Skip to content

(exclusiv) Morgan Freeman: „Mintea detinutilor spune – trebuie sa existe o cale de evadare. Oricare ar fi aceea”. Seria „Mari Evadari cu Morgan Freeman” e din 7 martie pe HISTORY Channel.

In premiera pentru HISTORY Channel, din 7 martie, in fiecare luni seara de la ora 21.00, castigatorul premiului Oscar, Morgan Freeman, dezvaluie pas cu pas cum au fost posibile opt evadari celebre.

„Mari Evadari cu Morgan Freeman” exploreaza in detaliu evadari notorii din probabil cele mai dure inchisori din istorie, printre care o evadare din Alcatraz care sfideaza moartea, o evadare spectaculoasa din inchisoarea Dannemora, dar si povestea unor personaje celebre ca narcotraficantul El Chapo sau a celor sase prizonieri care si-au sapat calea spre libertate din inchisoarea de maxima securitate din Pittsburg.

Urban.ro a fost singura publicatie din Romania care a participat la lansarea mondiala a acestei serii la care Morgan Freeman este si producator executiv si va povesteste cateva detalii din culisele acestei productii impresionante.

Daca in memoria colectiva spectatorii ar spune ca pe Morgan Freeman il recomanda experienta din filmul “Shawshank Redemption” / „Inchisoarea ingerilor” (1994), in care nareaza cu vocea sa inconfundabila evadarea indrazneata din inchisoare, actorul acum in varsta de 84 ani, a marturisit ca, de fapt, implicarea sa in aceata productie e datorata pasiunii pentru documentare.

„Imi place sa vad documentare, unele sunt facute atat de bine si sunt fascinante din punctul de vedere al subiectelor pe care le expun. De aceea am si vrut am implic in acest proiect si, daca as putea, as face-o din nou. De multe ori, adevarul e mai tare decat fictiunea… Pentru mine, „Mari Evadari” si „Shawshank Redemption sunt proiecte separate, situatii diferite pentru mine ca actor”.

Freeman e gazda seriei Mari Evadari si povesteste o parte din culisele unora dintre cele mai celebre evadari, detaliile si reconstituirile fiind facute cu ajutorul istoricilor, documentaristilor si, in cateva cazuri, la prima mana, prin marturisirea evadatilor.

Actorul a povestit ca una dintre cele mai surprinzatoare si emotionante evadari este pentru el cea din al Doilea Razboi Mondial din Stalag Luft III, unul din cele mai bine pazite lagare de prizonieri din Germania, poveste care a stat si la baza filmului „Marea evadare” din 1963.

„In spatele nostru e o cantitate imensa de intamplari pe care istoria nu le mentioneaza detaliat si cred ca proiectul acesta recupereaza o parte din aceste intamplari. In cazul specific al acestei evadari din lagar, nivelul detaliilor si al pregatirii detinutilor e impresionant. Si-au creat identitati germane, cu haine, legitimatii, fotografii pentru legitimatii; a fost incredibil ce creativitate au avut pentru asemenea evadare”, a spus Freeman la lansarea mondiala a seriei.

Noi vom vedea aceasta intamplare in episodul 5 din seria Mari Evadari care se numeste Scapand din mainile lui Hitler si care va fi difuzat in Romania, luni, 4 aprilie, de la 21:00.

Este povestea liderul unui escadron britanic, Roger Bushell (din cadrul Royal Air Force), care a pus la cale una dintre cele mai ample actiuni de evadare in masa a detinutilor dintr-un lagar de razboi nazist. Considerata impenetrabila,aceasta inchisoare era cu totul speciala, aici fiind incarcerati detinutii care au evadat din alte inchisori. Cu doua linii de garduri de sarma ghimpata, spioni germani misunand la fiecare colt si celule amplasate pe platforme pentru a depista orice tentativa de sapare a vreunui tunel, Bushell avea planul ambitios de a evada cu peste 200 de oameni, in speranta de a perturba fortele germane de pe front. Aproape toti au fost prinsi si cincizeci au fost executati, dar trei si-au croit drumul spre libertate.

Desi analizeaza mintea si solutiile de evadare ale unor persoane care au avut probleme cu legea, seria Mari Evadari cu Morgan Freeman nu isi propune in niciun moment sa le dea detinutilor intelegere pentru faptele lor. Spectatorului ii este prezentata gravitatea faptelor celui incarcerat, nu se pune niciodata problema de a discuta in termeni de om bun sau rau, dar documentarele fac un pas mai departe in mintea detinutilor. Aceasta functioneaza ca un joc de-a soarecele si pisica cu gardienii. Detinutii care sunt protagonistii acestor evadari au incercat sa intre in mintea gardienilor, sa inteleaga sistemele de paza, sa inoveze cu resurse minimale obiecte care sa-i ajute in planul lor.

„7 zile pe saptamana s-au gandit doar la asta. Nu e inspiratie, e calcul care se intinde pe luni si ani, sunt planficari minutioase pentru ca ei au tot timpul dedicat doar pentru asa ceva… Mintea detinutilor spune „trebuie sa existe o cale de evadare. Oricare ar fi aceea”. E ceva ce apare la fiecare poveste: cautarea pentru o slabiciune in sistem”, spune Freeman care a vazut si penitenciarele din care s-au facut evadarile.

Producatorii executivi ai show-ului Mari Evadari cu Morgan Freeman au spus la lansarea mondiala a seriei ca mai sunt si povesti pe care nu le-au pus in acest prim sezon si au lasat sa se inteleaga ca exista material suficient pentru un sezon 2.

Iar Morgan Freeman care, dincolo de rolurile de pe ecran sau de gazda prezentator pentru documentare pe teme de care e profund interesat, e foarte cald si cu umor, a avut generozitatea sa comenteze si din alta perspectiva participarea lui la aceasta serie: „Jeremy Irons  are o voce exceptionala si e un actor minunat. Daca n-as fi putut fi eu gazda, mi-ar fi placut sa fie el.”

Mari Evadari cu Morgan Freman poate fi urmarit in fiecare luni de la ora 21.00 pe History Channel.

Citește în continuare