Skip to content

In culisele filmului “Fiica ascunsa”, Netflix. Maggie Gyllenhaal: “Elena Ferrante mi-a raspuns ca pot avea drepturile, dar a pus o conditie: daca nu regizez eu, contractul va fi nul.”

THE LOST DAUGHTER. MAGGIE GYLLENHAAL /NETFLIX © 2021

In debutul lui 2022, Netflix are premiera filmului “Fiica ascunsa”, un film inspirat din cartea omonima a Elenei Ferante, cu un scenariu, dar si cu regia, semnate de Maggie Gyllenhaal (care se afla la debutul ei ca regizoare)

Filmul este povestea unei profesoare universitare care pleaca singura intr-o vacanta la malul marii Leda (Olivia Colman) si dezvolta o obsesie legata de o tanara mama si de fiica acesteia, pe care le observa pe plaja. Tulburata si captivata de relatia dintre ele si de familia lor extinsa galagioasa si amenintatoare, Leda este coplesita de amintirea terorii, confuziei si sentimentelor intense de la inceputul propriei perioade de maternitate.

Leda ajunge astfel sa se confrunte cu alegerile mai putin obisnuite facute ca tanara mama si cu consecintele acestora. Din distributia filmului mai fac parte si Dakota Johnson, Jessie Buckley, Ed Harris, Peter Sarsgaard, Paul Mescal si Dagmara Dominczyk.

Prin amabilitatea Netflix, iata cateva detalii de culise, relatate chiar de regizoarea filmului, Maggie Gyllenhaal

THE LOST DAUGHTER, OLIVIA COLMAN DAKOTA JOHNSON /NETFLIX © 2021.

Una dintre marile intrebari despre aceasta ecranizare a romanului lui Ferrante, data fiind anonimitatea pe care o sustine inca din 1992 de la lansarea primei sale carti roman (Ferrante e un pseudonim), Maggie Gyllenhaal a explicat cum a lucrat cu scriitoarea.

“Am avut cateva contacte cu Ferrante, dar niciodata in persoana. Pentru mine a ramas anonima. Si a spus foarte clar ca asta este ceea ce isi doreste, iar eu respect intru totul acest lucru. Ea a devenit un fel de femeie fantastica in mintea mea. In mintea mea, ea are, nu stiu, 70 de ani si este foarte inteleapta, plina de compasiune si iubitoare. Asa se simte munca ei si asa a fost fiecare interactiune dintre noi,” a marturisit regizoarea.

Cum Gyllenhaal are ca actrita roluri recunoscute international (a fost nominalizata la Oscar pentru rolul din “Crazy Heart” si la Globurile de Aur pentru “The Secretary”  si “SherryBaby”) drepturile pentru ecranizare le-a obtinut aproape ca oricare alt regizor care o ia de la zero. “Am facut o scrisoare ca o petitie. I-am scris un e-mail ei si editorului ei pentru a obtine drepturile. Mi-a luat cateva saptamani sa scriu acel e-mail si i-am spus ca vreau sa regizez cartea si ca vreau sa o adaptez. I-am spus de ce vreau asta si putin despre cum vad ca va arata filmul. Si, foarte curand, Elena Ferrante mi-a raspuns ca pot avea drepturile, dar a pus o conditie: daca nu regizez eu, contractul va fi nul.

In timpul ce lucram la adaptare, a fost publicat un articol in Guardian despre care nici nu stiam ca va fi publicat, in care Elena Ferrante a spus ca stie ca romanul trebuie sa devina al meu pentru a reusi ca opera de arta si pentru ca sunt femeie, stie ca trebuie sa-mi ofere aceasta libertate.”

Maggie Gyllenhaal pune ca a scris adaptarea avand-o in minte pe Olivia Colman ( care a interpretat rolul Reginei Elisabeth in seria Crown si a castigat Globul de aur pentru aceasta transformare, dar care are si un Oscar pentru rolul din “The Father”) ) si ca actrita a raspuns imediat ca accept propunerea. “Intotdeauna am stiut ca va fi grozava. Nu am avut nicio indoiala. Trebuie sa alegi oameni pe care ii respecti si fata de care te simti obligat sa fii cel mai bun in meseria ta. Inca o gasesc atat de fascinanta”

THE LOST DAUGHTER: OLIVIA COLMAN NETFLIX © 2021.

Regizoarea a precizat insa ca pentru versiunea personajului lui Colman din tinerete (interpretat de JESSIE BUCKLEY) a incercat sa se sfatuasca si cu Colman. ”Cand am cunoscut-o pe Olivia, am vorbit despre cine credea ea ca ar putea sa o interpreteze pe versiunea tanara a personajului ei. Ar fi pur si simplu ridicol sa cerem publicului sa creada in mod rational ca sunt de fapt aceeasi persoana. Nu sunt. Jessie Buckley este Jessie Buckley. Olivia Colman este Olivia Colman. Si atunci ce faci? Ei bine, atunci cred ca trebuie sa fie un fel de acord colectiv inconstient si poetic. La fel ca la inceputul spectacolului Angels in America, Tony Kushner sfatuieste sa lasam firele sa se vada pentru inger, pentru ca acesta este un tip diferit de magie. Asta este ceea ce am vrut sa fac. Am vrut femei ale caror suflete sa vibreze impreuna Olivia m-a intrebat daca o cunosteam pe Jessie Buckley si i-am spus ca nu o cunosteam.  Caut dragostea, da, dar rareori simt asa ceva pentru o actrita: este incredibila. Am fost complet uimit de ea.”

“Fiica ascunsa” / “The Lost Daughter” a avut premiera mondiala la festivalul de film de la Venetia in septembrie 2021 si a castigat marele premiu pentru cel mai bun scenariu adaptare. El este nominalizat la Globurile de Aur 2022 pentru cea mai buna regie (Maggie Gyllenhaal) si cea mai buna actrita in rol principal intr-un rol dramatic (Colman)

Citește în continuare