Skip to content

„Girl with Balloon”, lucrarea lui Banksy autodistrusa in direct si devenita „Love is in the Bin” a aparut din nou in licitatie

Popularitatea lucrarii „Girl with Balloon” a crescut semnificativ in momentul in care in 2018, aceasta a fost pusa in vanzare la Sotheby’s Londra. Opera este o lucrare in vopsea acrilica si aerosol, care a fost achizitionata pentru 1,042 de milioane de lire sterline de o colectionara europeana anonima, care insa imediat dupa achizitie, s-a trezit cu panza autodistrusa, starnind un soc in lumea artei.

„Girl with Balloon” infatiseaza o fetita care incearca sa ajunga la un balon rosu in forma de inima, a fost initial stantata pe un perete din estul Londrei si a fost reprodusa continuu, devenind una dintre cele mai cunoscute imagini ale lui Banksy.

Lucrarea a devenit astfel „Love is in the Bin”, iar acum aceeasi casa de licitatie o pune in vanzare, intr-o sesiune care va avea loc pe 14 octombrie, iar pretul de pornire este de 4 milioane de lire sterline, insa potentialul tranzectiei este mult mai mare.

Recent, Banksy a vandut lucrarea „Game Changer” intr-o licitatie Christie’s. Estimata la 3,5 milioane de lire sterline, lucrarea a fost vanduta cu 16,7 milioane de lire sterline.

Veniturile din vanzarea lucrarii vor fi folosite pentru a sprijini personalul si pacientii Spitalului Universitar din Southampton si pentru organizatiile caritabile care ajuta sistemul national de sanatate britanic.

„Game Changer” a fost instalat in mai 2020 in spitalul Southampton din sudul Angliei, ca gest de multumire fata de personalul medical in timpul primului val al pandemiei. Desi cadoul lui Banksy a fost destinat de la bun inceput pentru a fi vandut in scopuri caritabile, o reproducere a lucrarii va fi instalata in locul acestuia, in spital.

Cu o dimensiune de un metru patrat, lucrarea pictata manual arata un baiat imbracat in salopeta care si-a aruncat jucariile Batman si Superman in favoarea unei asistente medicale a carei uniforma a fost transformata in cea similara unei eroine prin masca si pelerina. Singura pata de culoare a imaginii este simbolul Crucii Rosii inscriptionat pe pieptul ei. 

Dupa cateva luni de pauza, artistul Banksy si-a facut din nou simtita prezenta in spatiul public printr-o serie de lucrari care au aparut peste noapte in 5 orase britanice.

Lucrarile au aparut in mai multe orase de pe coasta engleza: Lowestoft, Gorleston, Oulton Broad, Cromer si Great Yarmouth.

Paul Gogh, directorul Universitatii de Arte din Bournemouth a declarat pentru BBC ca „Banksy s-a bucurat cu siguranta o vacanta pe coasta estica a Angliei, aceste noi lucrari sunt foarte sofisticate si il arata pe artist in punctul culminant al stilului sau.”

Mai jos puteti afla contextul in care au aparut cele mai recente lucrari ale celui mai cunoscut artist mural contemporan.

Citește în continuare