Skip to content

Festivalul de Film Polonez CinePOLSKA incepe online pe TIFF Unlimited. Patru productii sunt disponibile gratuit pentru cinefili

Patru filme poloneze recente, incluse in programul celei de-a 17-a editii a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, vor fi difuzate online, intre 3 si 7 noiembrie, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro).

Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică de a vedea filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia si din lume. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate gratuit timp de cinci zile, fara a fi necesara crearea unui cont pe platforma. 



Filmele din program sunt „25 de ani de nevinovatie. Cazul lui Tomasz Komenda” (r. Jan Houlobek),  „Cat mai departe de aici” (r. Piotr Domalewski), „(Ne)cunoscuti” (r. Tadeusz Śliwa) si „Ziejda” (r. Robert Gliński).

„25 de ani de nevinovatie. Cazul lui Tomasz Komenda” este o drama bazata pe fapte reale despre viata unui tanar condamnat pe nedrept, la 25 de ani de inchisoare, pentru viol si uciderea unei adolescente. Tomasz Komenda avea 23 de ani cand viata sa a fost brutal intrerupta. Acesta a fost arestat peste noapte, aruncat in inchisoare si acuzat de crima. Timp de aproape 20 de ani de detentie, a fost batut, intimidat si umilit. Dupa 18 ani de inchisoare, salvarea lui a venit in persoana unei echipe de procurori care au decis sa descopere adevarul din spatele misteriosului caz al detinutului. Rolul protagonistului este interpretat de tanarul actor Piotr Trojan, secundat de actori de marca precum Agata Kulesza sau Andrzej Konopka.

„Cat mai departe de aici” are actiunea in Irlanda, unde tatal Olei moare intr-un accident de munca tragic si aceasta trebuie sa mearga singura pentru a-i aduce corpul inapoi in Polonia. Acolo descopera ca sarcina nu este atat de usoara: acesta nu trebuia sa se afle pe santier in momentul accidentului, asa ca nu va primi bani de asigurare pentru a plati transportul corpului si nici masina pe care i-o promisese cadou la implinirea varstei de 18 ani. Ola este interpretata extraordinar de debutanta Zofia Stafiej – o ocazie de a se cunoaste pe sine si pe parintele ei, care nu-i va mai fi alaturi niciodata.

Adaptarea poloneza a celebrei comedii „Perfetti sconosciuti”, „(Ne)cunoscuti” spune povestea din timpul unei cine a unui grup de prieteni care decide sa joace adevar sau provocare prin punerea telefoanelor mobile pe masa. Pana la sfarsitul intalnirii, toata lumea trebuie sa citeasca cu voce tare mesajele primite pe telefon, iar apelurile vor fi purtate pe speaker. Jocul va schimba vietile multora dintre ei, caci vor iesi la iveala multe secrete.

„Ziejda” spune povestea preotului octogenar Jan Zieja, cofondatorul organizatiei de opozitie Comitetul de Aparare a Muncitorilor, care este interogat de ofiterul Serviciului de Securitate. Ofiterul incearca sa-l convinga sa colaboreze, dar preotul refuza. Ofiterul nu se da batut, este foarte bine pregatit. Interogatoriile declanseaza amintiri din viata lui Zieja, devenind o calatorie prin istoria Poloniei secolului al XX-lea – de la razboiul polono-sovietic din anul 1920, prin Al Doilea Razboi Mondial, pana in prezent. Rolul preotului este interpretat cu maiestrie de Andrzej Seweryn, un titan al cinematografiei poloneze.

Proiectiile vor fi disponibile pentru publicul din Romania si Republica Moldova incepand cu 3 noiembrie, ora 12.00. Filmele vor avea subtitrare in limbile romana si engleza.


Citește în continuare