Skip to content

Actorul Christopher Walken a distrus o lucrare originala a lui Banksy in ultimul episod al serialului „The Outlaws”. Lucrarea ar putea fi estimata la cateva milioane de euro

In episodul final al seriei „The Outlaws” produsa si difuzata de BBC, personajul actorului Christopher Walken a distrus o opera originala a lui Banksy. Interventia este neobisnuita atat in context artistic cat si in ceea ce priveste valoarea lucrarii care ar putea fi estimata la cateva milioane de euro.

„The Outlaws” este o comedie-drama in 6 parti care a fost creata si regizata de Stephen Merchant alaturi de scenaristul si producatorul american Elgin James. Este despre un grup de inadaptati care renoveaza un centru comunitar abandonat din Bristol ca parte a serviciului comunitar prestat ca pedeapsa pentru crimele pe care le-au comis.

Reprezentantii serialului au confirmat faptul ca lucrarea de arta care infatisa unul dintre faimosii sobolani ai lui Banksy (la randul lui, originar din Bristol, orasul in care are loc actiunea seriei) a fost creata de artist si semnata special pentru serial: „Putem confirma ca opera de arta de la finalul serialului The Outlaws a fost un original al lui Banksy iar Christophen Walken a pictat peste ea in timpul filmarilor si a distrus-o.”

In ultimul episod al serialului care a fost lansat pe 10 noiembrie, personajul Frank jucat de Christophen Walken isi finalizeaza sentinta pictand peste graffiti-ul lui Banksy.

In momentul in care descopera lucrarea, personajul lui Walken o intreaba pe Diane, politista care il supravegheaza (jucata de Jessica Gunning), daca ar trebui sa picteze peste creatia lui Banksy. Diane pare dezinteresata in timp ce Frank ii spune ca opera „Este a naibii de buna.” Aceasta ii raspunde ca orice graffiti trebuie acoperit iar sobolanul lui Bansky, cu tot cu semnatura acestuia, sunt acoperite de cateva straturi de vopsea.

Reprezentantii lui Banksy au fost contactati de mai multe publicatii internationale insa nu au raspuns in privinta acestui posibil act artistic.

La randul lui, Stephen Merchant, creatorul seriei, este tot din Bristol si a interpretat rolul avocatului Greg. Alaturi de el si Walken au mai jucat Rhianne Barreto, Eleanor Tomlinson, Gamba Cole, Darren Boyd si Clare Perkins.

Conceptul de arta menita sa fie distrusa nu este unul nou pentru Bansky, de altfel devine un laitmotiv pentru creatiile lui.

Luna trecuta, faimoasa pictura distrusa a lui Banksy a fost vanduta cu peste 18 milioane de lire sterline in cadrul unei licitatii desfasurate in Londra. Este vorba despre „Love in the Bin” – „Dragoste in cosul de gunoi” – care a fost licitata de Sotheby’s si a obtinut un pret record pentru Banksy.

Initial, lucrarea s-a numit „Fata cu balon” si a devenit faimoasa in 2018 dupa ce a fost vanduta cu 1 milion de lire sterline si la cateva secunde a distrusa live, cu ajutorul unei rame care avea un concasor de hartie ascuns in interior, in cadrul unei licitatii.

Dupa cateva luni de pauza, artistul Banksy si-a facut din nou simtita prezenta in spatiul public printr-o serie de lucrari care au aparut peste noapte in 5 orase britanice.

ucrarile au aparut in mai multe orase de pe coasta engleza: Lowestoft, Gorleston, Oulton Broad, Cromer si Great Yarmouth.

Paul Gogh, directorul Universitatii de Arte din Bournemouth a declarat pentru BBC ca „Banksy s-a bucurat cu siguranta o vacanta pe coasta estica a Angliei, aceste noi lucrari sunt foarte sofisticate si il arata pe artist in punctul culminant al stilului sau.”

Citește în continuare