Skip to content

Special Urban. Cu ochii pe “Don’t Look Up”(Nu priviti in sus), Netflix: Ariana Grande isi joaca propriul rol. Regizorul Adam McKay declara ca momentul de improvizatie al artistei este preferatul lui din tot filmul.

Dupa o cariera artistica inceputa in musical-uri si filme pentru copii, Ariana Grande a devenit una dintre cele mai cunoscute si apreciate cantarete din lume. Acum pare sa testeze terenul pentru o revenire in Hollywood prin rolul din filmul „Don’t Look Up” care a fost lansat pe Netflix pe 24 decembrie.

Pe scurt, Don’t look up /”Nu priviti in sus” spune povestea a doi astronomi insignifianti, care trebuie sa participe la un turneu mediatic mondial pentru a avertiza omenirea in legatura cu iminenta sosire a unei comete care va distruge Pamântul.Intr-o lume suprasaturata de teorii ale conspiratiei si oameni care distrag atentia de la problemele reale pe care le sesizeaza oamenii de stiinta, cei doi astronomi -jucati de Jennifer Lawrence si Leonardo DiCaprio – nu reusesc sa fie luati in serios.

In film, Grande o joaca pe Riley Bina, o cantareata pop care se desparte de iubitul ei rapper – jucat de Kid Cudi – iar scandalul din jurul vietii lor personale reuseste sa capteze mai multa atentie decat pericolul iminent al cometei care va lovi Pamantul.

Astfel, Ariana Grande care isi joaca propriul rol si a fost aleasa de regizorul Adam McKay pentru ca „nu se putea mai bine de atat: cea mai mare vedeta pop din lume este jucata de cea mai mare vedeta pop din lume”.

Despre colaborarea cu McKay, artista a declarat ca „Adam este unul dintre eroii mei cand vine vorba de comedii si aproape ca am sarit in sus de bucurie cand mi-a prezentat ideea de a juca o vedeta pop care e prinsa intr-o frenezie a tabloidelor. A fost o experienta speciala sa joc acest rol mic si sa lucrez cu Adam si cu aceasta distributie incredibila.”

McKay a completat ca „Lumea tinde sa uite faptul ca Ariana Grande este si o actrita profesionista. Am avut-o pe platoul de filmare pentru prima ei secventa cu Leo si Jen si improviza replici. Stiam ca va interpreta cantecul de minune insa nu ma asteptam sa stie sa improvizeze.”

In plus, McKay – care a vorbit mai mult despre aparitia lui Grande in film decat a facut-o artista – a mai spus si ca secretul ei este faptul ca „este foarte cool. Si intelege, e cu picioarele pe pamant si e amuzanta. Unul dintre momentele preferate din film este spre finalul momentului muzical cand ea incepe sa interpreteze versurile: „Trebuie sa ii ascultam pe oamenii de stiinta calificati, cu totii vom muri!” A fost o replica improvizata. De obicei cand ma gandeam la Ariana Grande, aveam in minte o vedeta pop dar cred ca ea l-a sprijinit pe Bernie Sanders in alegerile anterioare. (n.r. Bernie Sanders avea cea mai agresiva campanie impotriva incalzirii globale si daca ar fi devenit presedintele SUA, planuia sa declanseze urgenta nationala pentru a opri efectele catastrofale ale crizei climatice). Ea chiar intelege despre ce e vorba si e pe aceeasi pagina cu noi. Am lucrat cu ea si cu Kid Cudi iar nivelul de intelegere si cunostinte pe care il au pe aceasta tema este mult mai profund decat v-ati astepta. Asa ca le-a placut foarte tare sa satirizeze aceasta obsesie bizara pe care cultura noastra o are asupra vedetelor, a revistelor si a televiziunii.”

La randul ei, Jennifer Lawrence s-a declarat foarte impresionata de intalnirea cu Ariana Grande intr-un interviu acordat televiziunii Entertainment Tonight pe covorul rosu al premierei filmului: „Cred ca am fost mai impresionata sa fiu in preajma lui Grande decat a lui Meryl Streep pentru ca lumea noastra nu prea se intalneste cu cele a muzicienilor. Ceea ce face ea e atat de diferit. Si m-am gandit la modul in care am reactionat cand am intalnit-o. M-am purtat ca oamenii aceia care castiga un concurs la radio. Eram atat de entuziasmata si emotionata incat, la un moment dat, am intrat buzna in camera ei de hotel si m-am asezat langa ea. Era inconjurata de valize pentru machiajul si hairstyling-ul ei si am intrebat-o: „Locuiesti aici?”

