Skip to content

25 octombrie – 102 ani de la nasterea Regelui Mihai. Momente importante din viata Majestatii Sale si cum putem duce istoria mai departe pentru copii

Astazi 25 octombrie este celebrarea a 102 ani de la nasterea Regelui Mihai.

Urban.ro marcheaza acest eveniment reamintindu-va o parte din articolele sale care au prezentat momente din viata Regelui Mihai I.

Putin context despre incercata copilarie a Regelui MIhai, urmata de o viata si mai grea dar care L-a facut un caracter foarte puternic.

Regele Mihai s-a nascut la Castelul Foisor de pe domeniul Peles la 25 octombrie 1921. La acel moment, Romania abia isi vazuse recunoscute granitele intregite si se pregatea de Incoronarea suveranilor Unirii, Ferdinand si Maria. 
Mihai I a fost foarte iubit de romani. Nu numai pentru ca era mostenitorul Coroanei, ci pentru ca fusese educat sa fie rege, sa isi indeplineasca datoria. Isi cunostea tara nu numai din carti, ci pana in cele mai indepartate catune.

Trista poveste a divortului parintilor si lipsa de popularitate a lui Carol II i-au atras si mai multa simpatie.

La cererea expresa a tatalui sau, Regele Carol a Ii-lea, Principesa Elena, a parasit Romania in 1932, a fost condusa la Gara de Nord dupa caderea noptii, astfel incat plecarea sa fie cat mai discreta. Mihai avea aproape 11 ani la acel moment.

“Despartirea de mama mea a venit in 1932. Cum s-a ajuns acolo si tot ce s-a intamplat in jur, iarasi nu imi aduc aminte exact. Dar stiu ca, la un moment dat, mama mea nu mai era acolo. M-au luat din casa din Kiseleff si m-au dus la Palat . (…)

Deodata m-am trezit fara ea, fara nico explicate. Motivele mi s-au spus cu taraita, daca pot sa ma exprim asa. La inceput aveam sentimentul ca a plecat fara un motiv bine definit.

(…) Tatal meu nu mi-a vorbit niciodata despre faptul ca mama nu mai era acolo, sau de ce plecase, sau cum o facuse. Niciodata. Nimic.” , fragment din cartea  “Conversatii cu Regele Mihai” semnata de Stelian Tanase.

 In 30 decembrie 1947, tanarul de 26 de ani isi facea inca iluzii ca oficialii de la Bucuresti ii vor comunica decizia lor in privinta logodnei sale cu printesa Ana de Bourbon Parma. Astepta sa afle unde ar putea avea loc nunta si cand. Ar fi fost prima veste buna pe care romanii ar fi primit-o intr-un sir de ani teribili – incepand cu pierderile teritoriale din 1940 si pana la ocupatia sovietica ce facea ravagii inclusiv in acel moment. O nunta – si mai ales una cu o printesa occidentala cu origini franceze si daneze – ar fi consolidat monarhia si ar fi strans legaturile Romaniei cu lumea libera.


Din pacate, premierul Groza si seful comunistilor, Gheorghe Gheorghiu Dej, viitorul dictator, il chemasera ca sa semneze ultimul act al sovietizarii Romaniei: abdicarea.

Pus in fata unui document care – dupa spusele constitutionalistilor – incalca cele mai elementare reguli de drept (de pilda, nimeni nu poate renunta la ceva in numele urmasilor), Regele Mihai a incercat sa se opuna. Petru Groza i-a spus atunci raspicat ca daca refuza, guvernul „va fi nevoit” sa execute o mie din tinerii arestati, demonstranti in sprijinul Regelui si al apartenentei Romaniei la Europa libera.


Regele Mihai a semnat actul de abdicare, dar l-a denuntat ca fiind nul si neavenit, smuls prin forta si santaj, imediat ce a putut vorbi, ajuns in Occident.

Pe 3 ianuarie 1948, dupa lovitura de stat comunista de la 30 decembrie 1947 care a determinat abdicarea fortata a Regelui Mihai, acesta a fost silit de noile autoritati sa paraseasca Romania. Comunistii nu i-au mai permis intrarea in tara si chiar si dupa Revolutia din 1989, a avut nevoie de trei incercari pentru a putea reveni in tara.

Prima incercare concreta si cunoscuta a Regelui de a reveni in tara a avut loc in aprilie 1990, dar cand se pregatea de plecare spre Romania, autoritatile de la Bucuresti au anuntat ca viza i-a fost retrasa, de catre echipa lui Ion Iliescu care tocmia se instalase la putere dupa evenimentele din Decembrie 1989.

