Skip to content

Diana Picasso, nepoata lui Picasso spune istoria personala a familiei printr-o carte cu cele 100 de picturi preferate ale bunicului.

Istoricul de arta Diana Widmaier Picasso, nepoata faimosului pictor cubist, lanseaza o carte sub forma unei retrospective a lucrarilor preferate ale artistului si explica de ce insemnau atat de mult pentru el.

Cartea „Pablo Picasso: The Impossible Collection” detaliaza 100 dintre cele mai apreciate lucrari ale artistului, vazute prin perspectiva cunoscuta familiei sale. Cele 200 de pagini includ faimoasa Guernica, autoportrete si opere mai tarzii.

Colectia este lansata de editura Assouline impreuna cu Diana Picasso si, pe langa omagiul adus pictorului, este o celebrare a tipariturilor de carti de lux. Cartea este legata manual, folosind tehnici traditionale, cu placi colorate de mana pe hartie de calitate superioara, fiecare pagina a seriei in editie limitata poarta amprenta unui carturar. Fiecare exemplar este asamblat intr-o cutie invelita in panza de in, semnaland un nou nivel de rafinament pentru colectionarii de carti unice dedicate operelor de arta. Pretul este pe masura, aproape 900 de dolari. Poate fi comandata aici.Pentru a opera cu grija paginile cartii, veti primi si manusi albe si o sac de panza in care poate fi depozitata.

Diana Widmaier Picasso este nepoata lui Marie-Thérèse Walter, un model care a devenit una din marile muze si amante ale lui Picasso. Aventura lor a rezultat in nasterea Mayei Widmaier-Picasso, mama Dianei. 

Relatia dintre Marie-Thérèse Walter si Picasso a inceput in 1927 cand ea avea 17 ani. Artistul avea 45 de ani si locuia cu prima sotie, Olga Khokhlova. Iubirea lor a durat pana in 1935 cand Walter a ramas insarcinata iar Picasso a trecut la urmatoarea obsesie, cea care avea sa il inspire pentru cele mai cunoscute opere ale sale: Dora Maar.

S-au cunoscut in fata Galeriilor Lafayette din Paris si a devenit instant muza secreta a lui Picasso. S-a mutat peste drum de el pe Rue La Boetie si obisnuia sa il viziteze frecvent pentru a-i poza pentru picturi si sculpturi. Din 1930, calatoreau constant in Normandia unde Picasso cumparase un castel pe care il folosea ca atelier de sculptura.

In momentul in care Marie a ramas insarcinata, prima sotie a lui Picasso a aflat si l-a parasit imediat, mutandu-se in Sudul Frantei cu fiul lor, Paulo. Acestia nu au divortat pentru ca Olga se opunea ferm acestei idei. In septembrie 1935, s-a nascut Maria de la Concepcion careia i se spunea Maya. Marie si Maya au locuit cu Picasso in Sudul Frantei si la Versailles unde fiica lui i-a fost muza pentru mai multe tablouri, inclusiv „Maya cu papusa” din 1938.

Pe masura ce pictorul s-a indragostit de fotografa Dora Maar, Marie-Thérèse a devenit din ce in ce mai geloasa, culminand cu o confruntare intre cele doua in care i-au cerut artistului sa aleaga intre ele. Spre finalul vietii, Picasso a povestit ca le-a propus sa se lupte intre ele iar castigatoarea va ramane cu el. Conform descrierilor sale, lupta corp la corp s-a desfasurat in timp ce picta Guernica si a inspirat o parte din cea mai faimoasa lucrare a sa. Prietenii artistului si Dora Maar sustin ca incidentul nu a avut loc niciodata.

Pe tot parcursul vietii, Picasso le-a sutinut financiar pe Marie si pe Maya care au locuit in Paris si Sudul Frantei. La randul ei, Maya a avut trei copii, doi dintre ei dedicandu-si carierele studiului lui Picasso. Olivier Widmaier Picasso a publicat o biografie a pictorului numita „Picasso: The Real Family Story” in timp ce Diana tocmai a lansat colectia speciala Assouline.

Ca istoric de arta, Diana Picasso si-a dedicat studiile mostenirii lasate de bunicul sau cu scopul de a lucra intr-o casa de licitatii. Visul i s-a implinit cand a primit un job la Sotheby’s.

De-a lungul timpului a fost curator al unor expozitii dedicate lui Picasso la Gagosian din New York, in 2011, la Grand Palais din Paris, in 2015-2016, la Gagosian din Paris, in 2017 si la Galeria Borghese in 2018-2019.

Diana a declarat pentru Architectural Digest cum a copilarit cu povesti spuse de mama ei, despre Picasso, lucrarile lui si viata fascinanta pe care au dus-o in anii ’40-’50: „Am crescut inconjurata de lucrarile lui iar mama mea imi spunea mereu povesti despre copilaria ei. Asa ca am simtit ca o responsabilitate de a ma reconecta la istoria familiei. ” 

Picasso a avut o colectie de 50 de lucrari ale unor maestri ai artei moderne: Georges Braque, Henri Matisse si Douanier Rousseau, „pe care il admira foarte mult” dupa spusele Dianei.

Tablourile preferate ale lui Picasso au fost cele pe care le-a pastrat pana la finalul vietii sale, in 1973: „Colectia lui includea tablouri din tineretea lui, lucrari care includeau amintiri foarte personale pentru el, care ii documentau experimentele in sculptura, ceramica sau desen.”

Pe 23 martie, Sotheby’s va scoate la licitatie un portret al lui Marie-Therese Walter realizat de Picasso. Lucrarea este estimata sa fie vanduta intre 9 si 15 milioane de dolari. Anul trecut, o reprezentare a bunicii Dianei a fost cumparata cu peste 10 milioane de dolari.

Citește în continuare