Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 18-20 februarie: Ziua Brancusi, concerte Byron si lansare album Bucium, targuri tematice si expozitii

Noile reglementari cauzate de cresterea numarului de imbolnaviri ofera posibilitatea participarii la evenimente culturale in sali de spectacole doar la capacitate de 30%. urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

Ziua Brancusi este marcata in acest weekend cu evenimente la MNAR, Ateneul Roman, Galateca, dar si la ICR-urile din lume.

Ziua Nationala „Constantin Brancusi” este marcata anul acesta, la 146 de ani de la nasterea marelui sculptor, prin proiectii, concerte, expozitii, lansare de album si conferinte sustinute de specialisti,  in tara si in strainatate, la reprezentatele Institutului Cultural Roman.

La Ateneul Roman va avea loc un concert dedicat prieteniei dintre Constantin Brancusi si James Joyce. S-au intalnit prima data in 1929 cand Joyce i-a cerut lui Brancusi sa ii faca „un portret mai straniu, mai potrivit mie”.

Cu prilejul Zilei Nationale Constantin Brancusi, Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) a pregatit un program dedicat, in zilele de 18, 19 si 20 februarie, sub genericul „Un weekend cu Brancusi”.

Aniversarea sa va fi celebrata vineri, 18 februarie ,de la ora 19, la Sala Auditorium printr-un concert de muzica traditionala romaneasca sustinut de Simion Bogdan-Mihai si Lautarii de matase. Acesta va fi precedat de aforismele marelui sculptor in lectura actorului Richard Bovnoczki, urmate, in aceeasi interpretare, de aprecierile lui Ion Minulescu, Marcel Iancu si Paul Morand publicate in revistele de avangarda „Contimporanul” si „Integral” din anii 1925-1927.

Sambata si duminica, muzeul ofera ghidaje gratuite in Sala Constantin Brancusi din Galeria Nationala.

MNAR lanseaza cu aceasta ocazie si turul virtual al acestui spatiu care prezinta lucrarile lui Constantin Brancusi. Acesta este realizat in parteneriat cu echipa Into Virtual Reality si va fi pus la dispozitia publicului de sambata, 19 februarie 2022, pe site-ul MNAR.

Participarea la tururile ghidate se va face in baza biletului de intrare la Galeria Nationala si in limita a 15 persoane per ghidaj. Pret bilet intrare 20 lei, ghidaj gratuit.

Pe platforma Cinepub, se pot urmari online gratuit doua filme despre Constantin Brancusi, un omagiu adus sculptorului de catre Cornel Mihalache despre activitatea marelui artist, si “Constantin Brancusi. Coloana sau Lectia despre infinit” in regia lui Laurentiu Damian.

Filmele sunt disponibile pe platforma Cinepub, fiind documentare de arta care urmaresc momente din viata lui Constantin Brancusi. Detalii aici.

La Galateca, sculptorul Daniel Radulescu prezinta lucrarile pe care le-a realizat la Expo Dubai si care au avut ca tema maiestria lui Constantin Brancusi.

Expozitia se intituleaza “All for unity” si reuneste desene selectionate din peste 1000 de lucrari create de artisti, oficialitati si vizitatori din cadrul workshopului international creat de Daniel Radulescu la Expo 2020, in Pavilionul Romaniei. Detalii aici.

Mezanin Market de Primavara in Cartierul Creativ, iar la Muzeul Taranului Roman are loc Targul de Dragobete.

Antreprenori locali, produse artizanale gourmet, creatii vestimentare, bijuterii fantastice, cosmetice naturale, ceramica si home deco, carti si jucarii pentru copii sunt disponibile in urmatoarele trei weekenduri in spatiul gazduit de Beans&Dots. Detalii despre eveniment, aici.

Cei care vor sa sarbatoareasca romaneste ziua dragostei si a tineretii, cunoscuta in popor ca Dragobete sau “Cap de primavara”, sunt invitati la Targ de Dragobete in acest weekend. Detalii aici.

In acest weekend, Byron are concert la Club Control, iar trupa Bucium isi lanseaza album nou in Expirat.

Pe 18 februarie trupa byron sustine in Club Control un concert electric, detalii aici, iar duminica, 20 februarie, trupa Bucium isi lanseaza albumul „Zimbrul Alb” in Expirat. Detalii aici.

La Kulterra Gallery, una dintre cele mai recent deschise galerii bucurestene, puteti vizita expozitia Elena Bria. New Academia.

Elena Bria s-a nascut in 1992 la Chisinau, a absolvit in 2011 Liceul de arte frumoase Igor Vieru din Chisinau si aavut expozitii solo la Chisinau, Bucuresti si a participat la expozitii colective din SUA, Rusia, Marea Britanie si Italia.

Fiind prima artista de origini basarabene admisa in ultimii 20 de ani la Academia de Arte Frumoase Ilya Repin din Sankt Petersburg, Elena Bria s-a prezentat in 2018, in anul Centenarului,cu o lucrare de licenta monumentala atat prin proportii, cat si prin subiect: „Incoronarea Regelui Ferdinand”. 

La Galeria Kulterra, lucrareade licentava fi prezentata impreuna cu documente si materiale din anul Incoronarii. Expozitia care ii este dedicata include si alte lucrari pe care reprezentantii galeriei le anunta astfel: „privitorul nu are nevoie de nici un ghid specializat caci pictura Elenei Bria il conduce singura prin propriile povesti.”

Expozitia „New Academia” poate fi vizitata pana pe 28 februarie 2022 la adresa Galeriei Kulterra din strada Stirbei Voda, 104-106.

Expozitia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere” este deja deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si va putea fi vizitata pana la finalul lunii mai 2022.

Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul unei expozitii care pune in valoare un numar important de piese donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.

Dacă nu vreti sa iesiti din casa, urban.ro va ofera un fragment de carte – “In toate a fost frumusete” de Manuel Vilas.

Manuel Vilas s-a nascut in 1962 la Barbastro, in regiunea spaniola Huesca. A debutat ca poet in 1982 si a continuat sa scrie roman si proza scurta, fiind in momentul de fata unul dintre cei mai apreciati scriitori spanioli. In toate a fost frumusete a luat Spania prin surprindere in 2018, ajungand la cifre de vanzari fenomenale pentru o opera profund literara. In plan international, romanul a fost retiparit de opt ori in Italia si de sase ori in Portugalia, castigand in Franta prestigiosul Prix Femina Étranger in 2019. A fost finalist al Prix Médicis si al Prix du Meilleur Livre Étranger. Cotinuarea, romanul Alegría, se afla in pregatire la Editura Pandora M.

Citește în continuare