Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 12-14 noiembrie: FNT, Saptamana Filmului Maghiar, premiera Teatrul Masca, Noaptea Alba a Galeriilor din Bucuresti, targuri tematice si expozitii noi in oras

Din cauza cresterii numarului de persoane infectate cu noul coronavirus, evenimentele organizate in spatii închise, precum cinematografele, institutiile de spectacole si/sau concerte, pot avea loc cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, iar prezenta se face doar cu certificat de vaccinare.

Va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

A 31-a editie a Festivalului National de Teatru se va desfasura exclusiv in format online, pe www.fnt.ro, intre 6 si 14 noiembrie. Selectioneri si directori artistici sunt Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza si Cristina Rusiecki.

Celor 38 de spectacole selectate din tara (din stagiunea teatrala 2020–2021) li se vor adauga instalatii performative, instalatii vizuale, productii din strainatate precum si evenimente conexe.

Conceptul festivalului – „Creatia. Recreatia. Re-creatia” – incearca sa surprinda intr-o sintagma raspunsul artistilor la noile conditii de creatie.

La Bucuresti, a inceput Saptamana Filmului Maghiar (SFM), editia a 15-a, care are loc pana pe 14 noiembrie, oferind publicului o imagine ampla asupra cinematografiei maghiare prin cele mai noi productii prezentate deja la festivaluri internationale de presitigiu.

Sambata, 15 noiembrie, filmul „Spirala” al regizoarei Felméri Cecilia va avea avanpremiera la SFM, iar la finalul proiectiei, Felméri Cecilia si producatorul filmului, Muhi András, impreuna cu co-producatorul filmului, Tudor Giurgiu, vor raspunde intrebarilor publicului.

Comedia „Despre dragoste si alte bazaconii”, cu scenariul si regia apartinandu-i lui Mihai Malaimare, va fi prezentata in premiera, sambata, de la ora 19,00, la sala Teatrului Masca din Bulevardul Uverturii, nr. 14.

Mihai Malaimare propune o poveste de dragoste pe care o plaseaza in anii ’70, atunci cand pe buzele tuturor se afla celebrul indemn de la Woodstock: „Faceti dragoste, nu razboi!”.

Regizorul creeaza o lume plina de culoare – un Capitano tanar, frumos si voinic si care in sfarsit este iubit de o fata frumoasa, o Colombina in rochie eleganta si admirata de toata lumea si o Fiorilla care danseaza rock’n roll, isi alege barbatul dupa glasul inimii ei si nu se sfieste sa bata din picior pentru asta. Detalii despre spectacol si bilete aici.

Noaptea Alba a Galeriilor 2021: programul celor 3 evenimente fizice si 48 de spatii de arta contemporana din Bucuresti care vor putea fi vazute online.

Unul dintre cele mai vizitate evenimente de arta contemporana din Romania, Noaptea Alba a Galeriilor 2021 – pe scurt NAG #15 – a fost adaptat pentru situatia pandemica si se va desfasura preponderent in mediul online maine, 13 noiembrie de la orele 13:00. Vor exista si 3 evenimente fizice pe care le puteti vizita in week-endul acesta si in saptamanile care urmeaza.

Organizatorii NAG #15 au documentat video 48 de spatii ale scenei de arta contemporana a capitalei iar rezumatul va fi prezentat in mediul online pentru a facilita accesul tuturor celor interesati. Tinand cont de rata de infectare a virusului Covid-19, editiile offline NAG s-au desfasurat anul acesta doar in orasele care au putut organiza evenimente publice in contextul pandemiei.

Programul actualizat al galeriilor si spatiilor prezentate in aceasta editie documentara poate fi accesat pe link-urile mentionate in pagina fiecarui proiect pe site-ul noapteagaleriilor.ro. Evenimentul ofera acces gratuit publicului si sustine necesitatea accesului pentru publicul larg de cultura.

La Muzeul National de Arta al Romaniei a fost deschisa expozitia „Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean”, o documentare a expozitiilor realizate de unul dintre cei mai semnificativi artisti britanici ai secolului trecut.

Cu un caracter documentar, expozitia isi propune o contextualizare a itinerarii expozitiei Henry Moore la Bucuresti, Bratislava, Praga si Budapesta in 1966–67. Este un proiect colectiv de cercetare, fiind initiata de istoricii de arta Alina Serban (Bucuresti), Daniel Véri (Budapesta) si Lujza Kotočová (Praga) si contine o serie de interviuri realizate cu martorii expozitiei din Romania, Cehia si Ungaria: Ioana Vlasiu, istoric de arta, Constantin Flondor, pictor, Grigorie Minea, sculptor, Peter Jacobi, sculptor; Adéla Matasová, artist intermedia; György Jovánovics, sculptor, László Gyémánt, pictor, Krisztina Passuth, istoric de arta, Márta Kovalovszky & Péter Kovács, istorici de arta.

Deschisa incepand cu 7 octombrie 2021, expozitia de grup „Intre linii” prezinta lucrari ale artistilor si artistelor: Nicu Ilfoveanu, Mircea Albutiu, Marina Albu, Nicu Albu, Pavel Braila, Catalina Gubandru, Lera Kelemen, RGBastler (Andreea Vladut, Florine Mougel in colaborare cu Andrei Dumitriu).

Galeria Ivan aduce in dialog lucrarile unor artisti precum Geta Bratescu, Ion Grigorescu, Stefan Sava si Mihai Mihalcea in cadrul expozitiei „In Bucurestiul iubit”.

