Skip to content

Un portret al iubitei lui Picasso, care nu a mai aparut pe piata de arta pana acum, este scos la licitatie. Pictorul a cerut sa fie public dupa moartea lui

Un tablou al lui Pablo Picasso este scos la licitatie de Sotheby Londra, tabloul reprezentand portretul iubitei si muzei lui pictorului, Marie-Therese Walter. Portretul tinerei se intituleaza “Femme endormie”. Tabloul a fost achizitionat in 1986 si nu a mai fost expus pana acum, cand proprietarii au decis sa-l scoata la licitatie. In acest moment, lucrarea – un portret in carbune, pe dimensiunile 46x61cm – este evaluata la o suma intre 7-12 milioane de dolari.

Picasso s-a indragostit de tanara Marie-Thérèse Walter, a carui portret este scos la licitatie pe 28 iulie de catre Sotheby Londra, dupa ce a vazut-o pe aceasta in fata Galeriilor Lafayette din Paris in 1927. Portretul a fost realizat in 1931 si a fost tinut special departe de ochii publicului de catre Picasso pana la moartea sa, in 1973.

Marie-Thérèse Walter a fost una dintre muzele lui Picasso care l-a inspirat pentru mai multe desene, dar si picturi si sculpturi. La momentul desenului “Femme endormie”, relatia celor doi era secreta.

In descrierea oferita de Sotheby Londra, Marie-Thérèse este citata, amintindu-si momentul cand l-a cunoscut pe Picasso, la 17 ani: “Nu stiam nimic – nici despre viata, nici despre Picasso […]. M-am dus sa fac niste cumparaturi la Galeries Lafayette si Picasso m-a vazut parasind metroul. El pur si simplu m-a luat de brat si mi-a spus: „Eu sunt Picasso! Tu si cu mine vom face lucruri grozave impreuna”, informatie potrivit Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles & The Metropolitan Museum of Art, New York, 1994.

Interesant este ca la una dintre expozitiile dedicate lui Picasso, nepoata celor doi indragostiti, Diana Widmaier-Picasso, citeaza intalnirea celor doi astfel: Picasso i-a spus bunicii sale ca are o fata interesanta, si i-a propus sa o picteze, dupa care s-a prezentat. Marie-Thérèse Walter nu-l cunostea, insa i s-a parut fascinant ca un pictor o gaseste interesanta. Expozitia curatoriata de Diana Widmaier-Picasso, fiica lui Pablo Picasso care este istoric de arta, a avut loc in New York in 2011 si s-a intitulat “Picasso and Marie-Thérèse: L’Amour Fou,” avand o serie de lucruri personale care au apartinut familiei si pe care aceasta le-a expus atunci.

Desi era insurat cu balerina Olga Khokhlova, prima sa sotie, aceasta nu a stiut de idila cu Marie-Thérèse Walter decat foarte tarziu

In ciuda acestei idile tinute secreta, trasaturile ei au inceput sa apara in lucrarile sale aproape imediat ce Picasso a cunoscut-o.

In octombrie 1932, la Paris a fost organizata o retrospectiva a lucrarilor artistului, care a avut un succes imens.  La aceasta expozitie, o serie de portrete senzationale ale Marie-Thérèse au fost prezentate, fiind nud in fiecare dintre tablouri. “The Dream” si “Nude, Green Leaves and Bust” sunt doua dintre cele mai cunoscute nuduri ale lui Picasso, si motivele pentru care Olga si-a dat seama ca artistul are o noua muza, dar si o noua iubita.

Nici mama lui Marie-Thérèse nu a fost prea fericita la inceput cu relatia celor doi, fiica sa fiind inca minora, iar el insurat. Idila lor a durat pana in 1935, cand Dora Maar, un fotograf suprarealist, l-a cunoscut pe artist si acesta s-a indragostit de ea.

La licitatia Sotheby Londra din 28 iulie se mai afla la vanzare si lucrari ale lui Wassily Kandinsky, Fernand Léger, Alberto Giacometti, Marc Chagall si Jean Arp.

Citește în continuare