Skip to content

S-a inaugurat prima partie de ski olimpica din Romania. Este in Borsa, Maramures, si are 3 km lungime.

De astazi in Romania va fi o prima pista de ski olimpica care va asigura pasionatilor conditii speciale de schiat. Anuntat inca din 2019, proiectul care e gandit pentru doua partii de ski de 3, respectiv 4 kilometri, este o initiativa public privata. Partia include un sistem telegondola cu 54 de gondole, fiecare cu o capacitate de 8 persoane, ceea ce va putea duce la transportul a 1800 de persoane pe ora.

In acest moment, din cauza conditiilor pandemice, partia va functiona la capacitate de 50%, dar totul este deja functional.

Desi conditile meteo din Muntii Rodnei fac ca in zona sa fie zapada peste 120 de zile pe an, partia poate fi folosita mult mai mult timp asta pentru ca pe langa nocturna are si un sistem de producere a zapezii artificiale care e sustinut de un lac de acumulare. Capacitatea partiilor va fi pana la 5000 de persoane.

Orasul Borsa are avantajul de a fi amplasat foarte aproape de Pasul Prislop (care uneste Transilvania de Bucovina) si are acces la Parcul National Rodna, fiind o zona turistica foarte spectaculoasa prin peisajele sale si prin conditiile atmosferice care permit ca o treime din an sa fie zapada in zona. In apropiere se afla Cascada Cailor (cea mai mare cadere de apa din România, cu o inaltime de peste 90 m, situata in Parcul National Muntii Rodnei)

Cel mai apropiat aeroport este cel din Baia Mare la 150 km, iar aeroportul din Cluj este la 200km distanta.

In anii 40, in acest orasel se faceau pregatiri pentru Olimpiada de Iarna, moment in care s-a invetsit intr-o partie de ski, patinoare si cea mai mare trambulina de sarituri cu schiurile numita Tighina, dar si intr-un Hotel modern in epoca.. Pana in cel de-al razboi mondial s-au organizat mai multe concursuri de schi si sarituri la care au participat sportivi din Germania, Norvegia, Ungaria. 

Pe urban.ro gasiti si alte solutii pentru ski departe de aglomeratia de pe Valea Prahovei: optiuni de partii din tara foarte bine intretinute, cu locuri de cazare aflate in apropiere

Citește în continuare