Skip to content

11 opere de arta de Picasso s-au vandut cu peste 110 milioane de dolari in cadrul unei licitatii-record in Las Vegas. Pana acum, lucrarile au fost expuse intr-un restaurant.

Dupa ce au fost expuse de ani de zile intr-un restaurant din Las Vegas, o selectie de 11 lucrari semnate de Pablo Picasso au fost licitate si vandute la o suma totala de peste 110 milioane de dolari. Operele cubiste faceau parte din colectia MGM Resort si devenisera un punct de atractie important pentru restaurantul Hotelului Bellagio unde erau vizibile numai oaspetilor sai. Lucrarile au fost alese pentru a fi in tema cu restaurantul inspirat de viata si opera lui Picasso.

Licitatia s-a intersectat cu cea de-a 140-a aniversare a artistului spaniol si a avut loc pe 23 octombrie, fiind cea mai scumpa si importanta vanzara de opere de arta care a avut loc in Las Vegas pana acum. 

Cea mai apreciata lucrare a vanzarii a fost ”Femme au béret rouge-orange” sau ”Femeie cu bereta rosu-orange”, un portret realizat in 1938 de catre Picasso cu iubita si muza sa, Marie Thérèse Walter. Sotheby’s a estimat ca lucrarea se va licita la un pret de 20 sau 30 de milioane de dolari, in cele din urma fiind vanduta la o suma impresionata de 40,5 milioane de dolari. 

Din licitatie au facut parte si 2 naturi statice realizate la inceputul anilor 1940 in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. „Nature morte au panier de fruits et aux fleurs” s-a vandut cu 16,6 milioane de dolari, in timp ce „Nature morte aux fleurs et au compotier” a fost licitata la un pret de 8,3 milioane de dolari. In acelasi timp, una dintre operele care reflecta caracterul spontan al artistului, ”Homme et enfant”, a fost vanduta cu 24 de milioane de dolari. 

Pe langa picturi au fost oferite spre licitatie si o serie de sculpturi precum ”Le Déjeuner sur l’herbe”, o lucrare de Picasso din teracota pictata din 1962, inspirata de lucrarea cu acelasi nume a lui Edoard Manet, care s-a vandut la un pret de 4 ori mai mare decat cel estimat. 

Vanzarea a fost organizata la cererea grupului hotelier MGM Resort prin care se doreste diversificarea colectiei dupa normele sociale actuale. O mare parte din sumele stranse la licitatie vor fi folosite pentru a cumpara mai multe obiecte de arta realizate de femei, oameni de culoare, artisti din comunitatea LGBT sau persoane cu dezabilitati. 

MGM Resort detine peste 900 de lucrari de la 200 de artisti si include opere de arta moderna de la Bob Dylan si David Hockney. Desi s-au vandut peste 11 lucrari din colectia grupului hotelier, in restaurant, au ramas expuse 12 lucrari de Picasso care pot fi admirate de catre vizitatori. 

Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”.

Pe numele de botez Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno de los Remedios Crispin Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso, geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani. 

Pana la finalul vietii incheiate in 1973, Picasso a devenit cel mai prolific pictor din lume cu 13.500 de tablouri si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor.

Tablourile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate.

Interesul in creatiile lui Picasso este in continua crestere, operele sale de arta sunt printre cele mai bine vandute in majoritatea licitatiilor Sotheby’s si Christie’s, in acelasi timp sunt de interes atat pentru hotii de arta dar si pentru cofetari si pentru specialistii in restaurare care au realizat descoperiri importante in legatura cu tablourile artistului.

Citește în continuare