Skip to content

(Interviu) Balkan Taksim, trupa romaneasca care l-a facut pe IGGY POP sa exclame, la BBC 6 Music Radio Show – I really like this band! Balkan Taksim a fost nominalizata la Premiile Music Moves Europe 2022

Trupa Balkan Taksim este o colaborare intre Sașa-Liviu Stoianovici si Alin Zabrauteanu. Muzica lor este o fuziune de muzica electronica trip-hop si de traditiile populare est-europene, iar pProiectul lor este o incercare de a informa, educa si transmite  publicului din toata lumea, despre traditiile din Balcani. Sasa este multi intrumentist, iar Alin este producator de muzica electronica (dar si pentru coloane sonore de film), iar muzica lor a fost difuzata de multe statii de radio din lume, facandu-l pe Iggy Pop sa-si exprime public admiratia fata de ei, la BB6 Music Radio Show.

Recent, trupa a fost nominalizata la Premiile Music Moves Europe 2022, care se vor decerna in 20 ianuarie la Groningen, in Olanda. Ii descoperiti mai jos intr-un interviu urban.ro.

Cand s-a format Balkan Taksim, o trupa care face o muzica diferita de orice e acum?

Sasa Liviu Stoianovici: Balkan Taksim s-a dezvoltat treptat, cu pauze, in ultimii ani, dar cu adevarat a crescut in ultimii 2-3 ani.

Care a fost ideea de inceput, inspiratia… Ce muzici ascultati voi?

Sasa: Ideea mi-a aparut intr-o seara de primavara, in Bucuresti. Aveam nevoie sa ies din experimentalismul psihedelic pe care-l practicam si sa ma apropii mai mult de o cultura ale carei radacini le simteam aproape. Deja organizam evenimente in care mixam muzici din Balcani, asezonate cu tutun oriental. Seri de dans,  extrem de interesante.

Ascult muzici diverse – taranesti, electro, experimentale, liturgice, culte, europene, asiatice etc. Acum cateva zile m-am intors din Balcani cu o colectie de muzica albaneza kosovara, inregistrata in ultimii 40 de ani. Rapsozi, parte dintre ei dusi pe alta lume, cu voci aspre, dublate de instrumente cu coarde asemanatoare celor turcesti.

Alin Zabrauteanu: Cand am intrat in trupa cu partea de electronice mi s-a parut o zona foarte ofertanta atat pe partea de productie cat si de imporovizatie live. Mi-am dorit sa facem ceva ce poate fi ascultat si pe orizontala si in club. Am simtit o provocare in a mixa ritmuri si timbralitati traditionale cu electronice complementare si ambiante care pot duce piesele catre trip-hop sau new wave, sau doar experimentalism. Un experimentalism din care stim ce vrem sa extragem, iar tonalitatile si timbralitatile balcanice lasa loc mult de joaca sonora.

Ce studii aveti si la ce instrumente cantati…

Sasa: Am studiat mult cobzele taranesti din România, mestesugul ferecatului cu cositor, artele plastice. Cant la cobza, saz turcesc, šargija bosniaca, cimpoi. Mai folosesc thereminul, sintetizatoarele, tanburul otoman, gusla sarbeasca sau munteneagreana.

Alin: Eu am studiat electronica, multimedia hi-fi, si am un master in sound design. Instrumentul principal este computerul. Samplingul, sinteza audio, foarfeca. Apoi sintetizatoarele si chitara.

Ce inseamna pentru dezvoltarea trupei voastre nominalizarea la Premiile Music Moves Europe 2022?

Sasa: Aceasta nominalizare reprezinta recunoasterea importaniei demersului nostru artistic, a sensului pe care acesta il are intr-un context cultural mai larg. Ne bucura si ne intareste convingerea ca ne aflam pe drumul cel bun.

Alin: Ma bucur ca am starnit interes cu un produs fara constrangeri stilistice si ca e apreciat pentru sunet si demers.

Cum se stabilesc castigatorii, e cu vot al publicului? Daca da, unde pot vota cititorii?

Da, unul dintre premii este bazat pe votul publicului, asa ca va invitam sa ne votati aici: https://mmeawards.eu/artist/balkan-taksim

Odata cu votul aveti si sansa de a castiga o calatorie pentru doua persoane in Olanda, la ceremonia de decernare a premiilor.

Pentru cineva care va descopera astazi – care e piesa cu care vreti sa se intalneasca prima data? Si care e povestea ei?

Sasa: M-as bucura ca cineva sa ne descopere cu ajutorul piesei „Anadolka”, bazata pe un cantec de dragoste popular in Bosnia – in fapt, o preluare slava a unei melodii turcesti, careia i s-a adaugat un text in limba locului. Noi am pastrat o parte din text, refacand melodia in totalitate. E o piesa meditativa, frumoasa, rotunda.

Alin: As alege mereu alta piesa in functie de contextul in care prezint proiectul. Acum as merge pe „Zali Zare”, o piesa care contine multe elemente sonore reprezentative pentru Balkan Taksim.

Cum e pentru voi aceasta perioada de pandemie cand concertele sunt putine spre deloc? Ce faceti sa “va tineti mintile acasa”?

Sasa: Pentru mine, perioada de pandemie a fost si este un moment bun pentru introspectie. Lucrez mult, atat in cadrul grupului, cat si in alte proiecte. Cant, mai restaurez cate un instrument muzical, scriu, pregatesc o expozitie.

Alin: In pandemie am lucrat la multe proiecte in diferite zone sonore. Am terminat albumul Balkan Taksim – Disko Telegraf, am facut muzica live pentru spectacolul lectura „Laika si vazduhul” alaturi de Vlad Ivanov, o serie de cineconcerte alaturi de trupa Foley’Ala si in rest mult timp dedicat job-ului meu, sound design si mixaj pentru film. Asa ca mi-am tinut „mintile acasa” cu lucrul in pandemie la inca 3 lung metraje, un documentar si doua scurt metraje. Concertele au fost putine, insa dintre cele care au fost, am avut parte de unele memorabile, cum ar fi cel din deschiderea lui Goran Bregovic. Poate suntem norocosi, dar stiu ca am muncit mult pentru asta. Si cu placere.

Daca ar fi sa va multumiti voua, individual fiecare propriei persoane, pentru ceva personal sau profesional care v-a adus in acest punct al vietii voastre, pentru ce v-ati fi recunoscatori?

Sasa: Eu mi-as multumi pentru ca m-am apucat de cantat la saz si la cobza. Si mi-as fi recunoscator pentru toate momentele in care mi-am urmat intuitia, cu toate barierele si piedicile aparente.

Alin: Mi-as multumi cand am inteles ca pot studia sunetul toata viata, ca imi ofera posibilitati nelimitate de expresie si m-am hotarat ca voi trai din asta.

Si un mic exercitiu pentru educatia cititorilor: daca ati avea un copil de 9-10 ani, ce i-ati da sa asculte la inceput ca sa-si formeze urechea si gustul pentru muzica?

Sasa: L-as pune sa asculte muzica din Pind, interpretata la clarinet, lauta si tamburina.

Alin: I-as cere eu lui muzica si l-as incuraja sa fie curios, sa descopere singur muzici care-i fac sa-i danseze inima si imaginatia.

Citește în continuare