Skip to content

O noua expozitie din California prezinta hartile din romane, filme si seriale fantastice precum ”Game of Thrones”, ”Stapanul Inelelor” sau ”Ocolul Pamantului in 80 de zile”.

”Mapping Fiction” este o expozitie care cuprinde scrieri, romane si harti ale unor autori care au cartografiat lumi fictive. Este gazduita de Biblioteca, Muzeul de Arta si Gradinile Botanice Huntington din San Marino, California, si este deschisa publicului larg pana in 2 mai 2022, fiind amplasata in aripa de vest a bibliotecii.

Anul deschiderii expozitiei coincide cu centenarul romanului modern ”Ulise” semnat de James Joyce si publicat in 1922.

Expozitia este alcatuita numai din harti si obiecte din colectia Huntington si include atat prima editie a romanului lui Joyce, cat si schita pentru unul dintre capitole.

Odiseea lui Homer

In expozitie se mai pot vedea si tiparituri inspirate de stampele descrise de Joyce in „Ulise” si alte ilustratii ale romanului. Karla Nielsen, curatoarea expozitiei si a colectiei de literatura ale caror scop sunt atragerea publicului tanar catre biblioteca Huntington a declarat ca ”Joyce nu a dorit deloc ca Ulise sa fie publicat alaturi de o harta sau orice tip de explicatie vizuala. Opozitia lui fata de aceasta idee m-a facut sa ma gandesc la modul in care hartile functioneaza cand sunt puse intr-un roman ce urmeaza sa fie tiparit. Cum influenteaza modul in care cititorii isi imagineaza discursul romanului?” 

Printre cele 70 de obiecte expuse se numara romane si harti dintre secolele al XVI-lea si al XX-lea. Printre cele mai impresionante se numara editia din 1876 a romanului ”Vanatoarea Snark-ului” a lui Lewis Carroll, harti ale ”Insulei Comorilor” de Robert Louis Stevenson, harta trilogiei ”Stapanul Inelelor” a lui J.R.R. Tolkien, dar si harti desenate de catre Octavia E. Butler pentru romanul SF ”Pilda Talantilor”.

Una dintre piesele principale ale expozitiei este harta celor doua continente fictive, Westeros si Essos din celebrul roman al lui George R. R. Martin, ”Game of Thrones”, transformat in serialul-fenomen de la HBO. 

Pe langa desenele autoarei Octavia Butler sunt expuse si colectii de arhiva ale autorilor Jack si Charmian London, Christopher Isherwood, alaturi de jurnale de calatorie, literatura englezeasca si tiparituri expuse in premiera din istoria stiintei. Unul dintre cele mai importante exemplare este o pagina cu ilustratii din Infernul lui Dante Alighieri din 1564 care provine din cartea „Dante con lespositione di Christofo Landino et di Alessandro vellvetello sopra la sua Comedia dell’ Inferno, del Purgatorio, & del Paradiso„.

Printre harti se afla si comori pentru pasionatii de literatura clasica, precum primele editii de secol al XVII-lea ale lui ”Don Quijote de la Mancha” a lui Miguel de Cervantes.

Cele mai celebre titluri din literatura universala au fost incluse in expozitie.Alaturi de manuscrise si schite, printre ele sunt expuse ”Calatoriile lui Gulliver” de Jonathan Swift, ”Ocolul Pamantului in 80 de zile” a lui Jules Verne, dar si jocuri de societate inspirate de Nellie Bly, o jurnalista curajoasa care a urmat traseul romanului lui Verne si a navigat in jurul lumii in 72 de zile. 

In mod similar, in Bucuresti puteti vizita Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. Recent, muzeul s-a adaptat lipsei vizitatorilor si a creat experiente care pot fi accesate cu ajutorul realitatii augmentate prin aplicatia Artivive.

“Printre operele expuse, realizate in secolele XVII – XXI, vizitatorii vor putea descoperi harti celebre ale Dunarii si ale diferitelor regiuni europene, harti ale continentelor, ale lumii orientale, teatre de razboi, harti si tabele speciale (prezentand, de exemplu, Luna sau sisteme astronomice). Nu lipsesc portrete ale unor cartografi renumiti si peisaje surprinse de artisti aflati in calatorie pe Dunare”, noteaza reprezentantii muzeului.

Citește în continuare