Skip to content

Castelul de Apa din Drobeta Turnu-Severin a fost transformat in Castelul Artelor, un viitor muzeu si spatiu dedicat expozitiilor, artistilor, ONG-urilor si managerilor culturali.

Castelul Artelor, fost Castel de Apa, din Drobeta Turnu-Severin, va avea din 19 noiembrie un spatiu dedicat artistilor, creativilor, ONG-urilor si managerilor culturali.

„Sustenabilitatea este tema momentului in cultura europeana”, spune Dragos Neamu, manager Noaptea Muzeelor, care a anuntat pe Facebook ca lucreaza de trei ani la doua proiecte culturale „cu viziuni indraznete”, finantate din Fondul Cultural National. 

Conform declaratiilor publicate pe News.ro: „Pe 19 noiembrie deschidem la Castelul de Apa, cum ne place noua sa-i spunem, din Drobeta, un vechi turn de apa, element iconic al orasului, un spatiu colaborativ pentru artistii, creativii, ongistii si managerii culturali din oras. E dotat cu de toate, acces gratuit la resurse (expozitii istete, imersive, interactive, cu instalatii si alte tehnologii, wifi, tehnologie de prezentare, infrastructura de lucru, etc.). E un spatiu unde tot acest eco-sistem creativ si cultural local poate lucra ca in propriul birou pe care poate nu l-a avut niciodata. Aici oamenii se pot intâlni, pot face prezentari, se pot documenta, pot incuba proiecte si pot dezvolta solutii mature de afaceri creative. Ne intereseaza sa curtam toata aceasta resursa extraordinara, sa-i dam un loc unde sa se exprime si sa ii cuplam in grupuri de initiativa care sa ia taurul de coarne si sa schimbe fata orasului. Când deschidem spatiul colaborativ inchidem de fapt o etapa, cea de refunctionalizare completa a celor 4 inele ale Turnului. Inelul de receptie ramâne momentan asa cum este”, a precizat Dragos Neamu. 

Treptat, Turnul Artelor (fostul Turn de Apa) va fi transformat intr-un muzeu vazut ca un spatiu de interpretare si de invatare permanenta, cu o interfata a sectoarelor creative, pentru exprimarea si valorificarea multidisciplinara a temelor specifice patrimoniului cultural imaterial si motivate de elementul „apa”. 

Al doilea proiect anuntat de Dragos Neamu este Muzeul Colectivizarii din comuna Tamaseni, judetul Neamt. 

„Am spus de ceva vreme ca acest lucru este posibil si nu stiu câti m-au luat in serios. Stiu, avem un mare avantaj, chiar doua. Primul ar fi acela ca in ambele cazuri cladirile unde intervenim si ne facem de cap au un statut al proprietatii cert, incontestabil, si sunt puse la bataie fara complicatii. Al doilea avantaj ar fi faptul ca, in ambele situatii, cei din spatele acestor organizatii sunt oameni destupati la minte, deschisi la inovatie, adaptati, citesc bine contextul”, a precizat Neamu.  

Finalizat in 1913, Castelul de Apa din Drobeta Turnu Severin a fost proiectat de arhitectul Elie Radu care a ramas in istorie pentru contributia sa la construirea a 60 de gari, a soselelor transcarpatice, numeroase cai ferate, poduri peste apa si primele retele de alimentare cu apa ale unor orase precum Bucuresti, Sinaia sau Iasi.

Castelul a fost inaugurat in 1914 si, pe langa proiectul lui Elie Radu, a fost aprobat si de Anghel Saligny, arhitectului podului de la Cernavoda, una dintre cele mai impresionante constructii de acest gen din Romania.

Construit in stil medieval, Castelul de Apa are 27 de metri inaltime si este cea mai inalta constructie din Drobeta, este amplasat la 104 metri altitudine, in cel mai inalt punct al orasului, fapt care ii ofera o perspectiva mareata si impunatoare, ca un far al orasului Turnu Severin.

Inaugurarea turnului care s-a petrecut in prezenta primului ministru Ion I.C. Bratianu a fost legata de punerea in functiune a intregului sistem de alimentare cu apa al orasului. Sistemul era prevazut cu o statie de captare a apei in amonte fata de oras, cu o uzina de apa  care facea decantarea, filtrarea si sterilizarea si cu turnul de apa prevazut sa faca distribuirea. In interior avea doua rezervoare suprapuse a caror capacitate era de 1025 metri cubi.

In perioada primului razboi mondial, castelul a fost utilizat de armata germana ca punct de observatie, fiind cea mai inalta constructie din zona la acea vreme. Pe masura ce orasul a avut nevoie de un al treilea bazin de apa, prin anii ’80 Castelul de Apa a inceput sa isi piarda din utilitate si a fost destinat birourilor firmei ce furniza apa potabila in Drobeta Turnu Severin. Ulterior, primaria a reusit sa restaureze turnul si sa ii dea o noua utilitate, devenind un centru cultural si de informare al turistilor.

Citește în continuare