Skip to content

Galeriile Uffizi coboara capodoperele Renascentiste la nivelul ochilor copiilor. Noul program Uffizi Kids include 40 de paznici care vor avea grija de cei mici.

Dupa ce s-a remarcat in perioada pandemiei cu programe adaptate publicul de acasa care a avut ocazia sa se bucure de vizite virtuale saptamanale in muzeu, Galeriile Uffizi din Florenta au lansat programul UffiziKids ca un brand adiacent prin care vor fi organizate expozitii pentru cei mici.

In speranta de a readuce copiii intr-unul din cele mai mari muzee ale lumii dar si de a aborda si a-si forma un nou public mult mai tanar, Galeriile Uffizi a gandit un intreg sistem dedicat celor mici. 

Pe langa o pagina de web dedicata proiectului UffiziKids si un logo simbolic care va deveni un simbol al sigurantei in muzeu, initiativa dezvolta o noua abordare aproape inovatoare in care nevoile celor mici sunt puse pe primul plan. 

Silvia Mascalchi, coordonatorul departamentului educational din cadrul Uffizi a declarat pentru publicatia The Art Newspaper: „Daca comunici cu copiii intr-un limbaj potrivit, le poti deschide ochii la minunea artei. Ne dorim ca arta sa fie o normalitate pentru copii, vrem ca atunci cand vor creste sa se gandeasca atunci cand vor trece prin oras ca o sa treaca prin muzeu.” Inaintea pandemiei, in anul 2019, muzeul a fost vizitat de 1.150 de copii in cadrul unor tururi dedicate lor. Pentru viitor, reprezentantii Uffizi spera sa creasca numarul acestora.

Cursurile ghidate sunt destinate copiilor intre 7 si 14 ani si dureaza in jur de 30 de minute.

„Copiii sunt maestri in adresarea unor intrebari foarte dificile”, a spus Mascalchi. Astfel, vor fi antrenati 40 de paznici care vor functiona ca „reprezentanti ai copiilor” pe care ii vor ghida in timpul vizitelor.

Rolul paznicilor este unul de siguranta deoarece copiii vor sti de la intrare cui sa se adreseze in cazul in care au nevoie de ceva. Fiecare paznic va purta cate o insigna pe guler pentru a fi usor de identificat de catre copii. Programul acestora este pe baza de voluntariat si se pot inscrie membrii de orice varsta dintre cei care isi doresc sa lucreze in muzeu. 

Insigna paznicilor va fi logo-ul programului UffiziKids, un zambet urias care se regaseste pe toate materialele promotionale ale initiativei, inclusiv pe site-ul oficial. Noua pagina web include materiale educationale si de joaca pentru copii care pot fi descarcate pentru a fi printate si utilizate pentru acasa – monstri, flori, predela (panoul din partea jos a unei altar).

Prima expozitie dedicata copiilor s-a deschis pe 22 noiembrie si prezinta conceptul copilariei vazut prin arta din Roma Antica.

Expozitia se numeste „A misura di Bambino. Crescere nell’Antica Roma” si, desi a fost gandita initial pentru adulti, include etichete de sala simplificate pentru copii, benzi desenate si lucrari de arta plasate la nivelul ochilor copiilor. In plus, copiii se pot distra in Gradinile Boboli cu jocuri populare din perioada Romana.

Mai jos puteti descoperi cele mai recente proiecte si expozitii din Uffizi din perioada pandemiei.

Citește în continuare