Skip to content

Politia greaca a recuperat doua lucrari de Picasso si Mondrian furate intr-un jaf de 7 minute. Pictura lui Picasso urma sa fie vanduta pe piata neagra cu 17 milioane de euro.

Politia din Grecia a anuntat ca a recuperat doua tablouri valoroase disparute in urma cu 9 ani intr-un jaf care a durat numai 7 minute. 

Lucrarile semnate de Pablo Picasso si Piet Mondrian au fost furate din Galeria Nationala din Atena. Luni dimineata au fost recuperate de politie dupa ce au primit un pont si le-au gasit in orasul grecesc Keratea.

Intr-o dimineata a anului 2012, doi hoti au furat celebra pictura „Cap de femeie”, realizata de Pablo Picasso in 1939 si donata Greciei in 1949 ca si recunostinta pentru rezistenta din cel de al Doilea Razboi Mondial. Pe spatele panzei este inscriptionat mesajul lasat de Picasso: „Pentru poporul grec, un omagiu de la Picasso.” 

Alaturi de aceasta lucrare s-a furat si o lucrare in ulei de Piet Mondrian – „Peisaj cu moara” din 1905, o reprezentare figurativa mai putin cunoscuta a artistului renumit pentru stilul sau abstract.  Hotii au reusit sa puna mana si pe o a treia opera de arta care nu a fost inca recuperata, o schita a lui Gugliemo Caccia, artist din perioada Renasterii.

Jaful a avut loc in ultima zi in care era deschisa expozitia „Comori Necunoscute” care a inclus printuri si schite ale unor artisti precum Albrecht Duerer sauRembrandt van Rijn.Initial, hotii luasera si o a patra lucrare – „Peisaj cu ferma” tot a lui Mondrian dar a fost scapata din mana in timp ce incercau sa fuga din muzeu.

In timpul jafului, pentru a induce in eroare paznicii, cei doi hoti au activat sistemul de securitate de mai multe ori inainte de a intra in galerie. Paznicii au fost nevoiti sa opreasca alarma insa a reusit sa il surprinda pe unul dintre hoti prin detectorul de miscare, in timp ce fugea de la locul faptei.

In luna februarie, politia greaca raporta ca ar fi primit un pont care sugereaza ca pictura furata a lui Picasso inca se afla in Grecia si ca este oferita spre licitatie la un pret de 17 milioane de euro pe piata neagra. 

Capodopera a fost recuperata luni din orasul Keratea, in regiunea Attica de Est, iar autoritatile au luat in custodie un suspect. 

Autoritatile grecesti au arestat luni un barbat de 49 de ani care a marturisit ca a furat tablourile si i-a condus pe politisti pana la locul unde le-a ascuns. In legatura cu cea de-a treia lucrare, schita lui Guglielmo Caccia, presupusul hot a declarat ca a fost distrusa.

Politia a afirmat ca suspectul a ascuns tablourile in propria casa pe parcursul celor 9 ani si nu avea vreo intentie sa le vanda. Recent, le-a acoperit in folie de plastic si le-a ascuns in tufisurile din padurea din Keratea, fiind descoperite in conditie buna. Expertii au declarat ca motivul pentru care Picasso-ul nu a putut fi vandut este inscriptia de pe spate, dedicata luptii grecilor impotriva fascismului, aceasta putand fi usor identificata si atribuita Galeriilor Nationale.

Lina Mendoni, Ministrul Culturii din Grecia, a declarat ca tablourile vor fi verificate si expuse din nou in Galeria Nationala din Atena. Muzeul a fost inchis in ultimii 9 ani pentru renovari, redeschiderea marcand aniversarea a 200 de ani de la Razboiul Grecesc de Independenta. Intr-o declaratie acordata Reuters, Mendoni a facut si o gluma spunand: „Picasso a dedicat tabloul poporului grecesc. Un barbat grec l-a furat. Si tot grecii l-au adus inapoi.”

Mai jos puteti descoperi povestile celor mai mari jafuri artistice din istorie si alte intamplari similare care au inspirat deja scenariile unor filme.

Citește în continuare