Skip to content

Noaptea Alba a Galeriilor 2021: programul celor 3 evenimente fizice si 48 de spatii de arta contemporana din Bucuresti care vor putea fi vazute online.

Unul dintre cele mai vizitate evenimente de arta contemporana din Romania, Noaptea Alba a Galeriilor 2021 – pe scurt NAG #15 – a fost adaptat pentru situatia pandemica si se va desfasura preponderent in mediul online maine, 13 noiembrie de la orele 13:00. Vor exista si 3 evenimente fizice pe care le puteti vizita in week-endul acesta si in saptamanile care urmeaza.

Pe site-ul  www.noapteagaleriilor.ro si pe pagina de Facebook a evenimentului veti gasi o varianta online, cu caracter documentar a Noptii Albe a Galeriilor din Bucuresti.

Organizatorii NAG #15 au documentat video 48 de spatii ale scenei de arta contemporana a capitalei iar rezumatul va fi prezentat in mediul online pentru a facilita accesul tuturor celor interesati. Tinand cont de rata de infectare a virusului Covid-19, editiile offline NAG s-au desfasurat anul acesta doar in orasele care au putut organiza evenimente publice in contextul pandemiei.

Programul actualizat al galeriilor si spatiilor prezentate in aceasta editie documentara poate fi accesat pe link-urile mentionate in pagina fiecarui proiect pe site-ul noapteagaleriilor.ro. Evenimentul ofera acces gratuit publicului si sustine necesitatea accesului pentru publicul larg de cultura.

Organizatorii vor deschide si 3 proiecte care vor putea fi vizitate fizic la Rezidenta BRD Scena 9 si in spatiul A5. Doua dintre ele vor avea loc in acest week-end iar al treilea va fi deschis peste 2 saptamani.

Printre proiectele speciale NAG se numara „Outside Histories #3” care continua o serie de interventii in situ realizate de artisti invitati sa isi aduca contributia pe zidurile gradinii Rezidentei BRD Scena 9 din zona Gradina Icoanei. In acest an, au fost invitati Alexandru Radvan si Robert Obert.

Alexandru Radvan este pictor si si preda in cadrul Departamentului Pictura al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, fiind reprezentat de galeria AnaidArt. Despre inventia de la Noaptea Alba a Galeriilor, a spus ca: „Simt nevoia sa vad mereu ochi, fete, portrete care sa apara din ziduri, giganti linistiti (pentru moment)…In imaginatia mea tot orasul mi se ofera, iar eu populez toate suprafetele care ma cheama cu personaje enorme, sculptate, pictate si astfel totul devine minunat.”

Robert Obert este descris ca un copil al cyberpunk-ului, fiind prezent in spatiul public prin lucrari care, dincolo de primul strat stilistic de perceptie, propun cautari in subconstient si invita la introspectie, printre cabluri, ochelari ciudati si circuite integrate in personajele sale. Interventia lui pe peretii Rezidentei BRD Scena 9 va fi realizata in doi pasi. Primul va fi un „facelift” al lucrarii existente care a suferit efectele vremii rele si va aduce accente noi asupra muralului iar al doilea va fi o abordare de tip freestyle asupra unei portiuni inca neastinsa din peretii gradini, pe modelul interventiilor anterioare.

Mai multe detalii despre acest eveniment veti gasi pe pagina dedicata de Facebook.

Al doilea proiect special se numeste Cadavre Exquis / NAG Retrospect si este rezultatul unei invitatii lansate tuturor artistilor care au contribuit in ultimii 14 ani la Noaptea Alba a Galeriilor de a se preta experimentului suprarealist prin contributii care genereaza un vizual aparent accidental.

Ansamblul acestor elemente create de-a lungul anilor va fi expus in spatiul A5 Studio Space incepand de maine si pana la finalul lunii noiembrie. Evenimentul face parte din programul Art on Display initiat in 2014 de catre Asociatia Ephemair, care prezinta interventii de arta contemporana in vitrinele mai multor spatii pietonale.

Printre artistii care au avut interventii artistice se numara: Ciprian Dicu, Ogilvy creative team (coordonati de Dani Macarie), Aitch Heliana & Saddo Raul, The Oilers Crew, Milos Jovanović, Sorina Vazelina, Iulia Groves, Andy Sinboy, Veronica Solomon, Mircea Pop, Marwan, Razvan Cornici, Sasa Lazar,  impreuna cu restul echipei creative a NAG si a colaboratorilor: Catalin Matei / Sillyconductor, Adrian Aghenitei, Serban Jipa si Alexandra Blidaru.

Mai multe detalii veti gasi in evenimentul de Facebook dedicat.

Un al treilea proiect special produs pentru aceasta editie aniversara a NAG este dedicat kinema ikon – cel mai longeviv grup de arta experimentala din Romania, si va putea fi vazut in Bucuresti incepand cu 26 noiembrie.  

Expozitia kimæra a fost singurul proiect special NAG care a fost prezentat in format fizic in cadrul evenimentului NAG National in orasul Arad in weekendul 15-16-17 octombrie. kimæra este o metainstalatie interactiva colectiva a artistilor gH, Bogdanator, Alex Halka si reVoltaire, care a fost expusa in perioada 15 octombrie – 1 noiembrie la Muzeul de Arta Arad, in cadrul MAFA8 – Media Art Festival Arad si care va fi itinerata intre 26 noiembrie 2021 si 23 ianuarie 2022 la Rezidenta BRD Scena9 din Bucuresti. Mai multe detalii in evenimentul de Facebook.

Citește în continuare