Skip to content

In Australia s-a deschis un Muzeul de Arta Shepparton. Noul muzeu prezinta cea mai importanta colectie de arta aborigena din Australia de Sud-Est

Cel mai recent muzeu de arta din lume s-a deschis in acest weekend in orasul Victoria din Australia: Muzeul de Arta Shepparton (SAM). Expozitiile inaugurale ale SAM sunt acum vizibile de luni pana duminica, cu exceptia sarbatorilor.

In acest format, muzeul prezinta noua expozitii gratuite a peste 200 de artisti, intr-o celebrare a culturii, oamenilor si peisajului bogat si divers al zonei, dar si 160 de lucrari de arta indigene si ale Primelor Natiuni, pe langa o colectie de ceramica si cea mai importanta colectie de arta aborigena din Australia de Sud-Est a natiunii. Noul muzeu cuprinde sculptura, pictura, video, fotografie, ceramica si instalatii, inclusiv prima expozitie semnificativa a lucrarilor lui Lin Onus, pictor, sculptor si gravor australian.

De asemenea, muzeul prezinta si cea mai mare colectie de lucrari ale familiei Namatjira, un pionier al artei indigene australiane contemporane, cel mai faimos indigen australian din generatia sa.

Noul Muzeu de Arta Shepparton construit special creeaza „o experienta de sosire si o experienta de a intra intr-un spatiu unic si pe care nu il puteti confunda niciodata ca fiind oriunde altundeva in Australia regionala”, potrivit dr. Rebecca Coates, Director artistic si CEO al SAM.

Cladirea a fost proiectata de firma australiana de arhitectura Denton Corker Marshall, si este compusa din cinci etaje si peste 4.000 de lucrari de arta. Pe langa spatiile galeriei, SAM ofera si un amfiteatru in aer liber, Art Hill, cafenea, spatiu pentru evenimente de 150 de persoane si terasa.

Pentru a integra zonele umede din imprejurimile SAM, nu a fost posibila incorporarea fundatiilor noului muzeu adanc in pamant. In schimb, cladirea se desfasoara pe inaltime, deschizand noi posibilitati in ceea ce priveste functionalitatea si designul.

Deținerile sale includ una dintre cele mai importante colecții de galerii regionale indigene din Australia de Sud-Est și cea mai mare exploatare a națiunii de lucrări ale familiei Namatjira, precum și o colecție semnificativă de ceramică.

Dintre noile galerii, una poartă numele artistului Yorta Yorta Lin Onus, în timp ce o alta, Galeria Poporului, găzduiește expoziția de deschidere Lin Onus: The Land Within, prima expoziție semnificativă a lucrărilor sale despre țară.

Citește în continuare