Titlul expozitiei „In Bucurestiul iubit” este inspirat dintr-o lucrare realizata de Ion Grigorescu in vara anului 1977, intr-o plimbare pe linia tramvaiului 26. Este un film color pe 8mm, fara sunet care surprinde peisajul in schimbare al orasului, de la periferiile transformate in santiere de blocuri de locuinte, zone industriale catre centrul modernizat. 

La Galateca au fost deschise 2 expozitii, una dedicata tanarului artist Vlad Pasca si o a doua de grup, cu peste 20 de nume cunoscute din arta contemporana si moderna.

Pana pe 20 noiembrie 2021, puteti vizita „Noi inceputuri”, prima expozitie cu o parte din colectia galeriei Galateca. Include lucrari de arta contemporana si moderna, peste 20 de nume relevante la nivel national si international.

Concomitent, s-a deschis si expozitia de lucrari pe hartie „Vad. Clipesc”, prima prezentare solo a tanarului artist Vlad Pasca. Include 40 de lucrari care imbina desenul cu pictura, unelte si vopsele neconventionale realizate sub presiunea contextului pandemic.

Muzeul National de Arta al Romaniei deschide expozitia de pictura  „Noi si ele – o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, la Muzeul Colectiilor de Arta, din 1 octombrie 2021.

Prin aceasta expozitie, MNAR isi propune sa se alature unui demers mai larg, national si international, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la relatia problematica a omului contemporan cu lumea animalelor. 

La Muzeul National de Arta Contemporana puteti vizita „Based on a true story: a collective investigation”, expozitie deschisa in cadrul Bucharest Fashion Film Festival 2021.

Expozitia care a fost vernisata pe 23 septembrie va fi deschisa pana pe 14 noiembrie 2021 in spatiul Auditorium de la etajul 4 al MNAC si va include lucrari create de Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guta & Lauren Hauret, Giulia Cretulescu, Lucian Varvaroi si Robert Antoniac. Curatorul este Madalina Cozmeanu. 

La Muzeul National al Taranului Roman organizeaza in acest weekend la evenimentul „100 de Traditii Romanesti”, in curtea interioara a muzeului, iar intrarea este libera.

Vizitatorii sunt asteptati de catre mesterii populari si tinerii artizani participanti cu ceramica de Corund si ceramica pictata cu motive traditionale, icoane pe lemn si pe sticla, mic mobilier sasesc, ii si zgardane, cojoace si caciuli din blana naturala, jucarii din lemn si din lana tricotata, bijuterii confectionate manual din argint sau din flori presate, obiecte de decor din lemn sculptat sau din lavanda. Detalii aici.

Descoperiti casele din Bucuresti unde au locuit muzicieni. Anton Pann, C. C. Nottara si Maria Tanase sunt printre personajele prezentate in casele lor intr-un proiect editorial.

Un ONG a lansat un proiect editorial bilingv in care sunt evidentiate casele unor mari muzicieni care au locuit in Bucuresti, din secolul al XIX-lea si pana aproape de prezent. Anton Pann, Alexandru Flechtenmacher, C. C. Nottara, George Enescu, George Georgescu, Dinu Lipatti, Dan Mizrahy, Ion Voicu, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Cella Delavrancea, Stefan Gheorghiu, Silvia Serbescu, Iosif Sava, Maria Tanase, Emilia Petrescu si multi altii se regasesc acum pe o harta digitala documentata.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, va recomandam doua carti recent aparute in Romania – „In ghearele cainilor”, de Thomas Savage si Gabriel Liiceanu – “Impudoare, Despre „Eu“ va fi vorba”.

Situat în decorul întinderilor vaste din Vestul Statelor Unite, “In ghearele cainilor” este o poveste uimitoare despre tirania domestică, masculinitatea brutală și despre sfidarea cutremurătoare, spusă de una dintre cele mai puternice și distinctive voci din literatura americană. O dramă despre doi frați – unul, atrăgător, dar crud, și celălalt, blând și liniștit – și despre o femeie și fiul ei, a căror sosire în ferma de vite a celor doi spulberă o pace deja tensionată. De la primul paragraf șocant până la ultimul cuvânt al romanului, cititorul este fascinat de stilul lui Thomas Savage, precum și de cruzimea și înflăcărarea personajelor sale.

Thomas Savage este un scriitor american cunoscut pentru nuvelele sale Western în care a surprins viata americanilor care traiesc in vest. În ghearele câinilor a fost publicată pentru prima dată în 1967, iar criticii au comparat povestea cu o tragedie greacă. Romanul a fost ecranizat in acest an  în regia lui Jane Campion cu Benedict Cumberbatch in rolul principal, iar filmul a fost prezentat la Festivalul de Film de la Venetia, unde Jane Campion a primit premiul pentru cea mai buna regie.

Cartea lui Gabriel Liiceanu este un exercițiu dificil, adesea stânjenitor, temerar, dar răsplătit cu bucuria întâlnirii omului cu sine însuși și cu semenii săi. „Impudoare” invită cititorii la curajul privirii lăuntrice, la o introspecție chirurgicală deopotrivă a metehnelor și a amețitoarelor înălțimi sufletești de care e capabil omul. O călătorie prin lumile nevăzute ale minții și spiritului, pe urmele străinului numit „Eu”. O carte a frazelor memorabile și surprinzătoare menite să treacă dincolo de „selfie”, „Impudoare“ este cartea anului 2021 la Humanitas.

Citește în continuare