Skip to content

Locuitorii orasului Rouen (Franta) dezbat daca in piata din fata primariei sa ramana statuia lui Napoleon veche de 150 de ani sau sa fie statuia unei femei. S-a propus si o instalatie cu un Napoleon pe bicicleta, cu rucsac de livratator de mancare in spate.

De aproape 150 de ani, locuitorii din Rouen au avut statuia lui Napoleon I calare in fata primariei, in piata cunoscuta acum sub numele de Place Charles-de-Gaulle. Din iulie 2020, soclul pe care aceasta lucrare statea a ramas liber, statuia, creatia sculptorului Gabriel Vital-Dubray (1813-1892) fiind incredintata specialistilor pentru restaurare.

Statuia lui Napoleon este gata, insa primarul a propus ca locul sa primeasca o alta statuie, mai exact o figura feminina. El a propus-o pe Gisèle Halimi, avocata, scriitoarea si feminista franco-tunisiana care a murit in 2020, iar statuia lui Napoleon sa fie mutata in Ile Lacroix, la piciorul Podului Corneille, a carei constructie originala a fost decisa chiar de Napoleon cu ocazia a vizitei sale din 1810.

Propunerea primarului a creat controverse si comentarii, fiind intens criticat, ceea ce a dus la o dezbatere publica privind folosinta spatiului public din fata primariei. In urma acestei decizii, a aparut deja o alta instalatie considerata clandestina a artistului Mieszko Bavencoffe, prezentata la CACA (Centre d’art Contemporain d’Angoulème). Instalatia reprezinta un Napoleon pe bicicleta, cu rucsac de livratator de mancare in spate, despre care artistul a spus ca este o parodie a picturii lui Jacques Louis David, “Bonaparte traversand Marele Saint-Bernard”.

Momentan, primaria nu a anuntat modalitatea de dezbatere privind spatiul public, dar cel mai probabil se va desfasura prin intermediul internetului. Primarul sustine in continuare ca este nevoie de mai multe spatii publice dedicate femeilor, primarul mentionand si alte nume de femei cunoscute in istorie care ar putea fi reprezentate in respectiva piata, ca Simone de Beauvoir sau Olympe de Gouges.

O parte dintre argumentele aducerii inapoi a statuii lui Napoleon se leaga de faptul ca imparatul a reusit, in urma vizitelor sale, sa modernizeze orasul Rouen. Publicatia Le Figaro noteaza ca fiecare dintre cele trei vizite la Rouen a lui Napoleon a fost urmata de decizii privind urbanismul si economia care si-au pus amprenta asupra orasului, in timp ce femeile pe care primarul le-a nominalizat, nu au avut un impact direct in Rouen.

Mai mult, cei care se opun ideii mutarii statuii lui Napoloen mentioneaza si faptul ca dezbaterea online nu reprezinta neaparat dorinta locuitorilor, cei mai multi fiind neutrii in povestea dedicata statuii, ceea ce inseamna ca grupurile feministe o sa aiba succes doar pentru faptul ca majoritatea populatiei nu va participa activ la aceasta discutie.

Citește în continuare