Skip to content

Reguli de politete de Craciun: puneti-i in valoare pe ceilalti

Astazi se vorbeste tot mai des despre “a fi asumat” ca scuza pentru lucrurile nepoliticoase pe care le rostim in spatiu public. Dam vina pe “sinceritate” pentru o parte importanta a rautatilor inutile pe care le rostim sau scriem in spatiu public, dar – in cea mai mare masura- vorbele sunt doar o descarcare a propriilor energii negative, a propriului stres, plus o calmare a ego-ului si dorinta de a arata ca “EU sunt mai tare/bun/destept”.

Daca ne-am intreba, facand un pas in spate, la ce ajuta comentariul nostru, cum schimba in bine situatia, cum deschide o noua perspectiva etc, deja reusi sa ne detasam de intamplare si am merge pe un drum mai bun si mai “pasnic” evitand un raspuns in forta.

Sarbatorile de iarna, cu vacantele in care multi petrec ore cu parintii, sunt adesea predispuse unor dispute inutile. De fapt, nu vom schimba parerea generatiei celeilalte si nu “arde” sa rezolvam o disputa fix la masa de Craciun.

Repirati adanc si nu intrati in dispute. Incercati sa vedeti pentru cateva minute lucrurile si din perspectiva celuilalt si ganditi-va ca lumea va merge mai departe, in cele mai multe dintre situatii, si fara sa reamintiti greselile celorlalti de peste an sau din anii trecuti.

Dincolo de aceste momente care sunt cele mai dese cauze de tensiune de Sarbatori, avem cateva reguli de politete legate de vizitele la prieteni, cadouri si mesele festive incetatenite de multi ani si ne-ar ajuta sa le folosim pentru un plus de eleganta si de calm in vietile noastre.

Pentru masa de Craciun incercati sa ajunteti la ora la care ati fost invitat, dar niciodata mai devreme.

Gazda ar trebui sa indice ora la care va invita, daca nu face asta intrebati ora la care e bine sa sositi. Planificati-va timpul, luati in calcul traficul, si incercati sa ajungeti la timp.

Mai devreme de ora stabilita nu e foarte politicos sa ajungeti pentru ca e foarte posibil sa scurtati din timpul de pregatire al gazdei…

Aduceti intotdeauna un cadou.

Zilele de Craciun inseamna si multe mese si desfasurari de forte sau de finante pentru gazda care organizeaza masa, aa ca e politicos si util sa intrebati daca ii ajuta sa aduceti ceva.

Chiar si cand gazda, politicoasa, va va refuza, intrebati daca un vin sau un desert ajuta, si tot prin intrebari incercati sa aflati ce va complimenta bine meniul – ce fel de vin, ce desert.

De asemenea e politicos sa duceti un mic dar si pentru gazda nu doar pentru masa. Ceva care are legatura fie cu o dorinta exprimata anterior in timpul anului, fie cu o experienta comuna.

Avem aici un ghid cu solutii pentru cei care spun ca nu vor niciun dar si explicatia psihologica a raspunsului lor.

Daca esti gazda, e politicos ca din conversatie sa anunti cam ce se va manca pe parcursul mesei de Craciun pentru a le da o imagine de ansamblu invitatilor si a-i lasa pe fiecare sa-si gandeasca ce si cat mananca din fiecare fel de mancare pregatit.

De asemenea e util si politicos sa intrebati dinainte invitatii daca au restrictii alimentare si sa ganditi in meniu si cateva posibilitati pentru cei care au alergii, daca e cazul.

Cand ganditi meniul luati in calcul si sanatatea membrilor mai in varsta din familie

Ajuta daca meniul are si propuneri care sunt mai soft pentru digestie, dar nu e deloc politicos sa marcati la masa catre un membru senior ca nu are voie sa manance un anume aliment daca acesta si doreste sa guste putin.

De asemenea e politicos si frumos sa fiti atenti la nevoile de mobilitate ale seniorilor si sa incercati sa le asigurati un confort mai mare; poate cel mai confortabil fotoliu din casa, o patura /perna suplimentara etc

Sarbatorile de iarna sunt despre familie- cea clasica sau urbana asa ca e important si politicos sa-i faceti pe toti invitatii sa se simta parte din grup/ familie.

In vacanta de Sarbatori o parte importanta este alocata jocurilor de societate – carti sau “board games” – iar politetea ne spune ca e important sa nu lasam pe nimeni deoparte la aceste jocuri. Chiar si cel mai mic membru al familiei trebuie sa fie implicat in joc, la fel cum cel mai nepriceput ar trebui sa fie integrat. Intotdeauna se va gasi o gluma simpatica pentru a crea confort fiecarui participant.

Tine de eleganta gazdei de a media cu gratie orice situatie si de a implica pe toata lumea in activitatile distractive.

E ok sa dati darurile mai departe, doar ca fiti atenti si intelepti.

Nu e deloc politicos sa dati inapoi darul pe care l-ati primit anul trecut de la aceeasi persoana, e mai degraba o gafa. Dar e frumos, mai ales daca aveti o meserie in care primiti multe daruri (influencerii, profesorii intra aici) sa va ganditi daca printre darurile primite sunt lucruri care i-ar bucura pe cei din jurul vostru. Dar din dar se face Rai nu e doar un proverb, e o situatie in care ati putea bucura pe cineva, mai ales daca are mai multa nevoie de darul respectiv.

Nu doar de Sarbatori, ci in tot timpului anului, aratati-va gratitudinea, fiti recunoscatori, modesti si ganditi-va sa le fie bine celor din jurul dv macar pentru cateva momente.

Scrieti mesaje de multumire, trimiteti mesaje cu urari, dar…. nu trimiteti totul la gramada. E mai frumos sa scrieti mai putine mesaje, dar urarile sa fie personalizate… adevarate daca vreti. Si daca le faceti via sms/whatsapp – semnati-le. E posibil sa nu fiti in agenda de telefon a destinatarului.

Politetea e despre a te gandi sa le fie bine si confortabil celor din jur, de a-I pune pe ei in valoare, asa ca aveti asta in minte de Sarbatori. Si poate puneti acelasi lucru pe rezolutiile de anul viitor, veti vedea cum totul este in oglinda:  daca dvs sunteti politicos si atent cu cei din jur si ei vor incerca sa fie atenti cu dvs.

Citește în continuare