Rolul lui Grande introduce si o parte muzicala in film prin melodia „Just Look Up” printr-o prestatie live pe care o puteti urmari mai jos. Versurile piesei pornesc de la reteta clasica a unei balade de dragoste dar subiectul se schimba treptat pentru a indrepta atentia publicului spre catastrofa ce urmeaza sa se intample.

Cantecul a fost compus de Nicholas Britell si se afla la stadiul de demo cand Grande a intrat in studio sa inregistreze o posibila schita pe versuri improvizate pe moment: „Credeam ca Nick o sa ia mici parti din ideea mea de versuri si le va lipi impreuna dar pana la urma a utilizat o mare parte din primul demo inregistrat.  Am fost surprinsa si incantata ca i-a placut atat de mult. Versul care spune „Veti muri in curand!” era tot din inregistrarea originala. Restul a fost un fel de joaca, un lucru care mi se pare foarte amuzant.”

Rezultatul a venit zilele trecute prin faptul ca atat melodia „Just Look Up” cat si coloana sonora a filmului au fost incluse pe lista scurta pentru nominalizari la Oscar pentru „Cel mai bun cantec” si „Cea mai buna coloana sonora”. Daca vor avea succesul asteptat, Grande ar putea castiga primul Oscar din cariera.

Cea mai recenta si singura aparitie a lui Grande in filme inainte de „Don’t Look Up” a fost in „Zoolander 2”. In seriale, in 2015-2016 a mai jucat in 4 episoade din „Scream Queens”, o serie creata de Ryan Murphy care a avut mare succes in randul adolescentilor.

La numai 28 de ani, Grande este una dintre cele mai bine vandute artiste din ultimul deceniu iar Spotify a certificat-o drept „cea mai ascultata cantareata din ultimii 10 ani” cu peste 35 de miliarde de auditii. In plus, este primul artist de la Beatles din 1964 care a reusit performanta de a ocupa primele 3 pozitii in cel mai influent clasament muzical din lume: Billboard Hot 100 cu “7 Rings,” “Break Up With Your Girlfriend, I’m Bored” si“Thank U, Next.”

Dupa o copilarie in care s-a remarcat drept copilul-minune al familiei, multi-talentata si cu o mama dornica sa o ajute sa devina celebra, la varsta de 8 ani a cantat imnul national in deschiderea unui meci al echipei Panthers. Ulterior a facut parte din trupa de junior a Teatrului din Fort Lauderdale, a fost distribuita ca protagonista in musical-urile „Annie”, „Vrajitorul din Oz” si „Frumoasa si Bestia” si devenise obisnuita sa cante acompaniata de orchestra Filarmonicii din Florida de Sud.

Grande a primit primul rol important la varsta de 15 ani intr-o productie pe Broadway a spectacolului „13”. Ulterior, a fost remarcata si distribuita in serialul „Victorious” de pe Nickelodeon care a avut premiera in 2010 si s-a incheiat dupa 4 sezoane in 2013.  

In „Victorious”, Grande a jucat rolul Cat Valentine. Carisma si aspectul fizic minion completat de tinute de papusa si o atitudine care imprumuta atributele unei feline i-au adus un spin-off, „Sam and Cat” in care era protagonista. Succesul seriei in randul copiilor si adolescentilor – a avut 4 nominalizari la premiile Emmy – i-a adus un contract de inregistrari si un prim succes: albumul de debut „Yours Truly” a debutat pe primul loc in topurile americane, fiind urmat de un al doilea material, „My Everything” care s-a bucurat de un succes si mai mare. In 2016, a fost numita de Time drept una dintre cele mai influente persoane din lume.

Deseori se spune despre ca a fost crescuta pentru a fi vedeta iar faptul ca a facut parte din sistemul de Hollywood si industria muzicala inca din copilarie au ajutat-o sa isi construiasca un public fidel care a crescut cu serialele sau muzica ei.

