Skip to content

Incepe Festivalul International de Film Experiemental. In deschidere, filmul „Annette”, cu Adam Driver si Marion Cotillard, dar si competitii locale si internationale

Din 17 noiembrie, incepe cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti (BIEFF), evenimentul care testeaza limitele conventionalului, invitand totodata la reflectie asupra naturii si existentei umane.

Annette, noua productie semnata de cineastul francez Leos Carax, deschide cea de-a 11-a editie a BIEFF, cu o proiectie speciala programata miercuri, pe 17 noiembrie, de la ora 18:30, in sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei. Un musical halucinant cu Adam Driver si Marion Cotillard in rolurile principale, filmul a obtinut Premiul pentru regie la editia din acest an a Festivalului de la Cannes.

Protagonistii povestii sunt Henry, un comediant provocator, cunoscut pentru umorul sau caustuc, si Ann, o cantareata de opera aplaudata pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Adorati de public si aflati constant in atentia presei, cei doi par sa fie intruchiparea cuplului perfect. Nasterea fetitei lor, un copil cu totul iesit din comun, le va da amandurora vietile peste cap.

Doua dintre cele mai apreciate lungmetraje prezentate anul acesta la Cannes, dar si o selectie de scurtmetraje recent premiate de marile festivaluri europene, incluse in programul Golden Shorts, se vor vedea pentru prima data pe marele ecran din Romania, in perioada 17-21 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie si Muzeul National de Arta al Romaniei (Sala Auditorium). 

A Night of Knowing Nothing” traseaza contururile unei povesti de dragoste imposibile, desfasurate pe fundalul miscarilor studentesti de protest din India zilelor noastre. Filmul debut al regizoarei Payal Kapadia a fost distins cu premiul LOeil dor pentru cel mai bun film documentar la editia din 2021 a Festivalului de Film de la Cannes, iar la Bucuresti se va vedea in premiera nationala joi, pe 18 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie. 

Tot de la Cannes, din sectiunea independenta Quinzaine des Réalisateurs, ajunge pe marele ecran BIEFF „The Tsugua Diaries”, una dintre cele mai reconfortante lucrari cinematografice realizate in pandemie. Filmat pe pelicula de 16 mm pe fundalul scaldat de soare al Sintrei, acest experiment cinematografic semnat de Maureen Fazendeiro si Miguel Gomes e construit ca un jurnal in revers al intamplarilor cotidiene prin care trec trei prieteni auto-izolati pe durata unei luni de de august intr-o ferma spatioasa. Filmul va fi proiectat vineri, pe 19 noiembrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie, si duminica, de la ora 16:30, la Cinema Elvire Popesco.

34 de scurtmetraje provenind  din 20 de tari care sunt in competitie pentru premiul BIEFFvor putea fi vazute pentru prima data pe marele ecran din Romania, selectia fiind realizata de Oana Ghera, directorul artistic al festivalului, impreuna cu Flavia Dima, curator asociat.

Scurtmetrajele exploreaza problematici cheie pentru epoca in care traim, precum accentuarea nevoii de conexiune umana ca raspuns la fragmentarea si virtualizarea accelerata a interactiunilor sociale contemporane, alienarea si dezumanizare care deriva din nivelarea si/sau negarea identitatii si a alteritatii celuilalt, maniera in care ne raportam la munca si productivitate, dar si impactul activitatilor umane asupra lumii inconjuratoare. 

13 abordari ale creatorilor locali care testeaza limitele conventionalului si propun noi forme de abordare ale limbajului audio-vizual, concureaza in acest an pentru Premiul Competitiei Nationale, acordat pentru prima data in istoria evenimentului.

O alta  surpriza a editiei este focusul dedicat grupului aradean kinema ikon, un nume emblematic pentru scena de film experimental romanesc, activ inca din 1970. Publicul bucurestean va avea ocazia sa descopere o selectie a celor mai apreciate lucrari realizate in ultimii 50 de ani, dar va fi invitat să ia parte si la un live performance acustic electrizant.

Abonamentele si biletele de acces la proiectiile BIEFF 2021 sunt disponibile online, pe platforma Eventbook

Citește în continuare