Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 21-24 ianuarie: celebrarea Zilei Unirii Mici, expozitii, premiere la teatru, documentarul „Romania Salbatica” si cea de-a 150-a reprezentatie a spectacolului „Anonimul venetian” in regia lui Ion Caramitru

Noile reglementari cauzate de cresterea numarului de imbolnaviri ofera posibilitatea participarii la evenimente culturale in sali de spectacole doar la capacitate de 30%. urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Romania celebreaza in fiecare an Ziua Unirea Principatelor Romane pe data de 24 ianuarie, iar o parte dintre institutiile culturale ofera program special in aceasta zi.

La TNB, spectacolul „Anonimul venetian”, proiectul pe care Ion Caramitru l-a coordonat regizoral in anul 2014, va avea cea de a 150-a reprezentatie duminica, 23 ianuarie, la Sala Atelier.

In interpretarea a doi dintre cei mai cunoscuti actori ai TNB – Ilinca Goia si Ioan Andrei Ionescu -, piesa lui Giuseppe Berto aduce in fata spectatorilor un cuplu cu probleme, intre cei doi s-a asternut nu doar distanta, dar si tacerea, peste o neterminata poveste de iubire.

”Medeea: Furie”, cea mai recenta productie a Teatrului Apropo, are premiera pe 22 ianuarie, textul fiind scris de Radu Popescu, nominalizat pentru Premiul Concursului National de Dramaturgie FEST-FDR, Timisoara, 2021. 

Spectacolul ”Medeea: Furie” reinterpreteaza mitul antic si chestioneaza subiectele omului contemporan legate de familie si „parenting”. „Spectacolul este in primul rand despre relatiile de astazi dintre parinti si copii, puse in contextul mitului antic, dar filtrate prin ideile pe care le-am avut, sentimentele variate care s-au nascut intr-o forma sau alta din experienta mea personala de tata a patru copii”, mentioneaza Radu Popescu. 

Din distributie fac parte Valentina Zaharia, Sidonia Doica, Fulvia Folosea, Denis Hanganu si Lucian Pavel, scenografia este semnata de Diana Mirosu, muzica de Adrian Piciorea, iar miscarea scenica de Teodora Tudose. Bilete aici.

Teatrul Coquette are trei premiere in acest weekend, „Doamne, ce Zile Minunate” dupa Samuel Beckett, „Ursul” dupa Cehov si „Prostia omeneasca” a lui Ion Creanga.

La 60 de ani de la publicarea ultimei variante, piesa lui Samuel Beckett, „Oh, les beaux jours”/ „Doamne, ce Zile Minunate”, continua sa fie fascinanta prin umorul si adancimile reflexive ale unui nou tip de individ care legitimeaza absurdul: omul contemplativ. 

Din distributie fac parte Ruxandra Balasu, Pavel Barsan si Ioana Lixandroaia, iar regia si adaptarea sunt semnate de Mihai Manolescu, iar premiera are loc vineri, 23 ianuarie, ora 19.00.

Marius Bodochi invita publicul sambata, 22 ianuarie, la ora 17.00, la „Ursul”, intr-o comedie clasica, intr-o poveste cu o tanara vaduva indoliata, un creditor furios si un valet fricos.

Duminica, 23 ianuarie 2022, de  la ora 11.00 si de la ora 13.00, se joaca in premiera „Prostia Omeneasca”, cu Iulia Carnaru, Florin Galan si Ingrid Bonta in distributie.   

Celebra poveste de Ion Creanga s-a conturat intr-un spectacol plin de umor, si nazdravanii. Cand inteligenta lipseate cu desavarsire la unii, isi face loc nastrusnicia la altii.  Spectacolul este plin de umor, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Copii vor invata ca inteligenta este una dintre putinele trasaturi sau daruri pe care le are omul din nastere, care trebuie cultivata.

La spectacolele Teatrului Coquette, rezervarile se fac la numarul de telefon 0754 990 017 sau [email protected], iar biletele pentru toate spectacolele pot fi cumparate online prin IaBilet, Eventim, Kompostor, Blt.ro, Mystage, Bilete.ro sau Eventbook.

Spectacolul „Baiatul vaduva”, in regia lui Eugen Jebeleanu, intra in repertoriul Teatrelli, primele reprezentatii urmand sa aiba loc pe 24 si 25 ianuarie.

