Skip to content

Lifestyle si maniere. 27 de tipuri si forme pentru pahare: cocktail, vin, sampanie, whiskey, cognac si lichior

Sa folosim paharele potrivite pentru fiecare bautura pe care o preparam acasa e o forma rafinament, dar si o modalitate prin care imbunatatim experienta degustarii bauturii.

In general, forma paharului influenteaza temperatura bauturii, felul in care aromele se evapora si le descoperim la degustare; unele pahare sunt create pentru a putea tine cat mai multa gheata, altele pentru  a descoperi cat mai repede gustul bauturii.

Pentru paharele de cocktail regulile sunt simple: pentru bauturile care contin multa gheata si amestecuri non alcoolice paharele inalte cilidrice si sunt cele mai potrivite, pentru bauturile cu alcool pur fara niciun amestec special – doar gheata, paharele cilidrice scurte sunt perfecte, iar paharele in forma de v, de clepsidra cu diametre diferite intre baza si varf sunt pentru cocktailurile exotice.

Iata insa pe larg paharele pentru cocktailuri.

Paharele cilindrice inalte – numite in limbaj de bar HighBall-  sunt destinate bauturilor care se servesc cu multa gheata

In general pot tine intre 200 si 350 grame, iar forma favorizeaza o topire lenta a ghetii. In baruri sunt folosite pentru o versiune de la paharul Collins si cel mai adesea se pregatesc in ele cocktailurile Rom cu Coca-Cola, Gin cu Tonic si “Dark& Stormy” – o combinatie de rom si bere cu ghimbir

Paharele Collins sunt mai inalte decat paharele Highball si au o capacitate putin mai mare pana la 400 de grame.

In general sunt folosite pentru cocktailurile cu gheata in care efectul care se urmareste este diluarea ghetii peste alcool. Numele paharului vine de la o bautura care se numeste Tom Collins (un amestesc de gin, apa carbogazoasa, suc de lamaie), dar el este folosit si pentru Mojito, Paloma.

Paharul Zombie este cel mai inalt si mai ingust dintre toate paharele de cocktail.

E folosit pentru cocktailul care se numeste Zombie – un amestec de suc de fructe, rom si lichior, iar scopul lui e sa puna in valoare bauturile colorate. Capacitatea lui foarte mare ii permite sa fie utilizat in cocktailurile care se folosec amestecuri din mai multe mixere. Tequila Sunrise, Fuzzy Navel

Paharul “Rocks” este cel mai scurt dintre paharele cilindrice, e si cel cu diamentru cel mai mare din aceasta categorie de pahare si este destinat in general bauturilor alcolice cu grade foarte multe.

E un pahar de “moda veche”, iar bauturile care sunt servite cu el sunt si ele din zona clasica si au nevoie de un cub sau doua de gheata: Old Fashioned, Negroni, Sazerac

Paharul Coupe a fost creat pentru a servi sampanie cu el, numai ca diametrul foarte mare al acestui pahar nu e chiar potrivit cu bauturile care contin dioxid de carbon: “bulele” se elimina rapid pentru ca au la dispozitie o suprafata foarte larga.

Paharul Coupe este folosit acum pentru cocktailurile care nu au nevoie de gheata – cum e Manhattan, Boulevardier sau Gimlet

Din aceeasi categorie cu paharul Coupe e si paharul Martini.

E unul dintre cel mai cunoscute si folosite pahare pentru cocktailuri pentru ca e considerat foarte elegant. Forma sa in “v” il face sa fie folosit pentru bauturi care se servesc in inghitituri mici, prin sorbire. Desi toata lumea spune despre paharul Martini ca este Paharul de Cocktail, de fapt clasicul pahar de cocktail e mai adanc, putin mai mare si are o forma rotunda.

Paharul Martini e folosit pentru Martini, Cosmopolitan, Sidecar

Cana Copper este iconica in lumea barurilor si e destinata bauturilor care trebuie tinute reci in zilele fierbinti de vara.

Initial Cana Copper (cupru) a fost folosita pentru un cocktail pe nume Moscow Mule, un amestec de votca, bere cu ghimbir si suc de lime. Astazi aceste cani nu se mai fac din cupru pentru a nu fi toxica bautura, ci dintr-un metal super rafinat. Se servesc in ele cocktalurile Moscow Mule, Mint Julep, Greyhound

Paharul pentru Margarita este si el unul dintre cel mai cunoscute pahare din baruri.

Forma rotunda, cu o deschidere mare a diametrului de sus, precum si marginea speciala, ii permite sa fie folosit pentru cocktaluri care au decoratiuni si garnituri speciale. E folosit pentru Frozen Margarita, Margarita on the Rocks, Daiquiri

Paharul Hurricane, inalt cu forma de clepsidra si marginile rasfrante, e un pahar care e foarte potrivit pentru cocktailurile tropicale obtinute din mai multe ingrediente.

