Skip to content

25 de ani de Festivalul Filmului European sunt celebrati in format hibrid. “The French Dispatch”, “Monopolul violentei” si “To the Moon”, printre filmele din program

Cea de-a 25-a editie a Festivalului Filmului European (FFE) se desfasoara in format hibrid, in cinema (la Elvire Popesco intre 10-12 decembrie) si in spatiul online, pe platforma www.eventbook.ro, intre 15-18 decembrie.

25.FFE vine cu o selectie de 4 filme europene, curatoriata de Andrei Tanasescu, directorul artistic al acestei editii, dar si cu dialoguri live cu realizatori si critici de film.

Cu accent pe „necesitatea” filmului documentar, “Monopolul violentei” (Quinzaine des Réalisateurs – Cannes 2020) si “Walchensee Forever” (Berlinale 2020) propun doua directii de investigatie: pe de o parte, chestionarea legitimitatii fortei de control si represiune in relatia stat-cetatean, si pe de alta, explorarea istoriei personale si a mostenirii familiale a cinci generatii de femei.

Festivalul cuprinde si filme cu mesaje despre relatiile umane, “To the Moon” (Giornate degli Autori – Venetia 2020) fiind unul dintre filmele care strabate intregul mapamond si memoria colectiva a arhivelor de film, a literaturii si a muzicii, rezultand o oda poetica adusa lunii si impactului pe care aceasta il are asupra vietii noastre.

De asemenea, in programul festivalului ruleaza si “The French Dispatch” (Cannes 2021), adunand o distributie remarcabila (Tilda Swinton, Timothée Chalamet, Frances McDormand, Léa Seydoux) in imaginarul francofil al lui Wes Anderson.

“Oferind perspective incitante asupra unor aspecte esentiale ale vietii noastre (familia, politica, arta), festivalul ne reaminteste cat de importante sunt coeziunea si empatia, mai cu seama in perioada capricioasa pe care o traversam. In plus, in aceasta editie aniversara, invitam publicul sa revina in salile de cinema, pentru a se bucura de filme in conditiile de vizionare pe care acestea le merita cu adevarat”, povesteste Andrei Tanasescu, directorul artistic al 25.FFE.

Citește în continuare