Skip to content

Orasul Olympia, centrul antic al Jocurilor Olimpice, a fost reconstruit digital si poate fi vizitat printr-un tur virtual gratuit.

Ministerul Culturii din Grecia si compania americana Microsoft au dezvoltat o aplicatie care le va permite utilizatorilor sa navigheze prin Olimpia, vechiul oras din Grecia Antica. Intr-un comunicat de presa al ministerului se mentioneaza ca orasul a fost reconstruit in mediul digital iar monumentele sunt ”la fel ca forma lor originala” de acum 2500 de ani. 

Prin acest proiect, reprezentantii greci si-au propus sa conserve patrimoniul cultural cu ajutorul tehnologiei existente si in acelasi timp sa ofere publicui larg posibilitatea de a experimenta frumusetea atemporala a templelor si edificiilor antice.   

Olympia, centrul jocurilor olimpice din Grecia Antica, este in prezent unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume. Potrivit arheologilor, in Olympia au fost unele dintre cele mai glorioase edificii ale lumii antice si tot aici se gasea uriasa statuie a lui Zeus care se presupune ca avea peste 12,4 metri inaltime, fiind distrusa in secolul al V-lea d. Hr. 

O parte din monumentele de la Olympia au supravietuit prin sute de ani de schimbari meteorologice, razboaie, cutremure si procese de modernizare, fiind restaurate si conservate de catre autoritati. Anual, peste 150.000 de oameni vizitau situl insa pandemia a schimbat modul in care oamenii calatoresc asa ca guvernul elen a reconstituit orasul in mediul digital pentru a pune in evidenta istoria bogata a civilizatiei Greciei Antice. Publicul este invitat sa descopere unele dintre cele mai valoroase edificii ale trecutului prin aplicatia Ancient Olympia Common Groundscare poate fi descarcata gratuit aici din App Store si aici din Google Play.

Pentru a scana intregul sit, s-au folosit camere si drone pentru a face mii de fotografii care au fost utilizate pentru a recrea mai apoi modelele digitale. Asa cum se intampla foarte des in ultima vreme in cadrul unor astfel de proiecte culturale, specialistii s-au folosit si de inteligenta artificiala si tehnologii de redare 3D. 

Printre edificiile recreate se afla vechiul stadion, atelierul marelui sculptor Fidias, creatorul Partenonului din Atena sau Templul Zeitei Hera unde se aprinde la fiecare 2 ani flacara Jocurilor Olimpice de astazi. 

Printre cele mai importante constructii ale turului virtual se numara „Statuia din aur si fildes a lui Zeus”, creata de Fidias si considerata ca fiind una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Aplicatia permite interactiunea virtuala cu artefacte de pe situl istoric, oferind o expereinta imersiva asupra artei, culturii, istoriei si sportului. Una dintre sectiunile speciale este dedicata Jocurilor Olimpice cu infromatii despre competitiile si ceremoniile antice si o cronologie a jocurilor. 

Olympia a gazduit pe langa Corint, Delphi si Nemea unul dintre cele 4 competitii panelenice ale Greciei Antice. 

Fiecare competitie se desfasura in unul dintre cele 4 orase si erau patronate de zeitati diferite. Jocurile antice cuprindeau boxul, alergarea, saritura, curse cu carul si aruncarea discului. Au inceput sa fie gazduite de catre vechii greci in secolul al VIII-lea i. Hr., iar in secolul al IV-lea d. Hr. au fost oprite de catre Imparatul Teodosie. Jocurile Olimpice au fost readuse in modernitate in 1896 la Atena si sunt adaptate contant la sporturile contemporane. 

Citește în continuare