Marginea rasfranta permite crearea unor garnituri speciale si spectaculoase, in general din fructe. E un pahar care e folosit pentru Pina Colada, Singapore Sling, Hurricane

Paharele pentru vin au fost create dupa procese la fel de complicate ca si preparea vinurilor scumpe si rafinate. Pentru ca temperatura este o variabila extrem de importanta cand vorbim de servirea unui vin, paharul de vin este gandit ca mana cu care-l tinem sa nu transmita caldura si sa nu incalzeasca bautura. Forma paharelor de vin are cel mai adesea legatura cu aroma cu care consumatorul se intalneste la primul contact, dar si cu soiurile de struguri din care au fost preparate vinurile.

Paharele pentru vinul rosu sunt cele mai largi si mai adanci, sunt sub forma unor boluri mari care se strang in marginea superioara. 

Cel mai adesea vinurile rosii sunt mai groasa, cu textura, aspre si cu arome mai puternice asa ca aceasta forma de bol cu margini stranse permite ca la fiecare inghititura sa simtim nu doar gustul ci si aroma.

Paharele pentru vinul alb sunt asemanatoare cu cele pentru vinul rosu doar ca bolul nu este la fel de adanc.

Bautura intr-un pahar de vin alb are o cantitate mai mica de aer pana la varful paharului, iar asta favorizeaza aromele usoare ale vinurilor albe pentru ca nu au nevoie de mult spatiu si de aerare.

Paharele pentru bauturile servite la desert, vinuri dulci, Sherry, sunt cele mai mici ca dimensiune  a bolului, asta si pentru ca bauturile au foarte multe grade si, fiind dulci, pot pacali consumatorul.

In plus, e considerat politicos ca la finalul mesei – dupa ce au fost gustate mai multe feluri de vinuri-, ultimul pahar sa fie doar pentru aroma si savoare, deci nu va fi servit in cantitati mari.

Paharele pentru sampanie sunt diferite total de cele pentru vinuri pentru ca si bautura pe care o contin este una cu proprietati diferite – acidulata, dulce, destinata unui rasfat special.

Paharele pentru sampanie sunt deci inalte, mai inguste decat cele pentru vinuri, cu marginile aduse spre interior. Acest design permite sa tina dioxidul de carbon cat mai mult timp, pentru ca bautura sa-si pastreze farmecul. La fel ca si paharele de vin, cele de sampanie au coada lunga pentru a putea fi tinute de aceasta parte, iar mana sa nu transmita caldura si sa afecteze calitatea bauturii.

“Champagne Flute” – paharul flaut este clasicul pentru sampanie, inalt, ingust. Este recomandat sa nu fie umplut pana la margini, ci doar 2/3 din inaltime, pentru a da bauturii spatiu sa-si distribuie aroma.

Paharul lalea este paharul pentru sampanie al carui diametru creste la mijlocul inaltimii si este preferat in cazul bauturilor care au nevoie de mai mult spatiu pentru aerare. Dar este preferat si de bautorii care vor mai multa sampanie in paharul lor,

Coupe-ul despre care am vorbit mai sus la cocktailuri mai este folosit inca pentru sampanie, chiar daca bautura pierde mult mai repede din aciditate.

E un pahar care a fost creat la 1900, iar la vremea resspectiva sampania coninea mai mult sirop. Astazi sampania e mai acidulata, mai aromata si e potrivita pentru a fi servita in pahare al carur diametru se ingusteaza la varf pentru a putea fi simtita toata aroma sa.

Gandite in functie de ce trebuie sa puna in valoare la o bautura: protectie termica – deci sticla mai groasa, rafinament – deci forma mai sofisticata, aroma – deci diametru mai mic catre varf, avem in baruri atat de multe pahare cate bauturi s-au tot inventat.

 

Paharele pentru bere au trecut de-a lungul timpului de la halba (paharul Stein, care la inceput era din…piatra) pana la cani sau celebru pahar “pint” facut dintr-o sticla foarte groasa si ondulata.

Paharele pentru cognac si wiskey, bourbon sunt o categorie aparte mai ales ca bauturile pentru care sunt destinate sunt preparate pe durata a zeci de ani, cu tehnologii rafinate si sofisticate, deci trebuiau sa fie onorate cum trebuie la intalnirea cu consumatorul.

La Whiskey si Bourbon, avem pagarele Nosing care sunt mai scurte decat paharele pentru vinul alb iar baza bolului este mai larga decat varful si sunt cele mai des intalnite pahare din categorie. Mai exista un derivat al paharelor Nosing, numit The Glencairn dupa numele distileriei care si-a creat propriile pahare.

Paharele balon destinate servirii brandy-ului sau cognac-ului sunt create pentru a tine bautura calda si pentru a incuraja transferului de caldura de pe mana consumatorului pe bautura. In aceasta categorie avem Brandy Snifter, paharul Cordial si paharul balon

 

Paharele pentru lichior sunt mici, inguste, pot sustine o cantitate mica de alcool care cel mai adesea este servit dintr-o singura inghititura, iar bautura – lichiorul – nu contine niciun mix special. In aceeasi categorie mai sunt paharele pentru absint.

Citește în continuare