Skip to content

13 expozitii deschise in Bucuresti in luna decembrie: Lea Rasovszky, kinema ikon, Theodor Pallady, Nicu Ilfoveanu, Ion Barladeanu si Napoleon Tiron.

Sezonul expozitional dedicat primei parti a anului 2022 este in perioada de lansare, treptat se deschid expozitii noi in majoritatea muzeelor si galeriilor bucurestene. Va invitam sa descoperiti mai jos 13 expozitii pe care le puteti vizita in luna decembrie, unele vor fi vernisate in curand, altele au fost lansate in urma cu cateva zile sau saptamani.

Din lista lipseste Muzeul National de Arta Contemporana deoarece se afla in perioada de schimbare a expozitiilor, nefiind anuntate deocamdata noile vernisaje. In schimb, se stie ca MNAC va fi redeschis incepand cu data de 9 decembrie 2021. Pana atunci, va invitam sa descoperiti expozitii din muzeele si galeriile din Bucuresti, dedicate atat unor artisti consacrati dar si noului val de tinere talente.

La Rezidenta BRD Scena9 este deschisa expozitia „kimæra” care celebreaza 51 de ani de activitate ai grupului de arta experimentala kinema ikon din Arad.

Expozitia „kimæra” va putea fi vizitata intre 26 noiembrie 2021 si 23 ianuarie 2022, veti putea vedea si interactiona cu lucrari create de gH, Bogdanator, Alex Halka – interfonic.ro si reVoltaire.

kimæra este o metainstalatie interactiva care combina old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentata, cu printul 3D, cu sunetul generat de inteligenta artificiala si cu un automaton imblanit care leviteaza invaluit in miros de zahar ars. Fiecare dintre lucrari este insotita de un cod QR pe care il puteti scana si va transpune proiectii spectaculoase care schimba mediul inconjurator.

Calin Man (reVoltaire), unul dintre cei patru artisti care au realizat instalatia, a descris-o ca fiind „kimæra sau cum arata haosul privit de la o distanta confortabila.”

Anterior, expozitia a fost prezentata in cadrul Media Arta Festival Arad – MAFA8 ma Muzeul de Arta din Arad in luna octombrie si face parte din proiectul special Noaptea Alba a Galeriilor care este itinerat in 2 orase din Romania.

kinema ikon este cel mai vechi grup activ de arta experimentala din Romania. Fondat in 1970 ca atelier multimedia la Scoala de Arta din Arad, este gazduit in prezent de Complexul Muzeal din Arad. Cei peste 50 de ani de existenta sunt rezultatul unui echilibru intre proiectele participative, colaborative sau de grup si lucrarile individuale. Marca stilistica a kinema ikon apare din abordarea interdisciplinara a unui anumit mediu (film, video, hipermedia) cu instrumentele specifice diferitelor domenii in care sunt activi membrii sai (artisti, scriitori, arhitecti, fotografi, muzicieni, programatori).

Rezidenta BRD Scena 9 poate fi vizitata pe strada I.L.Caragiale, nr.32, de marti pana vineri intre 16:00 si 20:00, sambata si duminica intre 13:00 si 20:00. Accesul este gratuit, pe baza Certificatului Verde.

La MARe – Muzeul de Arta Recenta s-a deschis expozitia „Arta si Orasul 1974 – 2021” ai carei curatori au fost Erwin Kessler si Carola Chisiu.

Pana pe 27 martie 2022, la MARe/Muzeul de Arta Recenta puteti vizita expozitia „Arta si Orasul 1974 – 2021”.

Prezinta 42 de lucrari (pictura, desen, sculpura, fotografie, video, instalatie, proiecte, documentatie), realizate de 39 de artisti romani, provenite din colectiile a patru muzee de arta din tara (Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul Colectiilor de Arta, MNAC Bucuresti/The National Museum of Contemporary Art, Romania, MARe/Muzeul de Arta Recenta), ale unor institutii (UNArte – Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, UAP – Uniunea Artistilor), ale unor galerii de arta si ale unor persoane private (Antonio Albici, Alina Gherasim, Familia Lazarescu, Marius Nicolescu, Olos Estate si Fundatia Plan B Cluj-Berlin, Günter Schnug, SUN-Collection, Doru Tulcan si Ana Vasile). 

Titlul expozitiei este inspirat de vernisajul „Arta si orasul – repere” deschis in noiembrie 1974 la Galeria Noua din Bucuresti, la doar cateva zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a legii 58/1 noiembrie 1974 privind sistematizarea teritoriului Romaniei, lege care a condus la demolarile care au traumatizat si transformat pentru totdeauna Capitala si marile orase din tara.

