Skip to content

8 restaurante care pregatesc evenimente culinare de Ziua Nationala a Romaniei. De la Brunch la Muzeu la fasole cu ciolan afumat

Din 1990, Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita la 1 decembrie, iar aceasta data marcheaza un moment important din istoria romanilor, cel in care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Romania, in 1918.

Fiind o tara aflata pe rutele cele mai importante dintre estul si vestul Europei, Romania a dobandit de-a lungul timpului mai multe influente gastronomice, ceea ce transforma bucataria locala intr-o dezbatere inca activa a istoricilor gastronomi, gurmanzilor si antropologilor: ce este si ce nu este romanesc din meniul traditional pe care majoritatea restaurantelor l-a adoptat. Traditional, de cativa ani in Romania se mananca de Ziua Nationala fasole sau varza cu afumatura, sarmale si desert – fie placinta cu mere, fie placinta cu branza.

urban.ro a pregatit pentru dumneavoastra o lista cu locurile din oras unde se celebreaza Ziua Nationala cu meniu special, fie pur romanesc sau cu influente din alte bucatarii internationale.

Brunch la Muzeu de 1 Decembrie este evenimentul pregatit de Beans&Dots Primaverii, bistro-ul care se afla in cladirea Muzeului de Arta Recenta.

Chef Andrei Galceava a pregatit un meniu special de 1 decembrie, inspirat din preparate traditionale romanesti din diverse regiuni, care cuprinde palinca & afinata, zacusca cu pita, ciorba ardeleneasca afumata cu pastai galbene si tarhon, Salata de beouf munteneasca cu piept de rata afumat, cartofi noi cu unt, marar si carnaciori moldovenesti & muraturi si placinta dobrogeana cu branză dulce. Pretul meniului este de 125 lei/persoana si programul este in intervalul 11:00-17:00 (ultima rezervare la 17:00). Detalii despre eveniment aici.

Politica si Delicatesuri (zona Traian), noul restaurant deschis de Mircea Dinescu, organizeaza de pe 30 noiembrie pe 2 decembrie evenimentul Targul Romania Interbelica.

Platou mixt traditional romanesc, fasole cu ciolan pregatita la foc de lemne, gratar pregatit in curte cu mici, carnati, pastrama de berbecut, ceafa de porc, piept de porc, servit cu cartofi prajiti in coaja si salata de muraturi, placinta de mere, dar si produse din peste, asteapta sa fie degustate de meseni. Detalii despre eveniment, aici.

La Hanul lui Manuc (Centrul Vechi), sunteti asteptati cu fasole cu ciolan afumat, sarmale cu mamaliga fierbinte, iahnie de fasole cu carnati afumati, vin fiert si tuica fiarta.

Atmosfera este completata de taraf si dansuri populare, cu program artistic care incepe de la 13.30. Detalii despre eveniment aici.

Restaurantul La Mama (zona Ateneu) promite gratare pe terasa restaurantului si ceaune cu bucate traditionale.

Un punct de referinta in peisajul gastronomic local, restaurantul La Mama organieaza gratarele incinse afara pe terasa, cu iahnia de fasole fierband la foc mic in ceaun, cu ciolan, carnati, sarmale, gogosi sau papanasi, toate stropite cu vinuri romanesti, voie buna si muzica. Detalii aici.

La Real Foods din cartierul Aviatorilor, mancarea traditionala este pregatita de 2Chefs.

Iahnie si gulas la ceaun si alte surprize de la mici producatori sunt pregatite pentru meseni, iar totul este asezonat cu vin fiert. Detalii despre eveniment aici.

Hygge Social Kitchen (Calea Victoriei) a pregatit cinci zile cu meniu dedicat Zilei Nationale.

Festinul traditional este gatit cu ingrediente locale si cuprinde platoul traditional romanesc cu piept de porc, carnati de mangalita, slanina afumata, sorici, jumari, branzeturi locale, ceapa, fasole batuta, salata de vinete, paine artizanala cu maia si tochitura moldoveneasca cu mamaliga, oua si branza de burduf. De asemenea, cocktailurile Hygge pe baza de bauturi traditionale romanesti: Manifestul Aromelor, Nectarul Zeilor, Merisor plin de Dor, Castane cu bule, vin fiert, etc. Detalii aici.

Curtea J’ai Bistrot (zona Gara de Nord/Romana) pregateste bunatati de sezon, insotite de vin fiert si tuica fiarta.

Meniul de 1 Decembrie cuprinde sarmale cu mamaliga si ardei iute si ciorba de fasole cu ciolan afumat. Detalii despre eveniment, aici.

Pe platforma Pipera, berarii de la Ground Zero pregatesc un eveniment unde cei de la Switch.Eat gatesc cu un twist traditional.

Hangar by Ground Zero pune berea in draught-uri, micii-n burger, fasolea-n ciorba si pentru ca este aniversarea acestora de 8 ani, cu doar cu ocazia Zilei Nationale. Detalii aici.

Citește în continuare