Skip to content

(Galerie foto) Musicalul Cabaret se joaca simultan la Bucuresti si la Londra. Cum arata, fata in fata, productiile care ii au maestru de ceremonie pe Mihai Smarandache si Eddie Redmayne.

E o bucurie ca una dintre cele mai spectaculoase premiere din teatru in Bucuresti in 2021 este un musical care s-a montat in acelasi timp si la Londra. Sigur ca e un text care in Marea Britanie ca si in SUA s-a montat de multe ori, chiar si la noi a avut cel putin doua montari (una la Timisoara si cea de acum de la Odeon, ale aceluiasi regizor – Razvan Mazilu), dar sincronicitatea premierelor e un semn ca incepem sa fim in pas cu lumea si intr-o zona in care nu avem scoala: musicalurile.

In 2021 au fost cateva premiere de musical in Bucuresti: la Opereta, la Teatrelli si la Odeon, iar pentru o tara care nu are sectiune de profil in nicio universitate si nici resurse mari pentru a face asemenea productii (care sunt cu trupa live care canta alaturi de actori, cu costume spectaculoase si, mai ales, cu actori capabili sa danseze si sa cante 3 ore) acest lucru e chiar un eveniment.

Musicalul Cabaret, in mod particular, e un spectacol foarte solicitant si foarte greu de montat. El a avut prima reprezentare in 1966 in Boston ca un test pentru public inainte de a fi prezentat pe Broadway. Povestea e inspirata din viata scriitorului Christopher Isherwood care a ajuns la Berlin in 1929 si s-a indragostit de o tanara, Jean Ross, care visa la o cariera de actrita in timp ce isi castiga existenta fiind cantareata in barurile pentru lesbiene. Povestea lor de dragoste e un pretext pentru a fi povestite abuzurile nazistilor care, la cateva luni de la intalnirea lor, incep sa trimita evrei catre taberele de concentrare.

Christopher Isherwood si Jean Ross in 1930

Musicalul Cabaret e scris ca un mix de comedie si sezualitate specifice epocii Jazz, dar si de emotie si reflectare la ideea de umanitate.

Iata fata in fata cateva imagini din montarea de la Bucuresti si cea de la Londra. La Odeon urmatoarele reprezentatii sunt in 27 si 28 ianuarie 2022.

In fiecare dintre montari – Londra -Bucuresti, personajul central, Maestrul de Ceremonii de la Kit Kat Klub (un loc al decadentei dar ai al rezistentei berlineze) este interpretat de Eddie Redmayne, respectiv Mihai Smarandache

Rolul lui Sally Bowles, cantareata de cabaret care se viseaza actrita, e interpretat de Jessie Buckley, respectiv Ioana Marcoiu.

Montarea londoneza de la PlayHouse Theatre este regizata de Rebecca Frecknall, cu coregrafia semnata de Julia Cheng si costumele de Tom Scutt, montarea de la teatrul Odeon este regizata de Razvan Mazilu, care semneaza si coregrafia (cu asistent de coregrafe Monica Petrica), dar si costumele (cu asistent costume Coven Ground – Raluca Aionitoaie, Remus Gabor); conceptul de make-up la Odeon ii apartine Ioanei Roman.

Cabaret este un musical care are la baza un libret de JOE MASTEROFF, dupa piesa lui John Van Druten si povestirile lui Christopher Isherwood, muzica JOHN KANDER, versurile FRED EBB.

In distributia de la teatrul Odeon din Bucuresti se mai afla Silvian Vâlcu (Clifford Bradshaw), Gabriela Popescu (Fraulein Schneider), Ionel Mihailescu (Herr Schultz), Antoaneta Zaharia (Fraulein Kost), Eduard Trifa (Ernst Ludwig).

Trupa de la Kit Kat Club: Meda Victor,  Maria Alexievici, Cristina Danu, Anca Florescu, Vlad Bîrzanu, Cezar Antal, Marian Lepadatu, Relu Poalelungi

Foto Cabaret Odeon: Matei Buta, Andrei Gindac

Citește în continuare