Skip to content

(galerie foto) Cele mai frumoase 24 de strazi din lume

Printre motivele principale pentru o calatorie se numara arhitectura, mancarea, cultura locala si evenimentele de scurta durata dar uneori strazile unui loc pot avea un impact semnificativ in alegerea destinatiei pentru vacanta. Un mic exemplu care poate va este cunoscut sunt strazile din Mykonos cu celebrele case vopsite in alb care sunt puse in contrast de mare si linia orizontului. Acestea si multe altele se vor regasi in lista de mai jos a celor mai frumoase strazi din lume. 

Fie ca sunt mici si intortocheate sau bulevarde marete si impunatoare, strazile unui oras sunt locurile in care se intampla viata de zi cu zi si care spun povesti uimitoare. Unele dintre ele se transforma o data cu trecerea anotimpurilor si devin locuri perfecte in care va puteti plimba fara o tinta anume, admirand arhitectura speciala sau caracteristicle naturale uimitoare, cum ar fi tunelul cu flori de cires din Bonn, Germania, care isi face aparitia pentru cateva saptamani in fiecare primavara.

Selectia de mai jos apartine specialistilor de la Architectural Digest, una dintre cele mai prestigioase publicatii de arhitectura din lume.

Bregagh Road din Ballymoney, Irlanda de Nord este o strada creata in secolul al XVIII-lea despre care se crede ca ar fi bantuita de o fantoma numita Doamna Grey. A devenit faimoasa dupa aparitia in serialul Games of Thrones unde a fost utilizata drept „King’s Road”. Ulterior, a mai aparut pe marele ecran si in „Transformers: The Last Knight” din 2017.

Deseori numita „cea mai stramba strada din lume”, Lombard Street din San Francisco este una dintre cele mai populare atractii turistice ale orasului californian. Finalizata in anul 1992, proiectul a fost gandit cu scopul de a incetini automobilele care coboara pe panta abrupta si pentru a ajuta pietonii sa traverseze in siguranta zona. Soferilor li se recomanda sa mearga cu 8 kilometri la ora.

Umbrella Sky Project din Águeda a fost creat in 2011 ca parte din festivalul anual de arta al orasului portughez. In fiecare vara, cand temperaturile sunt mult prea ridicate si periculoase pentru locuitori, cateva strazi mai inguste din Águeda sunt acoperite cu un baldachin de umbrele colorate care ofera umbra pietonilor si turistilor. Ulterior, ideea a fost preluata in numeroase orase europene, inclusiv in Bucuresti in pasajul Victoria care leaga Calea Victoriei de strada Academiei sau in Timisoara pe strada Alba Iulia.

Daca planuiti o calatorie in Africa de Sud si vreti sa vedeti strazile inflorite din Pretoria, trebuie sa luati in considerare faptul ca aceasta priveliste minunata este disponibila numai intre finalul lunii septembrie si luna noiembrie. Atunci sunt in plina floare copacii jacaranda ale caror ramuri decoreaza strazile. Acestia sunt originari din Brazilia, fiind plantati in Africa de Sud in secolul al XIX-lea.

Una dintre privelistile care sunt cel mai des asociate cu ideea de vacanta este cea a strazilor din Mykonos, Grecia. Asa cum e cazul cu majoritatea oraselor grecesti care arata remarcabil, mitologia atribuie numele Mykonos ca fiind imprumutat de la primul conducator al insulei, primul fiu sau nepot al zeului Apollo. Se spune ca insula a fost locul unei batalii dintre Zeus si Giganti iar Hercule a reusit sa ii invinga pe acestia dupa ce i-a atras cat mai departe de Muntele Olimp. Astfel, se spune ca stancile care constituie dealurile orasului sunt gigantii impietriti. 

In Recife, cel mai estic mare oras din Brazilia gazduieste frumoasa Rua do Bom Jesus. Strada cu cladiri decorate in nuante pastelate dateaza inca din secolul al XV-lea si include prima sinagoga construita vreodata pe continentele americane – Kahal Zur Israel.

Tot din seria strazilor multicolore face parte si orasul Burano. Aflat in zona lagunei venetiene intr-o serie de insule mici, orasul este traversat de canale asemanatoare celor din Venetia. Spre deosebire de Venetia unde canalele creeaza decorul spectaculos al orasului, in Burano acesta este pus pe seama strazilor viu colorate in nuante optimiste. Legenda locala spune ca s-a optat pentru culorile intense datorita pescarilor din zona care isi recunosteau casele in functie de nuanta aleasa. In vreme insorita culorile par pastelate iar pe vreme innorata si chiar ceata, nuantele sunt mai intense si mai usor de reperat. 

Decorat cu sute de ciresi care se afla in plina floare in luna aprilie cand au loc numeroase evenimente dedicate culturii locale, Strada Tetsugaku no michidin orasul japonez Kyoto are aproape 2 kilometri lungime. Se afla pe marginea unui canal cu apa si langa templul Ginkaku-ji, inclus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. De altfel, intreg cartierul Arashiyama pare rupt dintr-un desen animat al copilariei in care aleile imprumuta din nuanta de roz care creeaza o bolta spectaculoasa in fiecare primavara.

Strazile din Chefchaouen, un mic oras din nord-vestul Marocului, sunt faimoase pentru nuantele de albastru „divin”. Localitatea a fost fondata in 1471 si a fost utilizata drept fortareata pentru evreii exilati din Spania care erau de parere ca pigmentul albastru va reaminti oamenilor de puterea lui Dumnezeu. Printre strazile cele mai spectaculoase se numara Al Hassan Onsar, Rue Outiwisi scarile de pe Rue Bin Souaki.

Mai jos va invitam sa descoperiti alte capodopere arhitecturale din intreaga lume care v-ar putea inspira pentru viitoarea vacanta.

Citește în continuare