Skip to content

Delta Dunarii se pregateste de turism responsabil. Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23 lanseaza cursuri gratuite de administrare a punctelor gastronomice locale, favorizand patrimoniul imaterial local

Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23 lanseaza cursuri gratuite de administrare a punctelor gastronomice locale (PGL), pentru ca localnicii sa poate oferi astfel de servicii de turism pentru noul sezon.

„Conceptul de Punct Gastronomic Local a fost pus in practica si reglementat prin cooperarea si parteneriatul Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23 cu ANSVSA, la initiativa si dorinta lui Ivan Patzaichin, incepand cu anul 2016. Din 2018, de cand a fost finalizata legiferarea conceptului, pana in prezent, au fost inregistrate la DSVSA Tulcea 32 de Puncte Gastronomice Locale (PGL). Astfel, estimam dublarea numărului de PGL disponibile in Delta pentru amatorii de turism traditional’, mentioneaza oficialii Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Cursurile sunt o oportunitate pentru locuitorii Deltei care au foarte putine resurse pentru bunastare.

„Oamenii Deltei au surprinzator de putine resurse pentru bunastare; in principal ele se rezuma la pescuit, turism, servicii adiacente turismului si… cam atat. Mai mult, chiar si pe aceste resurse reduse sunt presiuni de tot felul. De aceea, proiectele Asociatiei noastre urmaresc, pe de o parte, sa-i incurajeze sa valorifice optiunile pe care le au in aceste domenii si, pe de alta parte, sa ajute la construirea unui cadru legislativ si administrativ cat mai favorabil. Dupa ce tatal meu a contribuit la realizarea si promovarea legislatiei pentru infiintarea PGL, acum eu am preluat continuarea consolidarii acestor structuri. E mai mult decat o mostenire spirituala, e un angajament fata de lumea Deltei, pe care mi-l asum cu toata responsabilitatea. Ma bucur sa fiu aici astazi si sa particip la acest moment, care confirma potentialul de brand local al produselor traditionale din zona si capacitatea lor de a promova Delta”, a declarat Ivona Patzaichin-Rusu, actuala presedinta a asociatiei.

Proiectul prin care se deruleaza aceste cursuri este finantat european, iar obiectivele generale ale proiectului sunt scaderea presiunii asupra resurselor naturale din teritoriul GAL Oamenii Deltei, prin valorificarea durabila a acestora, conservarea resurselor naturale ale Deltei Dunarii, parte integranta din teritoriul GAL Oamenii Deltei, astfel incat sa poata asigura si existenta generatiilor viitoare, crearea de alternative economice durabile si sustenabile populatiei rurale, si dezvoltarea, pe termen mediu si lung a turismului lent, de explorare, prietenos cu mediul si cultura locala.

Practic, un punct gastronomic local va fi semnalizat ca atare, iar oamenii pot vinde produsele pe care le pregatesc in propria gospodarie, de la mese calde la preparate gata procesate, ca dulceturile, siropuri sau produse din peste.

Conform legislatiei in vigoare, Punctul Gastronomic Local poate fi definit ca un concept ce raspunde cerintelor privind infiintarea unor unitati de alimentatie publica de tip familial (gospodarie taraneasca), care sa ofere produse si preparate alimentare specifice diverselor zone geografice ale Romaniei, cu respectarea normelor si conditiilor de igiena, astfel incat sanatatea si integritatea consumatorului sa nu fie puse in pericol.

Puncte gastronomice locale – unitati reprezentate de bucatariile particulare din incinta locuintelor din mediul rural, unde se prepara si se servesc produse culinare, dupa retete specifice zonei, direct catre consumatorul final, pentru un numar maxim de 12 persoane; produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderenta din productia primara de la nivelul exploatatiei proprii, precum si de la producatorii locali sau din unitati autorizate/inregistrate sanitar- veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Astfel, plimbarile in delta nu vor mai fi neaparat conditionate de mesele la restaurantele existente in orasele si satele cele mai cunoscute – Sulina, Sfantu Gheorghe, Mila 23, ci turistii care fac plimbari cu barca, pot opta si pentru un punct gastronomic local, astfel banii ajungand direct la localnici.

La nivel global, exista o intoarcere a traditiilor si obiceiurilor culinare vechi, din cartile de bucate ale bunicilor. De curand, si Chef Jamie Oliver a anuntat ca angajeaza istorici gastronomi pentru a se asigura ca retetele traditionale sunt corecte.

Publicatia Fine Dining Lovers a anuntat ca chef Jamie Oliver angajeaza „specialisti in apropriere culturala”, pentru a evita eventualele greseli din retete, mai ales ca noua directie aleasa de acesta este legată de retetele traditionale.

Decizia a fost luata in urma unor dezbateri puternice in mediul online a doua retete pe care acesta le-a gatit, orezul jerk si orezul jollof, la distanta de cativa ani. Jamie Oliver a mentionat pentru revista The Sunday Times Culture ca reactia imediata a fost sa fie defensiv, dar apoi s-a razgandit, s-a scuzat si a gasit aceasta solutie de a angaja specialisti pentru o istorie precisa a retetelor pe care urmeaza sa le pregateasca.

In Romania, exista initiative incipiente in dezvoltarea istoriei gastronomice nationale, atat din partea bucatarilor, cat si a altor persoane care nu gatesc in mod profesionist.

Citește în continuare