Skip to content

In Roma a fost deschisa o expozitie imersiva in cladirea Renascentista realizata de Donato Bramante, rivalul lui Michelangelo. Prezinta lucrari de arta care exploreaza nebunia vazuta de 21 de artisti.

Expozitia ”CRAZY: Madness in Contemporary Art” a fost deschisa pe 19 februarie 2022 la Chiostro del Bramante, una din celebrele cladiri proiectate de Donato Bramante in secolul al XV-lea care astazi gazduieste centrul DART, una dintre cele mai proeminente insitutii culturale din Roma. Expozitia include lucrari si instalatii imersive atat in interior, cat si in exterior.

Sunt expuse lucrari create de 21 de artisti internationali selectati de catre curatorul Danilo Eccher care au realizat 11 instalatii inspirate de proiectele de arhitectura ale lui Bramante in incaperi care nu sunt deschise in mod obisnuit publicului. 

Expozitia a fost gandita ca o experiente imersiva unica si se concentreaza pe nebunia artistica si pe limitele de care un artist trece in procesul de creatie.

In expozitie, vizitatorii intampina pereti artificiali tapetati cu puf multicolorat, spectacole de lumini colorate, sculpturi de oameni cu bolovani falsi pe cap si instrumente muzicale care canta singure.  ”Este un traseu care exploreaza teritoriile creativitatii umane si prin urmare teritoriile bucuriei, fanteziei si imaginatiei” spune Danilo Eccher, curatorul expozitiei.

Printre artistii selectati se numara Carlos Amorales, Petah Coyne, Ian Davenport, Janet Echelman, Lucio Fontana, Anne Hardy, Thomas Hirschhorn, Alfredo Pirri, Gianni Politi, Sun Yuan & Peng Yu.

Artistii au primit sarcina de a crea lucrari diferite care sa urmeze o singura regula: imersivitatea. 

Printre cele mai impresionante lucrari se pot vedea scarile multicolore ale artistului britanic Ian Davenport si panzele sfasiate ale lui Lucio Fontana. ”Ceea ce ne-am dori sa se intample este ca vizitatorul sa-si impartaseasca propriile nebunii cu nebuniile artistului. Odata ce pasesti printre aceste lucrari incepi sa intelegi nebunia artistului. Acest lucru ar trebui sa-l impinga pe privitor sa-si impartaseasca propria nebunie”, spune curatorul.

Chiostro del Bramante este recunoscut in Roma datorita expozitiilor avangardiste. Printre artistii expusi in trecut se numara Banksy, Francis Bacon, William Turner, Yayoi Kusama, Stanley Kubrik si Marc Chagall.

Cladirea de origine Renascentista a fost transformata dupa restaurarile din 1997 intr-un spatiu cultural care astazi include mai multe sali de expozitie, o biblioteca, un restaurant-cafenea, un spatiu pentru evenimente speciale si un magazin.

Chiostro-ul a fost initial cladirea centrala a unui complex monastic al bisericii Santa Maria della Pace si a fost comandat in jurul anului 1500 de catre cardinalul Oliviero Carafa. De-a lungul timpului a devenit una dintre cele mai reprezentative constructii realizate in stil renascentist din Roma si reflecta interesul lui Bramante pentru arhitectura clasica a Romei si Greciei antice.

Donato Bramante este unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti ai Renasterii italiene datorita planurilor sale ambitioase de reconstructie a catedralei San Pietro din Vatican.

Bramante s-a nascut la mijlocul secolului al XV-lea, in 1444 si a fost primul arhitect care a proiectat constructii renascentiste la Milano, punand bazele unui nou stil arhitectural. Dupa ce s-a mutat la Roma in 1502 a fost insarcinat cu reconstructia catedralei Sf. Petru de catre Papa Iuliu al II-lea, al carui plan ambitios nu a fost indeplinit in totalitate datorita dimensiunilor exagerate si lipsei de materiale.

Bramante a fost unul dintre dintre rivalii geniului florentin Michelangelo care activa la Roma in aceeasi perioada. De altfel, cel mai mare proiect arhitectural pe care il avea in plan Michelangelo, mormantul Papei Iuliu al II-lea, a fost intarziat zeci de ani si redus la o dimensiune mult mai mica din cauza lui Bramante care cerea incontinuu fonduri suplimentare pentru catedrala Sf.Petru.

Citește în continuare