Skip to content

Vizitati Romania online: platforma Muzee de la sat cuprinde tururile virtuale a 28 de muzee, plimbari virtuale prin case memoriale si muzee mai putin cunoscute publicului larg.

Platforma Muzee de la sat este initiativa pe 1 decembrie unor tineri din Botosani si Iasi, prin intermediul careia 28 de muzee din zona rurala a regiunii Moldova beneficiaza de o imbunatatire a imaginii lor in mediul online.

Turul virtual al fiecarui obiectiv cultural este unul 3D interactiv, realizat cu echipament profesionist, iar imaginile sunt integrate si in Google Street View, Google Maps si Google Earth, astfel incat calatorilor sa le fie mai usor de descoperit la o eventuala vizita fizica.

De asemenea, platforma arata care sunt muzeele pe care le gasesti in satele din Moldova, programul lor de vizitare, pretul unui bilet si un tur virtual video in care se pot afla detalii despre muzeu. 

Casa Memoriala „George Enescu” din comuna George Enescu, Botosani si Muzeul National „George Enescu”, sectia Alice si Dumitru Rosetti Tescanu din satul Tescani, Bacau sunt parte din proiect.

In cele 28 de muzee care sunt acum pe platforma, doua prezinta bucati din viata lui George Enescu – mai exact locul a copilarit compozitorul si unde se aflaprima pianina la care a cantat, in judetul Botosani, si locul unde compozitorul isi petrecea verile si si-a finalizat opera Oedip, langa Bacau.

Muzeul Razesilor Gazari, Muzeul Sarii din Bucovina si Muzeul Colectivizarii sunt si ele prezente pe platforma Muzee de la sat.

Muzeul Razesilor Gazari se afla in judetul Bacau si este organizat pe mini sectii si gazduieste: o sectie de arheologie, cu ceramica de Cucuteni descoperita pe Dealul Ghindaru, o sectie a gospodariei traditionale, a mestesugurilor, a obiceiului taranilor, sectia „Istoria scolii si a invatamantului; Viata razesilor gazari” si secția Istoria cultului ortodox. In exteriorul muzeului este un pavilion cu obiecte gasite sau donate, cea mai spectaculoasa fiind o parte a instalatiei de prelucrare a gazului la acea vreme.

In comuna Cacica din judetul Suceava se gaseste Muzeul Sarii din Bucovina, amenajat in interiorul Salinei Cacica, a fost inaugurat in august 2011. Muzeul se aflala adancimea de 40 de metri, fiind singurul muzeu de istorie si arheologie subteran din Romania.

Muzeul Colectivizarii din judetul Neamt este recent deschis, in noiembrie 2020, si este primul care abordeaza aceastatema in Romania. Povestea muzeului graviteaza in jurul a doua planuri: viata lui Ioachim Bulai, care implinise un an la declansarea colectivizarii, si firul stiintific al acestui proces.

Citește în continuare