Dintre artistii prezenti in 1974 vor fi expusi: Corneliu Baba, Geta Bratescu, Ion Grigorescu, Mihai Olos, Grupul Sigma, Lia Szaszsi Napoleon Zamfir. 

Din generatia 2021, vor fi incluse lucrari create de Ion Barladeanu, Matei Bejenaru, Marius Bercea, Michele Bressan, Arantxa Etcheverria, Dumitru Gorzo, Monotremu, Vlad Nanca, Pandele Pandele, Roman TolicisiVirginia Toma.

Curatorul Erwin Kessler a declarat: „Arta si Orasul 1974–2021 este o metaexpozitie. (…) Perspectiva duala a expozitiei de fata, marcata si prin titlu, vizeaza reconstituirea cel putin partiala a expozitiei «Arta si orasul – repere», deschisa in noiembrie 1974, la Galeria Noua din Bucuresti, prin identificarea documentelor scrise si fotografice ale acelui timp si prin recuperarea, pe cat posibil, a lucrarilor expuse atunci.”

MARe poate fi gasit pe Bulevardul Primaverii, nr.15, fiind deschis zilnic intre 11:00 si 19:00, cu exceptia zilei de marti.

Lea Rasovszky prezinta noile sale lucrari in expozitia „Flowers growing out of my chest” la Galeria Mobius.

Zilele trecute, Galeria Mobius a deschis expozitia solo a artistei Lea Rasovszky al carui curator este Stefania Dobrescu. 

Intitulata „Flowers growing out of my chest”, expozitia poate fi vizitata pana pe 22 ianuarie 2022 si prezinta o serie de lucrari noi prin care artista exploreaza dinamismul muzicii asupra relatiei dintre minte si corp, o energie care permite indivizilor sa se conecteze si sa impartaseasca aceeasi vibratie.

Lucrarile Leei Rasovszky ii celebreaza pe cei „nepotriviti”, oameni care nu se aliniaza conformismului social si care infrunta cu indrazneala conceput de glamour pentru simplul fapt ca „libertatea de a fi tu insuti in mijlocul celorlalti este prea tentanta pentru a abandona.”

Expozitia include desene, obiecte ready-made si piese ceramice, toate fiind elemente ale acestei dimensiuni unice care poate fi accesata numai prin intrarea intr-o stare de vibratie reciproca prin fluidizarea sunetului. Scenografia expozitiei este una foarte actuala si aproape ca ii incurajeaza pe tineri sa posteze lucrarile pe Instagram.

Galeria Mobius poate fi vizitata pe strada Dumbrava Rosie, nr.18, de miercuri pana sambata intre 14:00 si 20:00 iar luni, marti si duminica numai cu programare in prealabil.

La Atelier 35, curatorul Daria Nedelcu prezinta expozitia „From Tears to Ideas” a artistelor Christa Wall si Andreea Vladut. 

Pana pe 15 decembrie 2021, la Atelier 34 puteti vizita gratuit expozitia „From Tears to Ideas” (De la lacrimi la idei) a artistelor Christa Wall si Andreea Vladut.

„From Tears to Ideas” este un proiect colaborativ interdisciplinar la baza caruia se afla o cercetare in desfasurare, concentrata pe profesia de bocitoare. Aducand, in prim-plan, rolul femeii ca bocitoare in diferite contexte socio-politice de-a lungul istoriei, artistele interogheaza, de asemenea, structuri si coduri patriarhale. 

Proiectul creeaza un context pentru o discutie despre cultura traditionala locala a bocitoarelor, despre procese de reinterpretare si despre locul conceptual pe care il ocupa actele de bocet si de lamentare in cadrul dansului si al artei contemporane. Temele vor fi abordate, dintr-o perspectivam ultidisciplinara, printr-o serie de conferinte si un atelier sustinute de Maria Cap Bun, Bogdan Mihai Simion (solist vocal, cobzar, doctor in Litere) si un atelier tinut de Christa Wall.

Christa Wall este o artista care traieste si lucreaza in Viena, Austria. A studiat Arta Experimentala la Kunstuniversität, Linz si la Ecole Nationale Supérieure Des Beaux-Arts din Lyon in cadrul unei burse de studiu Erasmus. 

