Skip to content

Ski departe de aglomeratia de pe Valea Prahovei: optiuni de partii din tara foarte bine intretinute, cu locuri de cazare aflate in apropiere

In zonele de munte tocmai ce a nins din nou, asa ca schiorii se pot baza pe inca cateva saptamani bune de distractie pe partie.

Razvan Pascu, consultant marketing turistic spune ca in toata tara sunt locuri extrem de frumoase pentru schiori, mult mai putin aglomerate fata de faimoasele statiuni de pe Valea Prahovei, unde cozile la telescaun sunt de multe ori imense.

“Inteleg pe deplin dorinta oamenilor de a calatori, iar in natura chiar nu vad un mare risc, dar as recomanda ca macar anul acesta sa incerce sa descopere si alte locuri mai putin aglomerate din Romania. Exista atatea alte locuri tare frumoase in Romania, cu facilitati moderne de schi si snowboarding, indiferent ca esti incepator sau avansat. Incercati, de exemplu, si partiile din Harghita Madaras si Harghita Bai, care noua ne-au intrecut asteptarile, mergeti la Ranca, la Vidra pe Transalpina, la Borsec sau Toplita, la Baia Sprie in Maramures. Optiuni exista si sunt poate chiar mai ofertante, trebuie doar sa vrem să le ,,descoperim”, sa fim deschisi si spre altceva decat am fost obisnuiti dintotdeauna”, spune Razvan Pascu.

Judetul Harghita are peste 10 domenii schiabile si zeci de partii de schi, potrivite atat pentru incepatori, cat si pentru cei care schiaza de ani buni si cauta partii ceva mai dificile.

Pe partia de schi Madaras se poate schia pe 5 partii, de grade diferite de dificultate, deservite de trei instalatii de teleschi. Partia de schi pentru incepatori (Sugo Ocsike) este usoara, are 100 m si este deservita de teleschi. Partia albastra (Kicsi Mihaly sau Mihai Mic) este si ea usoara, are 1800 m si este deservita de teleschi. Partia rosie (Sugo) este de dificultate medie, are 1500 m si este deservita de teleschi. Schiorii experimentati pot incerca partia neagra (Nagy Mihaly sau Mihai Mare), dificila, cu o lungime de 600 m, de asemenea deservita de teleschi. Tot pentru experimentati, exista partia extrema (Hadak Útja), dificila, cu o lungime de 700 m, deservita de teleschi.

Tot in judetul Harghita, puteti merge sa schiati la Borsec. Gasiti acolo 3 partii de schi. Partia Prichindel este de dificultate usoara, are o lungime de 814 m si este deservita de teleschi. Partia Speranta, are o dificultate medie, o lungime de 680 m, deservita de teleschi, este dotata cu instalatie de nocturna si tunuri de zapada. Partia Raza soarelui (sau Partia insorita) este dificila, are o lungime de 726 m si este deservita de teleschi.

In judetul Harghita puteti gasi si cazari aflate in apropierea partiilor sau ceva mai departe, cu specific gastronomic local.

Casa Balu este situata in varful partiei Csipike si la doi pasi de parcul de aventura Balu Park. Pensiunea este principalul punct de plecare al rutelor turistice semnalizate si al drumului ce duce la partiile de schi Miklos si Kossuth.

Tot aproape de partiile de schi se afla si Cabana Piatra Bufnitei.

Alte locuri de cazare in judetul Harghita, in care veti descoperi mancaruri traditionale, dar si gazde primitoare sunt: Hotelul O3Zone, Baile Tusnad, Pensiunea Hanul Secuiesc, Baile Tusnad sau Pensiunea Amade, din satul Siculeni.

O alta destinatie pentru schiori este statiunea montana Ranca, situata in judetul Gorj, la o altitudine de 1600 de metri, in Muntii Parang.

Accesul in Ranca se face pe Transalpina, sau DN 67C Bengesti (Gorj) – Sugag (Alba. Translpina este inchisa in timpul iernii, iar la Ranca se poate urca doar dinspre Novaci.

La Ranca gasiti 6 partii de schi, de la grad de dificultate usoara, pana la mediu. Exista instalatii de teleschi, iar una dintre partii dispune de nocturna.

La Ranca va puteti caza la cabana Parang, la Terra Ranca sau la pensiunea Piatra Rancii.

Un alt domeniu schiabil se afla in nord-vestul judetului Valcea, la Voineasa. Altitudinea la baza partiei este de 1350 m.

Pana la 1800 m, puteti ajunge cu o telegondola, iar pana la 2000 m, pe Varful Bora, ajungeti cu un teleschi. Lungimea totala a partiei este aproximativ 6 km, de la baza partiei si pana pe Varful Bora.

La Voineasa la puteti caza la pensiunea Edelwiess sau la pensiunea Maison Platanus.

Domeniul schiabil Partia Toplita se gaseste la poalele munților Gurghiu si este alcatuit din trei partii de schi deservite de doua instalatii de teleschi si o banda rulanta, plus o partie de sanie.

Datorita amplasamentului, partiile beneficiaza de o frumoasa panorama spre muntii Calimani dar si spre orasul Toplita.

In Toplita va puteti caza la Vila M 36 sau la Cabana A Toplita.

La poalele Muntilor Gutai, in Maramures, in apropierea localitatii Baia Sprie, la o altitudine de 670 metri, se gaseste Baza de Schi Suior.

La Suior sunt 3 partii intinse pe o lungime de 3600 de metri pentru schiorii de nivel mediu. Tot in aceasta zona este situata si Partia de schi Mogosa.

Partiile de schi Suior sunt deservite de telescaun, exista instalatie de producere a zapezii artificale pe o lungime de 2.700m, instalatie nocturna pe o lungime de 1.500m si masini speciale pentru nivelarea partiilor.

Aici va puteti caza la Complexul Turistic Suior, la Turist Suior cota 1000 sau la Pintea Chalet.

Citește în continuare