Skip to content

Marina Abramovic a lansat un joc cu 30 de cartonase care va ajuta sa va resetati viata. Metoda Abramovic s-a nascut dintr-un proces numit de artista „curatarea casei”.

Marina Abramovic a dezvaluit metodele sa de a-si invinge fricile prin ”The Marina Abramovic Method: Instruction Cards to Reboot Your Life”, un pachet de 30 de cartonase cu exercitii. Acestea contin o serie de explicatii precum ”Bea apa dintr-un pahar cat de incet poti”, ”Uita-te la reflectia ta”, ”Intinde-te ca si cum ai face-o pentru prima data”, ”Plange-te unui copac”. 

Metoda Abramovic s-a nascut dintr-un proces numit de artista „curatarea casei” si presupune o serie de actiunicare pot duce la resetarea mintii si a perceptiilor despre lume si mediul inconjurator. 

Fiecare cartonas include o fotografie din timpul unuia dintre performance-urile artistei si o explicatie a exercitiului recomandat. Odata parcurse, contribuie la dezvoltarea unor abilitati precum rezistenta, concentrarea, autocontrolul, perceptia si vointa.

Multe dintre exercitii constau in perioade lungi de observatie sau de miscari repetitive precum privirea ochilor unei persoane timp de o ora sau deschiderea si inchiderea unei usi timp de 3 ore. Dupa ce sunt parcurse, ”iti schimbi complet felul in care privesti lumea. Patrunzi dintr-o data intr-o stare noua de constientizare. Usa nu mai este aceeasi, se transforma in fata ta intr-un spatiu, vid sau cosmos.” spune Abramovic. ”Legati-va la ochi si trageti un cartonas oarecare si faceti exercitiul, astfel incat sa nu faceti o alegere rationala. Faceti o actiune intamplatoare” adauga artista. 

Desi cartonasele pot fi asimilate cu un joc, au fost folosite drept un instrument prin care artista promoveaza o serie de exercitii dificile, dar jucause. 

”Trebuie tratate cu o atitudine jucausa. De secole, cartonasele au fost mereu distractive.” spune Abramovic intr-un interviu pentru Vanity Fair. Cartonasele sunt recomandate in momentele de claritate, cand mintea si corpul nu sunt afectate de nimic. Exercitiile nu pot fi facute sub influenta nicotinei, a alcoolului sau narcoticelor.

Cartonasele vor fi insotite de un manual de instructiuni editat de catre artista si scriitoarea de origine sarba, Katya Tylevich.

Setul de cartonase a fost pus in vanzare incepand cu 17 februarie 2022 la un pret de 18 euro si este tiparit de catre editura britanica Laurence King Publishing.

 In introducerea manualului de instructiuni, Abramovic mentioneaza ca ”Functia artistului este asemanatoare cu cea a unui servitor. Prin aceste cartonase, doresc sa transmit cunostintele dobandite catre voi. Dupa mai multi ani de calatorii, invatat, predat si creat propria mea arta, am descoperit mai multe moduri de realiza o trecere sensibila dintr-o realitate in alta.”

Mai jos puteti descoperi cele 5 performance-uri memorabile care au definit cariera lui Abramovic si care includ elemente esentiale din „metoda” ei de lucru. In pandemie, artista a mai lansat un proiect editorial, o carte cu proiecte de facut acasa.

Citește în continuare