Andreea Vladut este o artista multimedia din Romania, care traieste si lucreaza in Bucuresti si in Linz, Austria. In prezent studiaza Time Based Media la Kunstuniversitat Linz, unde isi continua practica artistica, cu un focus pe muzica electronica, instalatii audio – video si performance. 

Atelier 35 se gaseste pe strada Selari, nr.13 (in Centrul Vechi al Bucurestiului).

Muzeul National de Arta deschide 5 expozitii noi. 4 dintre acestea ii sunt dedicate lui Theodor Pallady pentru a celebra 150 de ani de nasterea artistului iar una il omagiaza pe Neagoe Basarab, ctitor al Manastirii de la Curtea de Arges.

Theodor Pallady

Intre 1 decembrie 2021 si 3 aprilie 2022, sub genericul „Pallady 150”, la Muzeul National de Arta din Bucuresti veti putea vizita 4 expozitii dedicate aniversarii a 150 de ani de la nasterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanti artisti romani. 

La sediul central al MNAR din fostul Palat Regal va avea loc expozitia „Jurnal intim” care va ilustra, prin prisma unor insemnari pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate in expozitie si reprezentarea corpului feminin. 

„Expozitiile Zambaccian despre Pallady si „Parisul lui Pallady” se vor deschide la Muzeul Zambaccian si la Casa Melik si vor accentua relatia artistului cu doi colectionari de referinta: H. Zambaccian si Gheorghe Raut. 

La Muzeul Colectiilor de Arta se va deschide expozitia „Din opera grafica a lui Theodor Pallady” care va contine si celebrul sau autoportret care va deveni insemnul general al acestor expozitii.

Mai multe despre aceste expozitii si despre cea dedicata lui Neagoe Basarab puteti citi mai jos.

La Galeria Posibila veti gasi expozitia „Tipizate / Phantom Inventory” a artistului Nicu Ilfoveanu.

Expozitia „Tipizate / Phantom Inventory”” este deschisa pana pe 5 februarie 2022 de la ora 17:00 la ora 21:00. Conform reglementarilor aflate in vigoare, pentru controlarea fluxului de vizitatori, participarea la acest eveniment se face doar pe baza de programare cu ajutorul link-ului de aici.

Despre lucrarile lui Nicu Ilfoveanu se spune ca arata contexte periferice transpuse in fotografie, film si carte. Din „Tipizate” si „Phantom Inventory” s-au dezvoltat spatiul expozitional si cercetarea expozitiei printr-o tentativa de inventariere care a dus la expunerea colilor de tipar ce stau la baza cartilor, dar si a supraexpunerilor care se creeaza in procesul tipografic. 

Intre “Steampunk Autochrome” (2004) si “Proba de laborator” (2021) se desfasoara o activitate care, in mod evident, cuprinde ambele stadii – schita si lucrare. Alegerea de a expune si chestiuni de atelier e data de practica lui Nicu Ilfoveanu, de atentia pe care o acorda lucrului in atelier, dar si de felul in care se raporteaza la mediul fotografiei. 

Galeria Posibila poate fi vizitata pe strada Popa Petre, la numarul 6, de miercuri pana sambata intre 17:00 si 21:00.

La Muzeul de Arta Populara Dr.Nicolae Minovici va fi deschisa o expozitie de arta contemporana cu lucrarile artistei Evangelia Taka: „Detalii semnificative”.

Muzeul Municipiului Bucuresti a deschis zilele trecute in cadrul MuzeuluiDr. Nicolae Minovici, care se afla in subordinea sa, expozitia „Detalii semnificativa: Evangelia Taka”. Va putea fi vizitata in perioada 25 noiembrie 2021 – 15 mai 2022. 

Expozitia personala a artistei de origine greaca, activa la Bucuresti, este gazduita in Sala de conferinte a muzeului. Nascuta la Salonic, Evangelia Taka se numara printre absolventii Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, Sectia Pictura. 

In expozitie veti descoperi picturi de dimensiuni ample, detalii tratate in maniera hiperrealista, cu elemente privite parca la microscop, care aproape ca se abstractizeaza datorita acuratetii redarii la scara mai mare decat cea reala. Astfel, fie ca este vorba despre fragmente ale corpului uman, detalii de obiecte uzuale sau legume aranjate in compozitii cu evidente virtuti decorative ce ne trimit cu gandul la arta „manjabila”, toate acestea sunt reprezentate aproape fotografic si cu o placere deosebita de redare a texturilor. 

