Skip to content

Wes Anderson a redecorat un vagon de tren din anii ’30 care a fost pus deja in circulatie. Regizorul „Grand Budapest Hotel” a lucrat cu Belmond, compania de calatorii care detine cele mai spectaculoase trenuri de lux din Europa, inclusiv Orient Express.

Wes Anderson, unul dintre cei mai apreciati regizori de catre generatia milenialilor, si-a pus amprenta vizuala inconfundabila asupra unui vagon de tren detinut de Belmond, una dintre cele mai cunoscute companii de calatorii de lux din lume. 

Regizorul a fost provocat de Belmond sa redecoreze un vagon de tren Pullman din anii ’30 in stilul propriu care include de fiecare data o paleta de nuante si imprimeuri de inspiratie retro. La finalul proiectului, Anderson s-a lasat pozat intr-o sedinta foto care dezvaluie primele imagini din interiorul vagonului. Rezultatul final pare rupt din decorul productiei „Grand Budapest Hotel” sau din reclama H&M din iarna 2016 pe care creatorul de filme a filmat-o in intregime in trenuri. Include nuante de verde smarald si simetria perfecta care se regaseste in fiecare detaliu, de pe covorul care acopera podeaua, la scaunele cu manere perfect egale si pana la tavanul lucrat in intregime manual.

Vagonul Cygnus face parte din trenul Belmond British Pullman care dateaza din 1930 si era folosit pentru vizitele oficiale ale sefilor de state. Mobila si decoratiunile au fost alese pentru a pune in evidenta peisajele superbe pe care oaspetii le pot vedea cand calatoresc prin Anglia.

Cunoscut drept unul dintre regizorii care stie cel mai bine sa creeze o lume fantastica din scenografie, fara efecte speciale, Anderson s-a declarat incantat sa creeze aceasta experienta de care se vor putea bucura sute de mii de calatori: „Iubesc trenurile! Am avut deseori ocazia sa „inventez” compartimente si vagoane in filmele mele asa ca am fost foarte incantat sa lucrez pe un vagon real. Am fost entuziasmata sa creez ceva nou care reuseste sa capteze esenta clasica a trenurilor Belmond.”

Vagonul are un aspect retro specific stilului lui Anderson, dominat de culori complementare – verde pentru covor si scaune si roz pal pentru tavan. Tema principala a decorului este lebada care poate fi observata chiar si in frigiderele mici pentru sampanie care au forma celei mai gratioase pasari. Motivul lebedei este imprimat atat pe panourile mediane din lemn stilizat in forma norilor si a valurilor marii dar si pe tavanul acoperit cu foita de argint.

Cei dornici pot rezerva deja o excursie de o zi cu vagonul Cygnus care are 26 de locuri.

Preturile oscileaza in jurul a 500 de lire sterline si includ o cina, desert si un pahar de sampanie, cu plecare din statia Victoria din Londra. Pentru cei care isi doresc o experienta si mai speciala, vagonul includ si doua separeuri care pot acomoda 4 oaspeti si care au preturi de pana la 1800 de lire sterline. Mai multe detalii veti gasi aici. Experienta nu are scopul de a calatori dintr-un punct in altul, este gandita ca un moment de relaxare si de rasfat in stilul care este cunoscut numai familiei regale.

Fiecare dintre vagoanele care formeaza trenul Belmond British Pullman au nume elegante, excentrice sau ciudate. Pe langa Cygnus mai sunt Audrey, Gwen, Ibis, Lucille, Ione, Minerva, Perseus, Phoenix, Vera sau Zena.

Cygnus a fost construit in anii ’50 si are o istorie bogata in cinematografie, fiind utilizat deseori ca decor pentru filme de epoca. Cea mai faimoasa aparitie este in „Agatha” din 1972 cu Vanessa Redgrave si Dustin Hoffman in rolurile principale. De-a lungul timpului, a gazduit membrii ai familiilor regale ale Europei, sefi de state si a supravietuit bombardamentelor din al doilea razboi mondial.

Mai jos puteti descoperi mai multe trenuri istorice detinute de Belmond, inclusiv faimoasa ruta Orient Express.

Colaborarea cu Belmond este mai mult decat un proiect comercial in care un regizor se asociaza cu o companie de calatorii de lux. Estetica lui Anderson a inclus dintotdeauna trenuri.

Pe langa „Grand Budapest Hotel” sau recent lansatul „The French Dispatch”, trenurile au avut mereu un loc esential in filmele lui Wes Anderson. Cel mai cunoscut este „Darjeeling Limited”, film din 2007 cu Owen Wilson, Adrien Brody si Jason Schwartzman in care actiunea se petrece intr-un tren in care trei frati se reunesc intr-o calatorie lunga, in incercarea de a-si repara relatiile. Pentru decorul filmului, regizorul a lucrat indeaproape cu scenograful Mark Friedberg pentru a redecora trenuri care apartineau companiilor indiene. 

Recent, mult asteptatul „The French Dispatch” a fost proiectat in premiera in cadrul retrospectivei Festivalului Anonimul din Bucuresti, toate biletele s-au vandut in cateva ore. Exista zvonuri ca va putea fi vazut din nou in cadrul „Les Films de Cannes à Bucarest” insa informatia nu a fost confirmata pana acum. Daca doriti sa prindeti un loc, puteti urmari pagina de Facebook a festivalului.

Mai jos veti afla mai multe despre noua productie cu o distributie impresionanta si veti descoperi si lista filmelor pe care le-a vazut Anderson in perioada de lockdown.

Citește în continuare