”Baiatul vaduva” propune o perspectiva curajoasa asupra intimitatii relatiilor interumane si a stigmatelor inca prezente in societate, fiind conceput dupa textul lui Michel Marc Bouchard intitulat „Tom a la ferme” si ecranizat in anul 2013 de regizorul multi-premiat Xavier Dolan.

Actorii Vlad Birzanu, Mihaela Sirbu, Alexandru Chindris, Cosmina Stratan si cainele Uber – dau viata personajelor care se zbat intre tandrete si violenta, jongland cu statutul de victime si de calai, manati de dorinte inabusite si porniri animalice. In prim-plan se afla povestea tanarului Tom si calatoria sa in micul oras de provincie unde locuieste familia iubitului sau, decedat intr-un accident de masina. Bilete aici.

Teatrul Evreiesc de Stat comemoreaza 81 de ani de la Pogromul de la Bucuresti din 21-23 ianuarie 1941 in cadrul unui eveniment artistic care va avea loc sambata, de la ora 18,00.

In cadrul evenimentului vor avea aparitii live Mircea Dragoman si Mihai Prejban, iar aparitii video Maia Morgenstern, Marius Rizea, Liviu Lucaci si Andrei Bibire.

Pe langa pierderile de vieti omenesti se numara si cele materiale, in timpul celor trei zile fiind jefuite si devastate numeroase sinagogi si case de rugaciune, precum si sediul Comunitatii Evreilor din Bucuresti.

Templul Cahal Grande a fost devastat, arzand complet, in urma incendierii de catre legionari. Conform datelor Federatiei Uniunilor de Comunitati Evreiesti, pagubele materiale includ peste 1.200 de imobile evreiesti, dintre care 25 de temple si sinagogi din Capitala, care aveau sa fie devastate sau incendiate.

Intrati in culisele celei mai mari productii de documentar de la noi – 10 ani de munca pentru „Romania Salbatica”- pe platforma TIFF Unlimited din 24 ianuarie.

Documentarul „Romania Salbatica” a avut premiera mondiala in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), unde a castigat Premiul Publicului, iar apoi a fost prezent in mai multe festivaluri si evenimente de film din tara. 

„Romania Salbatica” este cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din tara noastra, fiind lansat in cinematografele din intreaga tara in septembrie 2021, inregistrand peste 25.000 de spectatori in 2021.

Povestea „Romania Salbatica”este o productie care urmareste calatoria incredibila si provocarile nestiute din culisele documentarului si va fi lansata pe 24 ianuarie pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), fiind disponibila in intreaga lume.

Proiectul a insemnat mii de kilometri parcursi, sute de ore de filmare si 10 ani de pre-productie, fiind cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din tara noastra.

Cu prilejul celebrarii celor 163 de ani de la Mica Unire, pe 24 ianuarie, mai multe cladiri vor fi iluminate, incepând cu ora 18,00, in culorile steagului national – Palatul Culturii din Timisoara, Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, Teatrul National de Opereta si Musical „Ion Dacian” din Bucuresti, Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti, Muzeul National „Constantin Brancusi”, Biblioteca Nationala a Romaniei si sediul Ministerului Culturii.

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” prezinta, in cadrul evenimentului „Hora Unirii – 163 de ani de la Unirea Principatelor Romane (24 ianuarie 1859)”, expozitia „Hora Unirii”, ce pune in valoare colectiile de patrimoniu ale muzeului, precum si ateliere pentru copii.

Atelierul de bricolaj, povesti si poezie dedicat Unirii Principatelor Romane este coordonat de profesoara Luminita Voica, iar cel de povesti – de actorul Nae Alexandru. Cei mici vor putea sa invete sa danseze Hora Unirii de la Simona Leasa si Ansamblul folcloric „Doinita” din Bucuresti.

Muzeul National de Istorie a Romaniei expune una dintre capodoperele aflate in patrimoniul muzeului, lucrarea pictorului Theodor Aman „Proclamarea Unirii. 24 ianuarie 1859”.

Accesul vizitatorilor va fi gratuit pe 24 ianuarie, conform programului obisnuit de vizitare, 9,00-17,00, cu ultima intrare la 16,15.

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, va avea, luni, un program special de vizitare, fiind deschis intre orele 10,00 si 18,00 (ultimul vizitator va intra la ora 17,00).

