Skip to content

Galerie foto. Cele 5 resedinte ale Printului Charles din Romania, Anglia, Scotia si Tara Galilor.

In perioada izolarii, Familia Regala Britanica si-a asumat rolul de conducator motivational si inspirational pe care il are fata de natiunea britanica. De la Regina Elizabeta la Printesa Anne, Printul William, Ducesa de Cambridge si Printul Charles, fiecare membru al familiei a inregistrat mesaje de sustinere pentru oamenii din tara si din Commonwealth, pentru angajatii din sistemul medical si pentru diferitele organizatii caritabile pe care le patroneaza.

Mesajele lor au venit sub forma unor filmari realizate in locuri in care publicul nu a avut acces pana recent: in intimitatea resedintelor regale, in biroul Printului Charles sau al Camillei, in sufrageria lui Kate Middleton sau in camera de zi a Sophiei, Contesa de Wessex.

Pe langa mesajele transmise, publicul a devenit atent la detaliile observate in filmele Regale, de la mobila la cartile din biblioteca, fotografiile de pe biroul Printului Charles sau bibelourile si antichitatile din camera Printesei Alexandra. 

Stilul de viata al Familiei Regale a fost pastrat cat mai ferit de ochii publicului insa pandemia a ridicat aceste bariere si i-a adus mai aproape de oamenii care aveau nevoie de incurajare si de sustinere.

Va invitam intr-un tur prin cele 4 resedinte regale oficiale ale Printului Charles din Anglia, Scotia si Tara Galilor si prin casele de poveste pe care le detine in Romania.

Casele Printului de Wales din Valea Zalanului se afla in mijlocul naturii, departe de orase, televizoare si tehnologie moderna, printre dealurile din Transilvania.

Casele Printului Charles din Transilvania sunt in Valea Zalanului, un sat secuiesc cu 120 de locuitori aflat la 20 de kilometri de cel mai apropiat oras, Baraolt, si la 6 kilometri de cel mai apropiat sat, Aita Seaca. 

Satul a fost atestat in secolul al XVI-lea si a apartinut Contelui Balint Kalnoky, unul dintre stramosii Printului Charles. Printul a pastrat legatura cu mostenitorul lui Kalnoky, Contele Kalnoky Tibor, un aristocrat secui intors in tara dupa 1990. Cand si-a exprimat dorinta de a cumpara o mosie mult mai izolata si mai in mijlocul naturii decat casa de la Viscri, Contele i-a recomandat casele din Valea Zalanului pe care Printul le-a cumparat in 2008, supervizand reparatiile prin scrisori si fotografii. 

Gospodariile au fost restaurate ca experiente autentice transilvanene, prin metode si cu materiale traditionale care imprumuta obiceiuri si din culturile unguresti si saxone. 

Reparatiile au durat doi ani iar din 2012, casele au intrat in circuitul turistic, fiind promovate prin articole in ziare si reviste renumite precum Vanity Fair, The Times, The Telegraph si House & Garden. 

Camerele sunt mobilate cu mobila ardeleneasca veche si decorate cu stergare, covoare si carpete realizate manual de mestesugarii din zona. Nu exista televizor sau radio insa exista o biblioteca generoasa si o zona de citit gandita ca o oaza de liniste si confort. 

Mai multe detalii legate de cazare gasiti pe site-ul oficial Zalan Transylvanian Castle.

Llwynywermod, resedinta Regala din Tara Galilor, provine dintr-o ferma transformata de arhitectul preferat al Printului.

Printul Charles este pasionat de locuintele pe care le detine si de transformarea acestora prin metode cat mai sustenabile. Proiectul restaurarii fermei Llwynwermod dintr-o constructie medievala care a apartinut lui William Williams, ruda lui Anne Boleyn, intr-o vila pitoreasca a fost incredintat arhitectului Craig Hamilton. Acesta a urmarit ideile Printului de Wales: sa angajeze numai mesteri locali si sa foloseasca materiale reutilizate sau extrase din dealurile din zona.

Resedinta Lwynwermod este asezata in valea Llandovery de langa Carmarthenshire, unul dintre judetele istorie din Tara Galilor si consta in casa principala lipta de alte trei casute asezate langa un hambar cu un aer de poveste. In zona se afla un mic rau, numeroase livezi si pajistile pe care pasc oile localnicilor. 

Interiorul a fost decorat de Annabel Elliot care a pastrat traditiile galeze cu imprimeuri florale, culori pastelate, ulcele si antichitati cumparate de la localnici si mobila realizata din stejarii din zona. Tablourile si dressingul provin din colectia personala a Printului care a pastrat aceeasi idee ca si in celelalte resedinte de a avea un semineu langa biblioteca si camere mici cu paturi foarte confortabile.

