Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 10-12 decembrie: premiera ONB, teatru online gratuit de la unteatru, instalatia „Mi-e dor de tine” in Bucuresti, Festivalul Filmului European, concerte si targuri de Craciun si expozitii in oras

Desi numarul de imbolnaviri a scazut, restrictiile sunt in continuare in vigoare, asadar va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

La aniversarea celor 100 de ani ai Operei Nationale Bucuresti, principalul eveniment al stagiunii este premiera „Lohengrin” de Richard Wagner in regia lui Silviu Purcarete, scenografia Dragos Buhagiar, sub bagheta lui Tiberiu Soare. Spectacolul va avea trei reprezentatii – pe 8, 10 si 12 decembrie, de la ora 18:30.

Pentru reprezentatiile cu titlu de premiera, personajele sunt interpretate de tenorii Benjamin Bruns si Daniel Magdal, sopranele Petra Lang, Marta Sandu Ofrim, Diana Gouglina si Madeleine Pascu, baritonii Valentin Vasiliu, Catalin Toropoc, Vasile Chisiu si Dan Indricau si basii Marius Bolos si Filip Panait, alaturi de orchestra si corul Operei Nationale Bucuresti. De asemenea, spectacolul se bucura si de prezenta actorilor Istvan Teglas, Anda Saltelechi, Rares Florin Stoica si Alina Petrica.

Unul dintre cele mai frumoase spectacole de Craciun din toate timpurile este baletul „Spargatorul de Nuci”, care se afla in programul de weekend al Operei Comice pentru Copii.

Spectacolul este in regia si coregrafia lui Catalin Caracas, care conduce publicul in lumea basmelor, a copilariei si a calatoriilor alaturi de micuta Clara. Spectacolul este programat pe 10, 11 si 12 decembrie. Detalii despre bilete, aici.

Doar in acest week end, Festivalul unteatru cinematic ofera spectacole “Aici Moscova”, “3 surori” si “Proof” online gratuit disponibile in toata tara.

Spectacole noi precum “Aici Moscova”, in regia Catincai Draganescu, “3 surori”, (r. Peter Kerek) sau “Proof“ (r. Andrei si Andreea Grosu) sunt programate la finalul acestei saptamani. Accesul la toate inregistrarile premium disponibile online si accesibile de pe orice dispozitiv este gratuit.

Adrian Naidin si Ionut “John” Micu vor concerta in 10 decembrie, la restaurantul 14th Lane cu un program de 90 de minute, in care vor interpreta colinde si melodii rock-manifest.

Spectacolul marcheaza si lansarea CD-ului “Colindul Florii Soarelui”, un album ale carui melodii au fost compuse de Adrian Naidin intr-un stil arhaic cu influente rock.

Adrian Naidin este un muzician complet, experimental in jazz, inspirat in clasic, plin de forța si har in folclor. Bilete aici.

Sub bagheta lui Adrian Grigoras, Sala Radio va rasuna pe 10 decembrie cu colinde romanesti, alaturi de Orchestra de Muzica Populara Radio.

Biletele pentru concertul traditional costa incepand de la 10 lei, detalii aici. Totodata, pe 22 decembrie, Sala Radio organizeaza Concert de Craciun cu Orchestra de Nationala Radio. Bilete aici.

Un concert traditional de colinde este oferit si de Corul “SYMBOL-JEAN LUPU”, la Ateneul Roman, pe 11 decembrie.

Evenimentul are loc la matineu, incepe la ora 11.00 si sub baghetele dirijorilor Luminita Gutanu Stoian si Jean Lupu, Maria Cazacu (voce), Maria Crangasu (vioara) si invitata speciala, Nico, vor canta colinde si nationale si internationale. Bilete aici.

Tot pe scena Ateneului Roman urca si Irina Sarbu, intr-un concert de colinde si cantece de iarna din repertoriul romanesc si international.

Evenimentul „Clasic e fantastic. De sarbatori” ii are ca invitati pe Irina Sarbu, Puiu Pascu (pian), Ciprian Parghel (bas), Claudiu Purcariu (percutie), Sebastian Burneci (trompeta) si Catalin Milea (saxofon). Concertul are loc pe 12 decembrie, de la ora 18.00, iar biletele sunt aici.