Teatrul National „I.L. Caragiale” ofera celor interesati tururi ghidate gratuite la orele 12,00, 14,00 si 16,00.

De asemenea, Spectacolul „Insomniacii” va avea loc de la orele 17,30 si 20,00 la Sala Studio, iar „Si cu pisica ce-ati facut?”, de la aceleasi ore, la Sala „Ion Caramitru”.

Opera Nationala Bucuresti celebreaza Ziua Unirii Principatelor Romane prin concertul intitulat „Unitate in diversitate”, ce va avea loc in Foaierul Galben, luni, de la ora 18,30.

Situata in corpul principal al cladirii (Sala 1), Galeria ARTHUB Bucharest a lansat programul curatorial pe 2022 cu expozitia „Enchanted – Spells For Coming Out Of Invisibility” / „Fermecat – Vraji pentru iesirea din invizibilitate”.

Expozitia prezinta lucrari de pictura, multimedia, instalatie si print apartinand unor personalitati rome precum Mihaela Dragan, colectiva Giuvlipen, Eugen Raportoru, Alfred Ullrich (GER), George M. Vasilescu. Expozitia este co-curatoriata de activista roma Ionela Padure si Nona Serbanescu. Va fi deschisa pana pe 20 februarie 2022.

La Kulterra Gallery, una dintre cele mai recent deschise galerii bucurestene, puteti vizita expozitia Elena Bria. New Academia.

Elena Bria s-a nascutin 1992la Chisinau, a absolvit in 2011 Liceul de arte frumoase Igor Vieru din Chisinau si aavut expozitii solo la Chisinau, Bucuresti si a participat la expozitii colective din SUA, Rusia, Marea Britanie si Italia.

Fiind prima artista de origini basarabene admisa in ultimii 20 de ani la Academia de Arte Frumoase Ilya Repin din Sankt Petersburg, Elena Bria s-a prezentat in 2018, in anul Centenarului,cu o lucrare de licenta monumentala atat prin proportii, cat si prin subiect: „Incoronarea Regelui Ferdinand”. 

La Galeria Kulterra, lucrareade licentava fi prezentata impreuna cu documente si materiale din anul Incoronarii. Expozitia care ii este dedicata include si alte lucrari pe care reprezentantii galeriei le anunta astfel: „privitorul nu are nevoie de nici un ghid specializat caci pictura Elenei Bria il conduce singura prin propriile povesti.”

Expozitia „New Academia” poate fi vizitata pana pe 28 februarie 2022 la adresa Galeriei Kulterra din strada Stirbei Voda, 104-106.

Expozitia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere” este deja deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si va putea fi vizitata pana la finalul lunii mai 2022.

Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul unei expozitii care pune in valoare un numar important de piese donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.

Pana pe 23 ianuarie, la Rezidenta BRD Scena9 este deschisa expozitia „kimæra” care celebreaza 51 de ani de activitate ai grupului de arta experimentala kinema ikon din Arad.

Este ultimul weekend cand se poate vizita expozitia „kimæra”, cu lucrari create de gH, Bogdanator, Alex Halka – interfonic.ro si reVoltaire.

kimæra este o metainstalatie interactiva care combina old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentata, cu printul 3D, cu sunetul generat de inteligenta artificiala si cu un automaton imblanit care leviteaza invaluit in miros de zahar ars. Fiecare dintre lucrari este insotita de un cod QR pe care il puteti scana si va transpune proiectii spectaculoase care schimba mediul inconjurator.

La MARe – Muzeul de Arta Recenta s-a deschis expozitia „Arta si Orasul 1974 – 2021” ai carei curatori au fost Erwin Kessler si Carola Chisiu.

Prezinta 42 de lucrari (pictura, desen, sculpura, fotografie, video, instalatie, proiecte, documentatie), realizate de 39 de artisti romani, provenite din colectiile a patru muzee de arta din tara (Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul Colectiilor de Arta, MNAC Bucuresti/The National Museum of Contemporary Art, Romania, MARe/Muzeul de Arta Recenta), ale unor institutii (UNArte – Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, UAP – Uniunea Artistilor), ale unor galerii de arta si ale unor persoane private (Antonio Albici, Alina Gherasim, Familia Lazarescu, Marius Nicolescu, Olos Estate si Fundatia Plan B Cluj-Berlin, Günter Schnug, SUN-Collection, Doru Tulcan si Ana Vasile). 

Citește în continuare