Skip to content

3 spectacole in premiera in aceasta saptamana: o lectie de istorie interactiva la Teatrul Evreiesc de Stat, „Oleanna” de David Mamet la Teatrul de Arta si „Mama” in regia lui Cristi Juncu la Nottara.

Desi restrictiile in vigoare pastreaza capacitatea salilor de spectacole la 30% din cauza numarului mare de infectari, teatrele isi asteapta publicul la premiere.

La Teatrul de Arta, spectacolul „Oleanna” de David Mamet, in regia lui Bogdan Budes, are premiera pe 14 si 21 februarie, de la orele 19.00. Este una dintre cele mai controversate piese de teatru din ultimii treizeci de ani, ce exploreaza stralucit consecintele explozive ale unei conversatii aparent inofensive.

In „Oleanna”, aflam despre lupta pentru putere dintre un profesor universitar si o studenta care il acuza de hartuire sexuala. Piesa lui Mamet a avut premiera in mai 1992, la Cambridge, Massachusetts. In luna octombrie a aceluiasi an, piesa este montata si la Teatrul Orpheum, New York, cu scena a treia rescrisa.  

Montarea de la Teatrul de Arta Bucuresti ii are in distributie pe Cristiana Luca si Lucian Pavel. Pentru Lucian Pavel, „Oleanna” este spectacolul de care spune ca “am fost atras in primul rand de text. E scris in 1992, dar pare ca se intampla acum”. Cristiana explica ca “Desi simt ca am intors pe toate partile motivatiile lui Carol (personajul pe care il interpretez), alegerile ei inca imi dau batai de cap, asa cum propriile mele reactii, in anumite situatii in care ma simt in pericol, ma fac sa ma intreb „de ce?”. Detalii despre bilete, aici. Spectacolul se mai joaca si pe 27 februarie si 6 martie.

La Nottara, regizorul Cristi Juncu pune in scena „Mama”, ofarsa neagra, cu mult umor, ce invaluie o drama psihologicanuantata, care spune o poveste tulburatoare si intensa despre singuratate, familie, nevoia de afectiune. 

La Mère, productia originala in limba franceza, a fost prima oara reprezentatala Théâtre de Paris, la Paris, pe 4 noiembrie 2010. Piesa a fost si ecranizata in 2020, cu Anthony Hopkins si Olivia Colman in rolurile principale, iar filmul a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat si Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal.

Din distributia spectacolului de la Nottara fac parte Catrinel Dumitrescu (Mama), Sorin Cocis (tatal), Rares Andrici/Vlad Balan (fiul), Diana Roman/ Alexandra Murarus (fata). Spectacolul are avanpremiera pe 27 februarie, iar detalii complete sunt aici.

Totodata, Teatrul Evreiesc de Stat organizeaza miercuri, 23 februarie, de la ora 18.00, un eveniment cultural care prezinta comemorarea a 80 de ani de la tragedia pasagerilor de pe vasul Struma.

Acest moment al istoriei noastre recente este mai putin cunoscut, mai ales in randul tinerilor, iar ceea ce se va prezenta pe scena Teatrului Evreiesc de Stat este un proiect cultural-educativ, o altfel de lectie de istorie, prezentata interactiv. In cadrul evenimentului, Teatrul Evreiesc de Stat si Antena Group vor prezenta fragmente din filmul documentar ”Struma”, realizat de Radu Bartolomeu Gabrea si Stelian Tanase. Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile, cu rezervare prealabilala numarul de telefon 0743.215.998. Detalii aici.

Citește în continuare