A urmat a doua tentativa de revenire in tara, de Craciun, in decembrie 1990. Atunci cand Regele Mihai, Regina Ana si Printesa Margareta  au primit o viza valabila pentru 24 de ore. Voiau sa mearga la Curtea de Arges, sa se reculeaga la mormintele stramosilor, adica regii Independentei Romaniei, Carol I si Elisabeta si regii Unirii, bunicii lui Mihai, Regele Ferdinand I si Regina Maria. Autoritatile i-au oprit aproape de Pitesti, au fost intorsi la aeroport si Regele a fost nevoit sa paraseasca tara.

A treia incercare, cea din 24-26 aprilie 1992, a fost o reusita. Fara sa prevada primirea spectaculoasa pe care avea sa i-o faca populatia, autoritatile de la Bucuresti i-au permis Regelui sa revina in tara intr-o vizita de trei zile, dupa ce arhiepiscopul Sucevei si Radautilor Pimen l-a invitat sa petreaca Pastele la manastirea Putna.

Presa vremii, inclusiv CNN, relata ca un milion de oameni s-au strans intr-un lant viu pe strazile Capitalei

De atunci a sustinut diplomatic toate marile evenimente ale tarii, de la intrarea in Uniunea Nationala si pana la intrarea in NATO.

Fragment din discursul Regelui Mihai in fata Parlamentului Romaniei, octombrie 2011: “Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.”

“Multe domenii din viata romaneasca, gospodarite competent si liber, au reusit sa mearga mai departe, in ciuda crizei economice: micii intreprinzatori si companiile mijlocii, tinerii si profesorii din universitati, licee si scoli, cei din agricultura.

Incearca sa-si faca datoria oamenii de arta, militarii, diplomatii si functionarii publici, desi sunt puternic incercati de lipsa banilor si descurajati institutional. Isi fac datoria fata de tara institutii precum Academia Romana si Banca Nationala, desi vremurile de astazi nu au respectul cuvenit fata de ierarhia valorilor din societatea romaneasca.

Sunt mahnit ca, dupa doua decenii de revenire la democratie, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare.

Romania are nevoie de infrastructura. Autostrazile, porturile si aeroporturile moderne sunt parte din forta noastra, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Scoala este si va fi o piatra de temelie a societatii.

(…)

Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume.

Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 “Primul lucru care imi vine in minte cand vorbesc despre Savarsin este armonia castelului si a parcului. Proportii frumoase, culori extraordinare, o lumina calda si plina, spatiu si tihna. Armonia a fost completata – fara indoiala – de mana bunicii mele, Regina-Mama Elena, care a transformat edificiul intr-un camin placut, cald si elegant”, arata un mesaj postat de Majestatea Sa Margareta pe siteul savarsinregal.ro

In culisele Domeniului Regal Savarsin care va putea fi vizitat incepand din luna mai. De-a lungul istoriei, domeniul a trecut printr- un incediu, a fost refacut din temelii, a fost pradat de hoti.

John Florescu, producator executiv al documentarului “Regele Mihai: Drumul către casa”: “Dincolo de curajul si patriotismul sau, romanii ar fi frumos sa-si aminteasca dorinta Regelui Mihai de normalitate si spiritualitate care sa se intoarca asupra vietii noastre publice.”

“Regele a incercat foarte mult sa convinga Vestul sa fie interesat de ideea de a opri sau a face presiuni asupra comunistilor. A fost sa-l vada pe presedintele Truman, sa-l vada pe Presedintele Reagan, s-a intalnit cu multi lideri importanti din Anglia si din Europa de Vest, si nimeni nu a vrut de fapt sa asculte. Pentru ca la acel moment, marile puteri stiau ca prin intelegerea de la Malta din 1944 Europa de Est apartinea Uniunii Sovetice.

Dar Regele a dovedit o incredibila perseverenta si un curaj special prin faptul ca a continuat sa faca presiuni in acea directie. In acest timp CIA, in Washington, incerca sa-l recruteze pe Rege pentru a destabiliza regimul in Romania. Initial reprezentatii CIA au mers la Florenta si Regele a fost deschis ideii colaborarii, conform documentelor de la CIA pe care le-am consultat, dar apoi s-a indepartat de idee. CIA i-a oferit Regelui si o suma de 65.000 de dolari, care in banii de astazi inseamna jumatate de milion de dolari, plus o casa, dar Regele nu a vrut sa se implice intr-un joc al super puterilor, asa ca intelept a refuzat oferta.”

Citește în continuare