Skip to content

Muzeul National de Arta deschide 5 expozitii noi. 4 dintre acestea ii sunt dedicate lui Theodor Pallady pentru a celebra 150 de ani de nasterea artistului iar una il omagiaza pe Neagoe Basarab, ctitor al Manastirii de la Curtea de Arges.

Intre 1 decembrie 2021 si 3 aprilie 2022, sub genericul „Pallady 150”, la Muzeul National de Arta din Bucuresti veti putea vizita 4 expozitii dedicate aniversarii a 150 de ani de la nasterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanti artisti romani. 

Expozitiile „Pallady 150” isi propun sa prezinte aspecte inedite ale creatiei lui Theodor Pallady legate de lucrarile aflate in patrimoniul MNAR. 

La sediul central al MNAR din fostul Palat Regal va avea loc expozitia „Jurnal intim” care va ilustra, prin prisma unor insemnari pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate in expozitie si reprezentarea corpului feminin. 

„Expozitiile Zambaccian despre Pallady si „Parisul lui Pallady” se vor deschide la Muzeul Zambaccian si la Casa Melik si vor accentua relatia artistului cu doi colectionari de referinta: H. Zambaccian si Gheorghe Raut. 

Prima va prezenta un portret caracterial pe care colectionarul H. Zambaccian i l-a facut lui Pallady intr-un articol si va fi ilustrat cu autoportrete ale artistului si cu alte lucrari la care se face referire in acelasi text. 

„Parisul lui Pallady” va prezenta lucrari cu orasul in care artistul si-a petrecut perioada interbelica, in special malurile si podurile Senei. 

La Muzeul Colectiilor de Arta se va deschide expozitia „Din opera grafica a lui Theodor Pallady” care va contine si celebrul sau autoportret care va deveni insemnul general al acestor expozitii.

Theodor Pallady s-a nascut in 1871, a fost crescut si educat intr-o familie veche de boieri din Moldova. Toata viata a avut atitudinea unui aristocrat, refugiindu-se in arta, pe care o considera o necesitate, si nicidecum o indemanare.

Pallady a studiat pana in 1889 ingineria la Politehnica din Dresda, luand in acelasi timp lectii de desen si pictura cu Erwin Oehme, carel-a sfatuit sa plece la Paris. In capitala Frantei a lucrat in atelierul lui Jean Arman si s-a inscris la Académie des Beaux-Arts.

In 1904 a revenit in tara si a expus la Ateneul Roman si la Saloanele Oficiale. A mentinut insa legatura cu Parisul, unde a deschis mai multe expozitii personale. Stransa prietenie cu pictorul francez Henri Matisse, cu care coresponda frecvent, a fost benefica de ambele parti, in sensul unui schimb intens de opinii constructive.

Simbolismul perceput la inceput din perspectiva profesorului sau, Gustave Moreau, este substratul multora din lucrarile sale. De aici provine si pasiunea lui de a picta nuduri si natura statica.

Casa Melik, aflata in Bucuresti, care a fost construita in 1750-1760, gazduieste azi Muzeul Theodor Pallady. Aici sunt expuse tablouri pictate pe panza de Pallady precum si peste 800 desene cu peisaje, nuduri, portrete sau interioare, reprezentative pentru perioada pariziana a pictorului.

In 1956, anul in care a si murit, a primit titlul de Maestru emerit al artei, organizandu-se Expozitia retrospectiva „Theodor Pallady“. In 2012 a fost declarat membru post mortem al Academiei Romane.

Expozitia „Dincolo de legenda. Neagoe Basarab” va prezenta in Galeria Nationala de Arta Veche Romaneasca aportul esential la cultura romana al lui Neagoe Basarab.

Neagoe Basarab a schimbat istoria artei romanesti prin rolul de ctitor al Manastirii de la Curtea de Arges si comanditar al multor opere de arta cu caracter religios, de autor al „Invataturilor lui Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie” si inspirator al legendei „Mesterul Manole”. 

Expozitia va avea o scenografie evocatoare a manastirii Argesului, in ambianta frescelor originale pastrate la MNAR, va contine icoane de epoca si va oferi spatiul pentru spectacole de poezie cu legenda „Mesterului Manole”.

Detalii despre muzeele MNAR regasiti in montajul video de mai jos, programul de vizitare fiind cel obisnuit, de miercuri pana duminica intre orele 10.00-18.00. Pe 1 decembrie, toate muzeele MNAR pot fi vizitate gratuit, mai multe informatii veti gasi pe site-ul institutiei.

Citește în continuare