Skip to content

Adina Pintilie va realiza proiectul care va reprezenta Romania la Bienala de Arta de la Venezia 2022. Titlul acestuia este „Tu esti un alt Eu: O catedrala a corpului”, curatorii sunt Cosmin Costinas si Viktor Neumann.

Proiectul „Tu esti un alt Eu: O catedrala a corpului/ You are another Me: A cathedral of the body” al Adinei Pintilie a fost desemnat castigator al Concursului national pentru selectarea proiectului care va reprezenta Romania la cea de-a 59-a editie a Expozitiei Internationale de Arta – la Biennale di Venezia, cu tema lansata de curatorul Cecilia Alemani „The milk of dreams”.

Comisia de selectie a evaluat cele 3 proiecte calificate in etapa a II-a, acordand punctaje pentru unitatea conceptului pentru ambele spatii, fezabilitatea proiectului, posibilitatea de realizare practica (montare, demontare si transport), incadrarea in bugetul estimatsistrategia de promovare a proiectului in cadrul Bienalei si in afara acesteia.

In urma centralizarii punctajelor acordate de catre fiecare membru al Comisiei, a fost desemnat castigator, cu un punctaj de 92.14, proiectul: „Tu esti un alt Eu: O catedrala a corpului”, autor: Adina Pintilie, curatori Cosmin Costinas Cosmin si Viktor Neumann.

Proiectul este descris ca fiind remarcabil „atat prin impactul estetic al instalatiilor video potentate de imersivitatea spatiului expozitional, care deconstruieste privirea cinematica unidirectionala, cat si prin actualitatea temei, rigoarea conceptuala a conceptului curatorial si abordarea intersectionala a subiectului propus. Juriul a apreciat in unanimitate proiectul indeosebi pentru abordarea sa originala asupra poeticii si politicii intimitatii si pentru tematizarea politicilor corporalitatii, folosind arta ca instrument pentru a deschide un spatiu in care se poate materializa ideea unei comunitati mai incluzive.”

 Locul al doilea a revenit proiectului DRAC, care a obtinut 83 de puncte, autorii acestuia fiind Catalin Matei, Thompson Nye, UBERMORGEN iar curatorul fiind Bojenoiu Adrian. Locul al treilea a revenit proiectului „Fantana tineretii/ The foutain of youth„, cu un punctaj de 78,43 autor: Hortensia Mi Kafchin, curator: Iancu Valentina.             

Din Comisia de selectie au facut parte arhitectul Attila Kim in calitate de presedinte al Comisiei si Comisar al participarii Romaniei la cea de-a 59-a editie a Expozitiei Internationale de Arta – la Biennale di Venezia, Calin Dan, managerul Muzeului National de Arta Contemporana, Ioana Ciocan, directorul Art Safari si vicepresedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Cristian Nae, curatorul participarii Romaniei la ultima editie a Bienalei de Arta din 2019, Jaroslaw Suchan, istoric de arta, critic si curator si director al Muzeului Sztuki din Łódź, Polonia, Andrei Siclodi, curator, scriitor, editor si director al Künstlerhaus Büchsenhausen din Innsbruck si Monica Morariu, reprezentant comun al Institutului Cultural Roman si al Ministerului Afacerilor Externe.

Editia din 2022 a Bienalei se va desfasura in perioada 23 aprilie – 27 noiembrie 2022, cu previzionare pentru specialisti si presa in perioada 20 – 22 aprilie 2022.

Tema celei de-a 59-a editii a Expozitiei Internationale de Arta – la Biennale di Venezia, lansata de curatorul Cecilia Alemani ”The milk of dreams” isi ia numele dintr-o carte a artistei suprarealiste Leonora Carrington in care, asa cum explica Cecilia Alemani, „artistul suprarealist descrie o lume magica in care viata este reinventata constant prin prisma imaginatiei si in care toata lumea se poate schimba, se poate transforma, poate deveni altceva sau altcineva. Expozitia propune o calatorie imaginara prin metamorfozarea corpurilor si definitiile umanitatii si se concentreaza in special pe trei teme: reprezentarea corpurilor si metamorfozele acestora; relatia dintre indivizi si tehnologii; legatura dintre corpuri si Pamant”. 

„Touch Me Not/ Nu ma atinge-ma”, lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie, a castigatin 2018trofeul Ursul de Aur al celei de-a 68-a editii a Festivalului de Film de la Berlin, pelicula fiind desemnata si cel mai bun lungmetraj de debut. 

Scris si regizat de Adina Pintilie, filmul este o investigatie asupra dorintei cronice a omului de atingere, de contact, in diversele sale fatete. O femeie si doi barbati, in cautarea intimitatii. Singuratatile lor se intalnesc din intamplare sau nu, intr-o incercare deznadajduita de a avea contact. Din distributie fac parte Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Rainer Steffen, Georgi Naldzhiev si Dirk Lange.

Despre cei 7 ani in care a lucrat la film, ea a precizat: „Cand aveam 20 de ani, credeam ca stiu totul despre dragoste. Tot proiectul a pornit de la aceasta idee. Filmul a pornit de la documentare, din curiozitatea mea sa redescopar lumea si sa inteleg cum oamenii pot experimenta intimitatea in feluri foarte diferite. Timp de doi ani am facut casting, unde cautam oameni care sa ma insoteasca in aceasta calatorie nebuna si am gasit un grup de oameni uimitori. Au fost incredibil de curajosi, sa isi asume atat de multe riscuri – de a se deschide atat de mult in fata camerei”.

Nascuta pe 12 ianuarie 1980, Adina Pintilie este regizor si scenarist. A absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, sectia Regie Film, in 2008. 

Scurtmetrajul „Balastiera#186”, regizat impreuna cu George Chiper, a fost inclus in sectiunea Scurtmetraj de autor a festivalului de film de la Locarno 2008 si a castigat premiul al doilea la Festivalul International de Film de la Miami si mentiunea speciala a Festivalului de la Trieste 2009. Mediumetrajul „Nu te supara, dar…” a fost prezentat in premiera in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Locarno 2007. Productia a fost selectionata si premiata la aproximativ 50 de festivaluri internationale. „Oxigen” (2010), tot un mediumetraj, a fost prezentat la festivaluri de la Rotterdam, Buenos Aires si Lisabona.

Citește în continuare