In cadrul muzeului de pe strada Dr.Nicolae Minovici, nr.1 veti mai gasi si o expozitie temporara tematica „100%.RO” care va fi deschisa pana pe 30 aprilie 2022.

In plus, puteti vizita si expozitia permanenta cu obiectele de arta populara din colectia Doctorului Nicolae Minovici, prima colectie de acest gen din spatiul romanesc, in care erau reprezentate toate regiunile tarii.

Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00 (17.30 ultima intrare).

La Muzeul National al Taranului Roman va fi deschisa o expozitie a artistilor Ovidiu Fenes si Napoleon Tiron.

Napoleon Tiron

Expozitia care are motto-ul „Caci, acolo unde sunt doi sau trei adunati in NumeleMeu, sunt si Eu in mijlocul lor (Matei 18:20)” va putea fi vizitata in perioada 4 decembrie 2021 – 30 ianuarie 2022 cu un vernisaj desfasurat pe 4 decembrie intre orele 16:00 si 20:00.

Conceptul curatorial ii apartine lui Silvia Sferlea si ii prezinta pe Ovidiu Fenes si Napoleon Tiron, doi artisti din generatii distinctecare, la fel ca majoritatea artistilor romani,prefera intimitatea atelierului oricarei afisari publice.

Ideea acestei expozitii a functionat sub semnul experimentului, prin facilitarea unui dialog spontan intre lucrari, tinand cont de faptul ca artistii nu si-au propus sa se intalneasca fizic si nici nu si-au trasat o strategie mutuala de constructie a cadrului expozitiei, preferand sa se axeze pe intuitie.

Ovidiu Fenes s-a nascut in 1978 in Targu Mures si a absolvit Institutul Nicolae Grigorescu in anul 2002.Referindu-se la el insusi, Fenes il parafrazeaza pe Jean Dubuffet: „am darul uitarii“… „totul merge inainte si ce e in urma e ramas in urma“.

Napoleon Tiron s-a nascut in comuna Oasele, azi, Rediu (judetul Galati), in 1935. Este un absolvent al Institutului Nicolae Grigorescu in 1970, sectia sculptura care in anul 1988, a participat la Bienala de la Venetia. Este un sculptor care prefera sa nu puna nume propriilor creatii. Lasa privitorul sa faca asta pentru ca el considera ca fiecare vede altceva si nu vrea sa induca nimic imaginatiei celui care-i priveste lucrarile.

Expozitia de la Muzeul National Taranului Roman poate fi vizitata prin intrarea de pe strada Monetariei, la numarul 3, in fiecare sambata, cu exceptia zilei de Craciun si a primei zile din 2022 (25 decembrie si 1 ianuarie). Expozitia este deschisa intre 15:00-18:00. Pentru cei ce nu pot ajunge in acest interval, se poate programa o vizita la 0726343263.

La Muzeul National de Arta al Romaniei a fost deschisa expozitia „Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean”, o documentare a expozitiilor realizate de unul dintre cei mai semnificativi artisti britanici ai secolului trecut.

Cu un caracter documentar, expozitia isi propune o contextualizare a itinerarii expozitiei Henry Moore la Bucuresti, Bratislava, Praga si Budapesta in 1966–67. Este un proiect colectiv de cercetare, fiind initiata de istoricii de arta Alina Serban (Bucuresti), Daniel Véri (Budapesta) si Lujza Kotočová (Praga) si contine o serie de interviuri realizate cu martorii expozitiei din Romania, Cehia si Ungaria: Ioana Vlasiu, istoric de arta, Constantin Flondor, pictor, Grigorie Minea, sculptor, Peter Jacobi, sculptor; Adéla Matasová, artist intermedia; György Jovánovics, sculptor, László Gyémánt, pictor, Krisztina Passuth, istoric de arta, Márta Kovalovszky & Péter Kovács, istorici de arta.

Considerata a fi, la acel moment, cea mai ampla retrospectiva internationala a lui Henry Moore, expozitia, organizata de Consiliul Britanic impreuna cu autoritatile locale din Romania, Cehoslovacia si Ungaria, a cuprins lucrari – sculpturi si desene – realizate de-a lungul a cinci decenii, intre 1924 si 1964. 

Expozitia poate fi vizitata in sala Kretzulescu de la MNAR pana pe 6 februarie 2022, de miercuri pana duminica intre orele 10:00 si 18:00, ultima intrare se face la 17:30. 

Mai multe despre Henry Moore si filozofia lui asupra sculpturii puteti afla mai jos.

Citește în continuare