Skip to content

Regina Elisabeta a folosit mesajul de la Jubileul de Platina pentru a spune ca Camilla ar trebui sa fie numita regina. Anterior, Palatul spusese ca sotia printului Charles va fi cunoscuta sub numele de Printesa Consort atunci când Charles va deveni rege.

Profimedia

Regina a dat publicitatii aseara un mesaj cu ocazia Jubileului sau de platina, in care a spus ca „dorinta ei sincera” este ca sotia Printului Charles, Camilla, sa fie cunoscuta sub numele de regina atunci când Charles va urca pe tron. Mesajul, publicat de Palatul Buckingham la ora 22.00 in Marea Britanie, reprezinta o interventie majora a monarhului asupra unei probleme care a provocat in trecut numeroase dezbateri. Din punct de vedere legal, Camilla va fi regina atunci când Charles va fi rege, dar Palatul a declarat, atunci când s-au casatorit in 2005, ca se intentiona ca ea sa fie cunoscuta in schimb ca printesa consort.

Mesajul reginei spune: „Iar când, la implinirea timpului, fiul meu Charles va deveni rege, stiu ca ii veti acorda lui si sotiei sale Camilla acelasi sprijin pe care mi l-ati acordat mie; si este dorinta mea sincera ca, atunci când va veni acel moment, Camilla sa fie cunoscuta sub numele de regina consort, deoarece isi continua propriul serviciu loial”.

Un purtator de cuvânt al Clarence House a declarat aseara ca printul si ducesa sunt „emotionati si onorati de cuvintele Majestatii Sale”. S-a sugerat de mult timp ca Charles si-a dorit ca Camilla sa fie cunoscuta sub numele de regina, dar sondajele pe aceasta tema cu publicul britanic au aratat anterior ca oamenii sunt impartiti in privinta titlului pe care ar trebui sa-l foloseasca.

Regina a folosit, de asemenea, mesajul sau cu ocazia Jubileului de Platina pentru a lauda rolul printului Philip de-a lungul domniei sale, spunând ca a fost „binecuvântata ca in printul Philip am avut un partener dispus sa indeplineasca rolul de consort si sa faca dezinteresat sacrificiile care merg impreuna cu acesta”. Si si-a reinnoit celebra promisiune facuta când avea doar 21 de ani de a-si dedica viata serviciului.

Când ducesa de Cornwall s-a casatorit cu Printul de Wales in 2005, Clarence House a precizat ca va purta titlul de ASR Printesa Consort.

S-a speculat mult timp ca acesta a fost un titlu de convenienta, intr-o perioada in care ducesa era considerata mai putin populara in sondaje, din cauza relatiei sale cu Charles pe vremea când acesta era casatorit cu Diana, Printesa de Wales.

Multi observatori au vazut in acest lucru un pas spre confirmarea faptului ca Camilla va primi statutul de regina consort. Presa britanica scrie ca familia regala considera acum ca opinia publica despre Camilla s-a schimbat in ultimii ani, popularitatea ei crescând, si ca acest moment istoric din timpul domniei reginei, când aceasta marcheaza jubileul de platina, este un moment potrivit pentru a pune capat speculatiilor privind viitorul titlu al Camilei.

Regina, care va marca duminica, in privat, la Sandringham, cea de-a 70-a aniversare a accederii sale, a declarat in mesajul sau ca este o zi „pe care, chiar si dupa 70 de ani, mi-o amintesc la fel de mult pentru moartea tatalui meu, George al VI-lea, ca si pentru inceputul domniei mele”.

Un purtator de cuvânt al lui Charles a declarat: „Printul de Wales si Ducesa de Cornwall sunt emotionati si onorati de cuvintele Majestatii Sale”, iar fostul corespondent regal al BBC, Peter Hunt, a spus despre anuntul reginei: „Acesta este cel mai extraordinar mesaj.” Amintindu-si de interviul acordat de Diana in Panorama in 1995, Hunt a adaugat: „Pentru Camilla, calatoria de la a fi a treia persoana intr-o casatorie la regina in asteptare, este completa.”

Dickie Arbiter, un fost secretar de presa al reginei, a declarat ca ostilitatea fata de Camilla dupa moartea Dianei in 1997 „s-a evaporat complet”. El a adaugat: „Ducesa a demonstrat ca este un mare sprijin pentru Charles, regina si institutie”.

Camilla, la fel ca Charles, este divortata si a fost amanta printului când era casatorit cu printesa Diana. Charles si Camilla s-au intâlnit pentru prima data dupa ce s-au cunoscut la un meci de polo in anii 1970.

S-au despartit atunci când Charles a plecat pe mare cu Marina Regala. Camilla a continuat relatia pe care o avea si a ajuns sa se casatoreasca cu Andrew Parker Bowles in 1973, in timp ce Charles s-a casatorit cu Diana in 1981. Dar el si Camilla au pastrat o relatie foarte apropiata si, in 1993, o convorbire telefonica intima intre cei doi a fost dezvaluita, provocând un scandal national. In interviul din Panorama acordat lui Martin Bashir, Diana a declarat: „Eram trei in aceasta casnicie, asa ca a fost un pic cam aglomerat.”

Charles, in vârsta de 73 de ani, si Camilla, in vârsta de 74 de ani, si-au facut publica relatia in 1998.

Citește în continuare