Dupa „Victorious”, si-a imprumutat vocea unor personaje din „Family Guy”, „Winx Club”, „Underdogs” si a avut roluri in „Scream Queens” al lui Ryan Murphy si „Kidding” al lui Jim Carey. In 2016, a revenit in televiziune prin rolul „Penny Pingleton” dintr-o productie live a musical-ului „Hairspray” difuzata de NBC, in acelasi an a jucat si in cateva scenete de la Saturday Night Live.

S-a declarat deseori mai mult decat pasionata de musical-uri asa ca nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca in curand va juca alaturi de Cynthia Erivo intr-o productie live-action a musical-ului „Wicked” regizat de Jon M.Chu, unul dintre cele mai de succes musical-uri din toate timpurile. Rolul sau va fi cel al Glindei, vrajitoarea cea buna. Atasamentul ei fata de Wicked este cunoscut fanilor sai inca din 2012 cand a lansat, alaturi de Mika, o versiune a cantecului „Popular”, una dintre cele mai recognoscibile melodii ale spectacolului.

Unul dintre atuurile lui Grande este Scooter Braun, managerul care l-a descoperit, lansat si transformat pe Justin Bieber dintr-un pusti care canta pe strada intr-un superstar global devenit posterul unei generatii. 

Braun a semnat-o pe Grande dupa primele doua albume lansate care aveau un stil muzical puternic influentat de muzica pentru copii si adolescenti de la Nickelodeon. Alaturi de o armata de producatori, compozitori si directori de creatie, Grande s-a transformat in „Dangerous Woman” pentru al treilea album din cariera sa, devenind un artist complex cu o imagine mult mai sexy, mai asumata si mai sofisticata care lanseaza muzica pop cu influente urban, hip-hop, R&B, pe placul tinerilor de astazi.

Cea mai mare parte a muzicii pe care o lanseaza ii poarta semnatura, demonstrand ca este o forta creativa si in privinta compozitiilor dar si a deciziilor pe care le ia pentru a fi un model pentru tanara generatie. In plus, avand un frate gay care a devenit la randul lui faimos prin diverse emisiuni americane, Grande s-a pozitionat ca un lider care militeaza pentru drepturile comunitatii LGBTQ+ dar si pentru egalitate rasiala, de gen si pentru o lume mai corecta.

Intre timp, a lansat o colectie in continua crestere de parfumuri si un brand de beauty inspirat de una dintre melodiile sale celebre – R.E.M.

Unul dintre momentele dramatice ale carierei sale s-a intamplat in 2017 cand, in timpul unui concert din Manchester a avut loc un atac terorist care a ucis 22 de tineri si a ranit alti cateva sute. Dupa 2 saptamani in care s-a aflat in stare de soc, dupa un incident care a lasat-o si acum cu traume psihologice, Grande a anuntat un concert gratuit in Manchester la care a invitat publicul din oras „sa gaseasca alinare si vindecare”. Spectacolul a avut o nota caritabila si a strans 23 de milioane de dolari pentru victimele atacului, fiind numita „Cetatean de Onoare” al orasului britanic.

A cucerit numeroase recorduri in topurile din intreaga lume, inclusiv faptul ca este primul si singurul artist din istorie cu 5 single-uri care au debutat direct pe primul loc in clasamentele muzicale. Pana la varsta de 28 de ani, are 5 albume premiate cu discuri de platina si este una dintre cele mai urmarite celebritati pe retelele de socializare. 

Puterea lui Grande sta in primul rand in abilitatea ei de a canta – fiind comparata mult prea des cu Mariah Carey datorita timbrului vocal suav si al stilului de interpreta foarte aerat in care versurile se pierd in notele muzicale – si de a tine zeci de mii de oameni intr-o sala sau pe un stadion. 

A sustinut mai multe turnee mondiale ale caror bilete s-au vandut pana la epuizare, a fost cea mai tanara artista numit cap de afis la celebrul festival Coachella iar anul acesta a facut parte din juriul emisiunii „The Voice” in calitate de mentor.

Detine 27 de recorduri omologate de Cartea Recordurilor, a vandut peste 85 de milioane de discuri single-uri iar recent a sustinut cel mai popular concert virtual din toate timpurile in jocul Fortnite care a atras 78 de milioane de jucatori. Cu fiecare decizie luata, isi contureaza o imagine idealizata a unui lider de opinie actual care este relevant si influent pentru un public care nici macar nu se nascuse la inceputul carierei sale.

Va invitam sa o urmariti in „Don’t Look Up”, disponibil acum pe Netflix.

Citește în continuare