Daca inca nu ati cumparat toate cadourile de Craciun, recomandarile Urban.ro – le puteti rasfoi aici – va recomandam sa va petreceti o dupa-amiaza in spiritul Craciunului la unul dintre targurile de Craciune deschise in Bucuresti in luna decembrie.

Aproape toate targurile pot fi vizitate in conditii de siguranta si pe langa vin fiert, turta dulce si alte bunatati, includ produse realizate de afaceri locale, deseori afaceri mici care merita sprijinul romanilor. Ganditi-va la o astfel de alegere a unui cadou ca la o serie de fapte bune: veti darui un cadou unicat si veti contribui la dezvoltarea antreprenorilor locali care utilizeaza, majoritar, produse organice, realizate 100% in Romania.

In perioada 26 noiembrie – 26 decembrie 2021, pe esplanada cu statui din Piata Universitatii, Primaria Municipiului Bucuresti deschide Bucharest Christmas Market, eveniment care isi propune sa readuca spiritul sarbatorilor de iarna in inima orasului.

Bradul care va fi amplasat in Piata Universitatii are o inaltime de 15 metri, este reutilizabil, durabil si ecologic, creat din lemn si impodobit cu ornamente sculptate. Programul va fi completat de muzica ambientala si momente speciale dedicate sarbatorii Craciunului.

Mezanin Market se redeschide in decembrie la Palatul Universul cu 3 week-enduri de targ.

Mezanin Market de la Palatul Universul revine cu trei weekenduri de sarbatori: 4 si 5 decembrie, 11 si 12 decembrie, 18 si 19 decembrie. Vizitatorii sunt asteptati intr-o atmosfera relaxata, cu oameni pasionati si cafea de la Beans&Dots, in cartierul creativ, langa Cismigiu. 

Arcub pregateste pentru luna decembrie targul de Craciun al creativilor din Bucuresti, Urban Christmas Market si expozitia-unicat „O lume a jocurilor” care vor avea loc la Hanul Gabroveni.

Targul de Craciun de la Arcub Gabroveni a fost gandit ca o platforma de promovare a activitatii sectorului creativ din Bucuresti si in special a creatorilor, producatorilor sau vanzatorilor de obiecte de design, obiecte decorative (mic mobilier, corpuri de iluminat, obiecte din ceramica/sticla, ilustratii, sculpturi, tablouri), bijuterii, decoratiuni, viniluri, carti, albume, produse de papetarie, produse alimentare artizanale, cosmetice naturale, articole vestimentare, accesorii si articole pentru copii. 

In Cartierul Creativ va avea loc si „Targ de Cartier Creative Christimas gift hunting”, un targ intins pe mai multe adrese.

Peste 40 de organizatii creative si designeri, reuniti intr-o selectie semnata de Room 21 alaturi de cadourile de Craciun de la The Owl Cocktail House semnate de Creative Gifting, un colectiv creativ format din MUD, Atelier Tron si Sandra Berghianu, de o selectie de carti semnata de Black Button Books, vin si mancare gourmet de la Cote Wines si Bacania Cote, dulceata artizanala, 100% naturala, produsa si ambalata in Romania semnata JamSessions, dar si de propunerile de sezon ale unora dintre cele mai apreciate branduri de design locale: De ceramica (by Madalina Teler), Adelina Petcan, Maria Paltin, Designforkidz si Giometria.

Centrul Educational Exploratorium deschide Targul „Fabrica de Jucarii” in perioada 27 noiembrie – 26 decembrie.

Platoul din fata Centrului Educational Exploratorium (Bulevardul Decebal nr.11) isi propune sa devina locul de joaca preferat al copiilor pentru aceasta iarna. Partenerii de joaca vor fi ursii, pinguiniii, renii, elfii lui Mos Craciun si toate jocurile care reamintesc de atmosfera sarbatorilor de iarna.

Tot cu ocazia sarbatorilor de iarna, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” se organizeaza un concurs de impodobit brazi.

In incinta muzeului sunt peste 20 de brazi ce asteapta sa fie impodobiti cu decoratiuni aduse de cei care vor sa participe la concurs. Acesta se va desfasura in perioada 22 noiembrie – 19 decembrie 2021. Detalii aici.

„Fading Borders”, proiectul Romaniei de la Bienala de Arhitectura de la Venetia va fi expus in Bucuresti intre 10 decembrie si 13 februarie.

