Skip to content

Saptamana Filmului Maghiar a inceput la Muzeul Taranului Roman. Rezigoarea Cristina Grosan, actorii Levente Molnar si Bogdan Dumitrache si producatorul Tudor Giurgiu sunt printre invitatii evenimentului

La Bucuresti, a inceput Saptamana Filmului Maghiar (SFM), editia a 15-a, care are loc pana pe 14 noiembrie, oferind publicului o imagine ampla asupra cinematografiei maghiare prin cele mai noi productii prezentate deja la festivaluri internationale de presitigiu.

In cadrul evenimentului, vor fi proiectate lungmetraje care au avut premiera internationala in ultimul an si au obtinut premii, dar inca nu au fost distribuite la Bucuresti.

Publicul va putea vedea in premiera si primul lungmetraj al Cristinei Grosan, „Cele mai bune lucruri te fac sa bocesti”, regizoare care activeaza de multi ani pe scena cinematografiei din Ungaria.

„Rapa”, debutul in lungmetraj al regizorului Krasznahorkai Balázs, il are protagonist pe actorul transilvanean Molnár Levente. Filmul a fost filmat in Maramures, iar dupa proiectie, production manager-ul de la filmari, Tofán Zsolt si set designer-ul locatiilor de filmari din Romania, Raluca Pascu, vor povesti despre filmarile din Muntii Maramuresului.

In documentarul „Misterul Sefket”, publicul va urmari o echipa de cineasti din Cluj care au pornit pe urmele inceputurilor cinematografiei egiptene, pe ruta Cluj-Budapesta-Cairo. Seif Eddine Shawkat s-a nascut in Cluj-Napoca in 1913, fiind primul fiu al consulului turc Ahmed D. Dzselaleddin si al actritei maghiare Incze Gabriella. Shawkat a regizat mai bine de 40 de filme in Romania, Egipt, Turcia, Liban si Siria.

Printr-un film documentar va ajunge la Bucuresti si povestea triplului campion olimpic la scrima, Szilágyi Áron.

Anul acesta, filmul „Spirala” al regizoarei Felméri Cecilia va avea avanpremiera la SFM, iar la finalul proiectiei, Felméri Cecilia si producatorul filmului, Muhi András, impreuna cu co-producatorul filmului, Tudor Giurgiu, vor raspunde intrebarilor publicului.

In program va fi si un film experimental, „Cai goi” de Lichter Péter, si doua animatii: „Aventurile lui Boxi si Kartomi” de Klingl Béla si „Naufragiatii” de Szeiler Péter.

De asemenea, va fi prezentata o selectie de scurtmetraje maghiare de la ultima editie a festivalului de scurtmetraje internationale de la Budapesta, „Friss hús”.

Saptamana Filmului Maghiar se va incheia cu o comedie romantica intitulata „Frisca”, filmul fiind debutul in lungmetraj al regizoarei Lakos Nóra. Filmul va fi urmat de un cine-concert sustinut de Barabás Lőrinc Quartet, care va interpreta pop, jazz instrumental, world music si chiar muzica clasica pe un fundal de imagini oferite de scene de viata din anii ’60-’70 din Budapesta, intitulata „Budapest retro”.

Proiectiile din cadrul Saptamanii Filmului Maghiar vor avea loc la Cinema Muzeul Taranului (Str. Monetăriei nr. 3), filmele fiind subtitrate in limba romana. Prezenta la proiectii este posibila doar cu certificat verde.

Citește în continuare