In perioada izolarii, Printul Charles si Camilla se afla la Birkhall, resedinta din Scotia unde isi petrec fiecare vacanta de vara. 

Cand se afla la Birkhall, resedinta din Scotia, Printul este cunoscut ca Ducele de Rothesay, un titlu nobiliar local pe care il foloseste cu mandrie.

Birkhall este parte din mosia Balmoral si a apartinut Reginei Elizabeta si Reginei Mama inaintea Printului Charles. 

Fotografiile distribuite pe retelele de socializare Clarence House in perioada pandemiei au oferit acces in locurile preferate de Printul Charles si Camilla. Una din preferatele publicului a fost imaginea postata in ziua aniversarii celor 15 ani de casatorie in care cuplul regal se afla in veranda casei, tinandu-i in brate pe Beth si Bluebel, cei doi catei adoptati de la un adapost local.

Casa Birkhall si mosia de 200 de kilometri patrati au fost atestate in 1715 si cumparate in 1852 de Printul Albert, sotul Reginei Victoria, pentru fiul sau, Edward, Printul de Wales. De atunci au ramas in proprietatea Familiei Regale si este unul dintre locurile preferate pentru plimbari lungi si pescuit atat de Printul Charles si Camilla dar si de Printul William, Kate Middleton si copiii lor.

Highgrove, resedinta principala a Printului Charles din Gloucestershire, este casa in care au crescut Printii William si Harry si locul preferat al mostenitorului tronului britanic.

Printul Charles a cumparat mosia Highgrove de la fiul Premierului MacMillan, in 1980, inaintea casatoriei cu Printesa Diana. A renovat-o, a instalat o ferma organica din care scoate gemuri pe care le vinde si a creat una dintre cele mai frumoase gradini englezesti de care Printul este foarte mandru, invitand deseori fotografi si jurnalisti sa scrie despre ea.

Intregul complex respecta stilul de viata verde al Altetei Sale Regale prin reciclarea sticlelor, conservelor, ziarelor, cartoanelor, hartiilor si a gunoiului menajer care este transformat in compost. Parcarile folosesc panouri solare iar sistemul electric asigura un consum minim pe mosia Highgrove.

O parte din urzicile cultivate in gradinile Highgrove au fost transformate in fibre care au creat o colectie de haine lansata anul trecut in cadrul Saptamanii Modei de la Londra.

Printul si Ducesa de Cornwall au integrat in Highgrove o camera de panica din otel care ii poate proteja de orice atac terorist si de numeroase dezastre naturale. Camera se afla la primul etaj al casei, se intinde pe 6 metri patrati si a fost construita precum o cutie neagra astfel incat, daca toata casa este distrusa, camera va cadea pe pamant si va ramane intacta. 

In interiorul camerei de panica se afla mancare si bauturi pentru o perioada lunga de timp, provizii medicale, recipiente cu grupele de sange apartinand lui Charles si Camillei, un depozit de arme, transmitatoare radio care primesc semnal chiar si prin pereti de otel, purificatoare de aer si toalete chimice.

In fiecare an, intre lunile aprilie si octombrie, gradinile Highgrove sunt deschise publicului platitor de bilete. Banii stransi sunt folositi pentru pentru a sustine tinerii din industria constructiilor.

Din 2003, Clarence House este resedinta londoneza oficiala a Printului Charles si a sotiei sale, Camilla, Ducesa de Cornwall.

Clarence House a fost construita in 1827 de arhitectul John Nash (a creat si Palatul Buckingham) pentru Regele William al IV-lea. Din 1947 pana in 2002 a fost resedinta Reginei Mama si, pentru o perioada, a fost casa cuplului Regal format din Regina Elizabeta a II-a si Philip, Ducele de Edinburgh.

Printul Charles a preluat casa in 2003 si a refacut interioarele si gradina, proiect pe care l-a supervizat indeaproape pentru a crea o intrare calda si primitoare in casa in care petrece majoritatea timpului si primeste invitati oficiali din alte tari. 

Cladirea cu patru etaje de langa Palatul Saint James este deschisa in fiecare an in luna august, vizitatorii au acces la gradini si la 5 camere legate intre ele de la parter. Clarence House gazduieste si birourile institutiei Printului Charles care coordoneaza peste 350 de organizatii din Marea Britanie, Irlanda de Nord si Commonwealth.

Platforma Google Arts & Culture a lansat in 2018 tururi virtuale atat prin Clarence House cat si prin gradinile Highgrove. Le gasiti aici.

Citește în continuare