Pe 21 noiembrie s-a incheiat cea de-a saptesprezecea editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura – la Biennale di Venezia. Romania a fost prezenta cu proiectul „Fading Borders”, care va fi expus intre 10 decembrie si 13 februarie in cladirea Tandem din Bucuresti.

Tema lansata de curatorul Hashim Sarkis pentru cea de-a saptesprezecea editie a Bienalei a fost „How will we live together?”(„Cum vom trai impreuna?“),iar echipa Romaniei a ales sa abordeze relatia dintre fenomenul migratiei, arhitectura si oras.

Conform ultimelor statistici realizate de OECD, peste patru milioane de romani traiesc in afara tarii. Numai in cursul anului 2020 au emigrat 192.631 de romani, potrivit INS, fenomenul de emigrare continuand sa fie cea de-a doua cauza principala de reducere a populatiei tarii.

Muzeul National de Arta deschide 5 expozitii noi. 4 dintre acestea ii sunt dedicate lui Theodor Pallady pentru a celebra 150 de ani de nasterea artistului iar una il omagiaza pe Neagoe Basarab, ctitor al Manastirii de la Curtea de Arges.

Intre 1 decembrie 2021 si 3 aprilie 2022, sub genericul „Pallady 150”, la Muzeul National de Arta din Bucuresti veti putea vizita 4 expozitii dedicate aniversarii a 150 de ani de la nasterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanti artisti romani. 

La sediul central al MNAR din fostul Palat Regal va avea loc expozitia „Jurnal intim” care va ilustra, prin prisma unor insemnari pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate in expozitie si reprezentarea corpului feminin. 

La Rezidenta BRD Scena9 este deschisa expozitia „kimæra” care celebreaza 51 de ani de activitate ai grupului de arta experimentala kinema ikon din Arad.

Expozitia „kimæra” va putea fi vizitata intre 26 noiembrie 2021 si 23 ianuarie 2022, veti putea vedea si interactiona cu lucrari create de gH, Bogdanator, Alex Halka – interfonic.ro si reVoltaire.

kimæra este o metainstalatie interactiva care combina old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentata, cu printul 3D, cu sunetul generat de inteligenta artificiala si cu un automaton imblanit care leviteaza invaluit in miros de zahar ars. Fiecare dintre lucrari este insotita de un cod QR pe care il puteti scana si va transpune proiectii spectaculoase care schimba mediul inconjurator.

Pana pe 27 martie 2022, la MARe/Muzeul de Arta Recenta puteti vizita expozitia „Arta si Orasul 1974 – 2021”.

Prezinta 42 de lucrari (pictura, desen, sculpura, fotografie, video, instalatie, proiecte, documentatie), realizate de 39 de artisti romani, provenite din colectiile a patru muzee de arta din tara (Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul Colectiilor de Arta, MNAC Bucuresti/The National Museum of Contemporary Art, Romania, MARe/Muzeul de Arta Recenta), ale unor institutii (UNArte – Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, UAP – Uniunea Artistilor), ale unor galerii de arta si ale unor persoane private (Antonio Albici, Alina Gherasim, Familia Lazarescu, Marius Nicolescu, Olos Estate si Fundatia Plan B Cluj-Berlin, Günter Schnug, SUN-Collection, Doru Tulcan si Ana Vasile). 

Zilele trecute, Galeria Mobius a deschis expozitia solo a artistei Lea Rasovszky al carui curator este Stefania Dobrescu. 

Intitulata „Flowers growing out of my chest”, expozitia poate fi vizitata pana pe 22 ianuarie 2022 si prezinta o serie de lucrari noi prin care artista exploreaza dinamismul muzicii asupra relatiei dintre minte si corp, o energie care permite indivizilor sa se conecteze si sa impartaseasca aceeasi vibratie.

Dupa ce „MI-E DOR DE TINE” a fost in inima metropolei Chicago si a primit raspunsul „SI MIE” un Cluj-Napoca, instalatia „TE ASTEPT” a ajuns in Bucuresti. 

Instalatia de lumina este amplasata in fata Palatului CEC, o adevarata bijuterie arhitecturala cu o istorie de mai bine de 120 de ani. In fata cladirii construite in stil eclectic, lucrarea ne va indemna la speranta reintalnirii, recunostinta si o apreciere mai profundă pentru cei dragi.

Citește în continuare