Skip to content

Regina Elizabeta nu va mai locui niciodata in Palatul Buckingham, si-a mutat resedinta permanenta la Castelul Windsor. Zilele trecute a facut o donatie generoasa pentru refugiatii din Ucraina.

Dupa 2 ani in care a trait la Castelul Windsor din Berkshire, acolo unde s-a izolat de la inceputul pandemiei alaturi de Printul Philip, Regina Elizabeta nu planuieste sa revina la Palatul Buckingham din Londra, faimoasa resedinta a monarhilor britanici. 

Publicatia The Sunday Times a confirmat ca Regina nu va mai locui niciodata la Buckingham, Castelul Windsor va deveni resedinta ei permanenta si oficiala, ceea ce inseamna ca vizitele de stat, ceremoniile de investire si orice alte evenimente care tin de rolul monarhului vor fi desfasurate la Windsor.

Regina, in varsta de 95 de ani, a locuit la Buckingham pentru o mare parte din domnia de 70 de ani pe care o sarbatoreste anul acesta. Windsor era utilizat in mod obisnuit ca resedinta de week-end si pentru perioada sarbatorilor de Pasti dar si pentru saptamana Royal Ascot din luna iunie.

Mutarea permanenta a Reginei la Windsor inseamna ca Printul Charles si Camilla, Ducesa de Cornwall urmeaza sa-si mute resedinta la Palatul Buckingham si sa inceapa pregatirile pentru a deveni Rege si Regina Consort. Anuntul ofera credibilitate zvonurilor din ultimile luni conform careia Regina ar avea o stare de sanatate fragila si exista posibilitate ca Printul Charles sa preia tronul mult mai devreme decat era asteptat.

Charles, in varsta de 73 de ani, a trait pana acum la resedinta sa londoneza, Clarence House, dar a fost de acord ca Palatul Buckingham trebuie sa ramana sediul principal al monarhiei dupa ce va deveni Rege.

Cu cele 775 de camere ale sale, Palatul Buckingham a fost resedinta suveranilor britanici inca din 1837, de la Regina Victoria. In prezent, cladirea impunatoare se afla in mijlocul unei renovari care dureaza 10 ani si care costa 369 de milioane de lire sterline.


Inaintea pandemiei si decesului Printului Philip din primavara anului trecut, Regina planuia sa locuiasca temporar inafara apartamentelor private din Buckingham. Urma sa se relocheze intr-o alta aripa a Palatului in timp ce camerele sale se aflau in renovare. Daca va fi cazul, va reveni in Londra numai pentru cateva angajamente oficiale, din martie 2020 nu a petrecut nicio noapte la Buckingham.

In ciuda grandorii pe care o prezinta monarhia britanica, Regina a preferat dintotdeauna un stil de viata mai putin grandios. Deciziile de locuire la Buckingham erau in mod traditional sugerate insistent de consilierii regali care sunt insarcinati cu pastrarea misterului si credibilitatii pe care o are monarhia. 

Dintre cele 775 de camere si sali de bal ale Palatului, cea mai spectaculoasa incapere ramane Sala Tronului cu ai sai pereti capitonati cu catifea rosie, fire de aur si un semineu urias din marmura. Asemenea unui spectacol de teatru, decorul este completat de oglinzi cu rame aurite si covoare excentrice si extravagante menite sa redea bunastarea materiala a celei mai rezistente monarhii din lume. 

Hugo Vickers, un autor din cercul Familiei Regale a discutat mutarea permanenta a Reginei la Windsor spunand ca „Windsor este locul pe care il iubeste. Acolo are amintiri cu Printul Philip, acolo are poneii ei preferati dar si familia aproape. Mutarea aceasta are sens.” Printul Andrew locuieste la Logia Regala de pe mosia Castelul Windsor in timp ce Printul Edward si Sophie Wessex locuiesc in apropiere, in Bagshot Park, langa Surrey. 

In ciuda acestor schimbari, planurile pentru Jubileul de Platina al Reginei sunt organizate in jurul Palatului Buckingham unde familia regala ar urma sa apara pe celebrul balcon de pe fatada cladirii pe 2 iunie, ziua oficiala a monarhiei britanice. Ulterior, pe 4 iunie ar avea loc ceremonia „Trooping the Colour”, urmata de „Petrecerea de Platina la Palat”.

