Skip to content

Noul The Batman s–a filmat mult in Liverpool, Glasgow si Londra. Care sunt locurile pe care le puteti vizita din Gotham City si cum arata in realitate versus transformarile pe computer

Avem pe ecrane de cateva zile una dintre cele mai importante productii cu super eroi, The Batman, cu Robert Pattinson in rolul principal. Regizat de Matt Reeves, The Batman spune o poveste separata de continuitatea principala a DC Extended Universe, iar filmul exploateaza statutul lui Bruce Wayne de cel mai mare detectiv din lume, cu trimiteri pentru cinefili catre Se7en si Zodiac.

Liverpool, Glasgow si Londra s-au numarat printre locurile care au fost transformate in Gotham City in timpul filmarilor pentru The Batman, iar prea britanica emnala cu mandrie in urma cu doi ani momentele de filmare si entuziasmul local; erau sute de oameni care stateau in strada doar pentru a vedea de la mare distanta imagini care vor fi in film.

In octombrie 2020, locuitorii din Liverpool au vazut o figura misterioasa imbracata in negru stand in varful faimoasei cladiri Liver Building din oras. Un elicopter plutea in aer in timp ce acesta se pregatea aparent sa sara. Batman sosise, iar malul apei din L.iverpool devenise, pentru o scurta perioada de timp, inima intunecata a orasului Gotham.

Profimedia

In filmul finalizat, fanii pot observa turnul cu ceas al cladirii Liver Building si turnuletele in momentul in care Batman sare de pe acoperis – desi uriasa pasare Liver Bird a fost stearsa in timpul transformarii sale in Departamentul de Politie din Gotham City.

Cladirea Liver Building nu este singurul punct de reper din Liverpool care va deveni o locatie cheie din Gotham City pentru cea mai recenta aparitie pe marele ecran a lui Batman, in care joaca Robert Pattinson. Treptele si coloanele neoclasice de la St George’s Hall au devenit Gotham City Hall, iar alte cateva scene sunt filmate in apropiere. Batman a vizitat, de asemenea, cimitirul Anfield.

Pentru a crea noul Gotham City au fost folosite parti din Londra, Glasgow si Chicago, precum si studiouri din Hertfordshire si Bedfordshire, toate finalizate cu efecte vizuale generate pe calculator.

asa arata cladirea in film

Potrivit designerului de productie James Chinlund citat de BBC, realizatorii filmului au cautat locatii cu un sentiment de grandoare gotica sumbra pentru a se potrivi cu istoria orasului natal fictiv al lui Batman.

„Ideea era ca in anii 1920 si 30 a existat un boom incredibil. Asa ca am vrut acest strat de baza de ornamente prabusite, in descompunere”, spune el. „Iar in diferite momente din istoria orasului Gotham, ideea a fost ca au existat aceste incercari de renastere si reinnoire”.

Necropola din Glasgow si scoala de arta Central Saint Martins din Londra s-au numarat printre celelalte locatii din Marea Britanie ale filmului The Batman.

Orasul Gotham City rezultat este „o metropola in descompunere care se prabuseste din cauza coruptiei si a lipsei de speranta”, „imbibat de ploaie, stramb si obosit”, „seamana cu New York-ul, in timp ce isi stabileste propria identitate gotica si dura, pulsand de amenintare si mister”.

Banii de la Hollywood sustin locuri de munca in hoteluri, catering si transporturi, precum si in industria cinematografica in sine. Acest lucru a fost deosebit de valoros atunci cand The Batman a fost filmat in timpul Covid, potrivit lui Kevin Bell de la Liverpool Film Office, citat de BBC.

„The Batman a folosit exclusiv cinci hoteluri. Aceste cinci hoteluri ar fi fost goale si multe dintre ele s-ar fi inchis in acea perioada”. Desi The Batman a petrecut doar aproximativ o saptamana de filmari efective in Liverpool, membrii echipei de filmare s-au stabilit in oras pentru mult mai mult timp, spune el.

Batman este unul dintre cei mai populari supereroi, fapt care s-a transformat in succese uriase de box office de-a lungul deceniilor.

 In special, ultimele doua episoade ale trilogiei Cavalerul negru a lui Christopher Nolan au avut incasari de peste 1 miliard de dolari fiecare, ilustrand modul in care personajul continua sa reziste.

Bugetul de productie anuntat pentru noul Batman este de 200 de milioane de dolari, desi intial se anuntase ca film va costa intre 100-185 de milioane de dolari.

Raportat la alte titluri similare, bugetul filmului The Batman se incadreaza, in general, in cel al celor mai recente adaptari de benzi desenate. Ultimul film solo cu Batman, The Dark Knight Rises, a avut un buget de 250-300 de milioane de dolari, iar The Dark Knight a costat 185 de milioane de dolari. Recentele productii Wonder Woman 1984 si The Suicide Squad au costat 200 de milioane de dolari si, respectiv, 185 de milioane de dolari.

Regula generala este ca un film trebuie sa aiba incasari de aproximativ doua ori mai mari decat bugetul de productie pentru a ajunge la profit. Daca bugetul raportat pentru The Batman este corect, inseamna ca trebuie sa castige aproximativ 400 de milioane de dolari la nivel global pentru a-si recupera costurile. Chiar si in conditiile in care pandemia COVID-19 este inca o problema, aceasta cifra pare realizabila pentru The Batman.

Citește în continuare