Skip to content

Stagiunea Salii Radio se deschide vineri, 15 octombrie, cu un concert sustinut de dirijorul vienez Sascha Goetzel, violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Josu de Solaun

Stagiunea 2021-2022 debuteaza vineri, 15 octombrie (19.00) cu un eveniment extraordinar, prezentat de Orchestra Nationala Radio, care se va derula cu participarea muzicianului vienez Sascha Goetzel, recent numit in functia de director artistic pentru Orchestre National des Pays de la Loire (Franta), iar in ipostaze solistice, pe violonistul roman ALexandru Tomescu, ce interpreteaza pe vioara Stradivarius Elder-Voicu si pe pianistul spaniol Josu de Solaun, castigator al premiului I al Concursului International „George Enescu” (secțiunea pian) – editia a XIII-a.  

Programul serii de la Sala Radio propune o incursiune prin muzica Germaniei, de la clasicism la romantismul tarziu si chiar modernism, prin creatiile a trei mari compozitori.

Concertul se va deschide cu Uvertura Egmont semnata de Beethoven, lucrare creata pentru a ilustra muzical piesa de teatru cu acelasi nume scrisa de Goethe. Apoi, va fi prezentat Concertul in re minor pentru pian, vioara si orchestra de coarde, compus de Mendelssohn, iar evenimentul se va incheia cu Suita Cavalerul Rozelor, realizata pe baza operei omonime semnate de Richard Strauss.

Vioara Stradivarius Elder-Voicu este o raritate in lume, fiind sculptata in 1702 si inca functionala.

Cel mai cunoscut violonist roman contemporan, Alexandru Tomescu, a castigat dreptul de a canta, pana in 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu National, categoria Tezaur, in urma concursului organizat in noiembrie 2017, de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Filarmonica „George Enescu”.

Tomescu a castigat, pentru a treia oara, dreptul de a canta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, instrument care a fost folosit timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu.

Vioara pe care interpreteaza Alexandru Tomescu este una dintre ultimele zece viori din lume create de celebrul lutier Antonio Stradivari. Realizata in 1702, intr-una dintre cele mai bune perioade ale maestrului, vioara a fost cumparata in 1956, prin ordinul liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, pentru unul dintre cei mai mari violonisti romani, Ion Voicu.

Desi atunci cand a fost cumparata, pe actul de proprietate a fost trecut numele lui Ion Voicu, statul roman, cel care a platit banii, a facut un contract de comodat pe durata vietii sale. Cu cativa ani inainte de caderea regimului comunist, între 1984 si 1985, Nicolae Ceausescu i-a luat vioara lui Ion Voicu si a dat-o spre pastrare Muzeului National de Arta. Vioara i-a fost inapoiata maestrului Voicu dupa 1990, si acesta a folosit-o pana in 1997, cand s-a stins din viata. Vioara a ramas Fundatiei Internationale “Ion Voicu” si nu a mai fost folosita pana la initierea concursului pe care Alexandru Tomescu l-a castigat in 2007, in cadrul Festivalului International George Enescu.

Josu de Solaun este un pianist cu dubla cetatenie spaniola si americana, castigatorul Premiului I la cea de-a XIII-a editie a Concursului International de pian George Enescu (2014), devenind astfel primul spaniol care a castigat acest concurs.

A absolvit Manhattan School of Music din New York, unde a studiat timp de 12 ani sub tutela pianistei ruse Nina Svetlanova si a pianistului cubanez Horacio Gutierrez. In Spania, a studiat cu María Teresa Naranjo si Ana Guijarro (pian) si cu compozitorul si dirijorul Salvador Chuliá Hernández (armonie, contrapunct, fuga si compozitie). Profesorii sai de muzica de camera, care au avut o mare influenta asupra lui, au fost David Soyer si Michael Tree (din cvartetul Guarnieri), Isidore Cohen (de la Beaux Arts Trio) si Robert Mann (Juilliard Quartet).

Accesul in Sala Radio va fi permis doar in conditiile respectarii reglementarilor legale in vigoare. Purtarea mastii este obligatorie si accesul publicului in sala de concert (50% din capacitatea maxima) va fi permis pe baza prezentarii dovezii vaccinarii sau trecerii prin boala. Biletele sunt disponibile in sistem online pe iabilet.ro. Concertul va fi transmis live pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio România Muzical, si in streaming live pe Internet, pe site-urile celor doua posturi de radio.

Citește în continuare