Mai jos puteti afla mai multe despre resedintele regale, despre planurile din jurul Jubileului de Platina dar si despre tranzitia de putere care se face treptat dinspre Regina spre Printul Charles si Camilla, Ducesa de Cornwall.

Desi Regina este apolitica si nu a vorbit public despre invazia rusa a Ucrainei, si-a exprimat sentimentele cu privire la situatie printr-o singura actiune semnificativa. Joi, Comitetul pentru Urgenta in caz de catastrofe a organizatiei caritabile din Marea Britanie a anuntat ca Regina a facut o donatie pentru a sprijini eforturile lor de strangere de fonduri.

„Multe multumiri Majestatii Sale Regina pentru ca a continuat sa sustina Comitetul de urgenta in caz de dezastre si pentru ca a facut o donatie generoasa pentru apelul umanitar DEC pentru Ucraina”, a spus grupul intr-o postare publicata pe Twitter. Palatul Buckingham a confirmat ulterior pentru publicatia The Sun ca Regina a facut donatia din fondurile ei private. In mod specific Reginei, suma exacta nu va fi facuta publica.

Grupul pentru situatii de urgenta a declarat ca intentioneaza sa distribuie fondurile catre cinci organizatii caritabile care lucreaza deja in Polonia, Ungaria, Moldova, Slovacia si Romania. Intr-un discurs tinut miercuri in Camera Comunelor, prim-ministrul Boris Johnson a adaugat ca guvernul britanic va completa donatiile Reginei pana la suma de 20 de milioane de lire sterline.

Desi regina este obligata sa respecte o neutralitate stricta in chestiunile politice si rareori le comenteaza, ea a anulat o receptie diplomatica planificata saptamana aceasta din cauza crizei din Ucraina. Un inalt oficial a declarat pentru Times ca apropiatii Casei Regale au retras invitatiile diplomatilor rusi si belarusi pentru a face „clar ca regina isi semnaleaza dezaprobarea”.

Desi este apolitica, Regina comenteaza deseori pe tema dezastrelor naturale si doneaza constant sume de bani pentru victimile acestora. In 2004, i-a ajutat pe cei afectati de tsunami-ul din Oceanul Indian, iar in 2005 a donat pentru a sprijini eforturile umanitare dupa cutremurul din Kashmir. Dupa aceasta donatie, un purtator de cuvant al Palatului Buckingham a spus: „Regina spera ca ii va incuraja pe altii sa dea si sa fie generosi”.

In weekend, Printul William si Kate Middleton si-au exprimat sprijinul pentru poporul Ucrainei pe contul lor de Twitter si s-au declarat incantati ca i-au intalnit pe presedintele Volodomyr Zelenskyy si pe sotia acestuia la Palatul Buckingham in octombrie 2020.

In acelasi timp, Camilla, ducesa de Cornwall, a facut la randul ei o donatie pentru refugiatii din Ucraina intr-un apel al publicatiei Daily Mail. „Nimeni nu a ramas nemiscat de scenele ingrozitoare ale ucrainenilor care isi parasesc casele, iar Ducesa a vrut sa ajute in orice mod a putut”, a declarat purtatorul de cuvant al ziarului. Insotita de Printul Charles, Camilla a facut miercuri o vizita la Catedrala Catolica Ucraineana din Londra unde a aprins lumanari si a vorbit cu Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei in Regatul Unit.

In timpul vizitei, Printul Charles a tinut un discurs improvizat in care a condamnat atacul asupra tarii. „Gandurile si rugaciunile noastre, oricat de inadecvate ar fi, sunt cu voi toti in acest moment dificil. Trebuie sa spun ca eu si sotia mea am fost profund miscati de tot ceea ce am auzit astazi in timpul vizitei noastre si, mai presus de toate, de curajul, generozitatea si forta extraordinara a comunitatii ucrainene in fata unei agresiuni cu adevarat ingrozitoare.”

Citește în continuare