Skip to content

La 100 ani, Iris Apfel atinge maximum de popularitate si lanseaza o colectie cu H&M care va fi disponibila si in Romania. „Stilul nu inseamna ca cheltuiesti multi bani. Mai presus de toate, este despre atitudine.”, spune muza a carei faima a inceput la varsta de 84 de ani.

Popularitatea lui Iris Apfel este in continua ascensiune de la varsta de 84 de ani cand i-a fost dedicata o expozitie la Muzeul Metropolitan din New York.

Dupa mai multe colectii si colaborari cu branduri exclusiviste, una dintre cele mai celebre muze din lumea modei va atinge un nou punct culminant in cariera ei. Pentru a celebra cei 100 de ani impliniti in luna august a anului trecut, Apfel a creat o colectie alaturi de H&M care ii reprezinta stilul eclectic, flamboaiant si maximalist. 

Urmand motto-ul „more is more and less is a bore” (mai mult e mai mult si mai putin e plictisitor) care ii descrie profilul de Instagram unde are peste 2 milioane de fani, Iris Apfel este un exemplu de stil care nu tine cont de brandurile purtate ci de atitudine si de forta pe care o are puterea de exprimare a sinelui si a creativitatii cu ajutorul hainelor, accesoriilor, incaltamintelor si bijuteriilor. In plus, prezenta lui Apfel in spatiul public si numeroasele colaborari cu branduri foarte cunoscute deconstruieste limitele in privinta varstei la care o persoana poate fi considerat cool in lumea modei si in societate in general.

Mai mult decat imaginea unei bunici excentrice, Apfel a devenit idolul unei generatii de tineri care aspira sa fie la fel de creativi si inventivi ca ea. Iar prin colaborare cu H&M, tinerii vor putea imprumuta o parte din piesele care s-ar regasi in mod obisnuit in garderoba ei.

Colectia Iris Apfel x H&M va fi disponibila si in Romania exclusiv online, pe hm.com, incepand cu 31 martie 2022. Desi hainele si accesoriile sunt inspirate din stilul original al lui Apfel, piesele din noua colectie sunt menite sa fie combinate impreuna si purtate intr-un stil propriu.

Asa cum ar fi de asteptat, colectia include un amestec jucaus de culorii vii, texturi, imprimeuri si croiuri care flateaza diferite tipuri de siluete. Printre piesele cheie se numara costumele din jacquard cu broderii cu perle si margele, o jacheta voluminoasa din tulle cu volane sau un costum cu franjuri in nuantele florii de iris.

Colectia prezinta o explozie de culoare, de la galben canar la verde smarald, violet, turcoaz si portocaliul inspirat de apusul soarelui. Nuantele se regasesc inclusiv in linia de accesorii si bijuterii care vor fi disponibile pentru a crea o tinuta completa in stilul inspirat de Iris Apfel, adica prin suprapuneri de bijuterii si o preferinta pentru piesele supradimensionate. Motivele care decoreaza accesoriile provin din lumea plantelor si a animalelor.

Intr-un interviu acordat publicatiei H&M Magazine, Apfel a esentializat lectiile invatate in cei 100 de ani de viata pe care i-a petrecut, majoritar, in bazaruri, targuri de vechituri si de chilipiruri si magazine de antichitati: „Stilul nu inseamna ca cheltuiesti multi bani. Nu este despre ce brand porti, este despre cum te simti cand porti acel ceva. Mai presus de toate, este despre atitudine.”

Iris reprezinta notiunea ca stilul si inspiratia pot veni din orice sursa si oricine, indiferent de preturi. Apfel a declarat si ca „Ador sa port haine sofisticate la preturi convenabile, un lucru pe care H&M il stapaneste cu succes!”

Ann-Sofie Johansson, consultantul creativ al colectiilor H&M a completat-o spunand ca „ea ne arata ca stilul nu are varsta si incurajeaza oamenii de orice varsta sa se exprime prin vestimentatie si sa se distreze, in acelasi timp.”

Nascuta in 1921 intr-o familie de evrei, Apfel este singurul copil al lui Samuel Barrel, a carui familie detinea o afacere cu sticla si a sotiei sale, Sadye, de origine rusa, care detinea un magazin de moda. 

Desi a crescut la o ferma de langa New York, mergea adesea in oras cu metroul pentru a explora Manhattan-ul unde s-a indragostit de magazinele de antichitati din Greenwich Village. Ulterior, a urmat doua facultati: istoria artei la New York si arta plastica si decorativa la Universitatea din Wisconsin.

Iris Apfel si-a inceput cariera ca designer de interior in timpul Razboiului Rece si in cativa zeci de ani a strans o colectie impresionanta de haine, costume si bijuterii din calatoriile din intreaga lume. In 1948 s-a casatorit cu Carl Apfel (care a decedat in 2015 la varsta de 91 de ani) si au deschis impreuna o firma specializata in tesaturi care imitau materialele din secolele XVII, XVIII si XIX.

Obisnuiau sa calatoreasca in Europa de cel putin 2 ori pe an pentru a gasi astfel de tesaturi. Faptul ca acopereau o nisa atat de specifica in piata americana i-a transformat in preferatii aristocratilor new-yorkezi, primind oferte inclusiv de la Casa Alba. De-a lungul timpului, a lucrat pentru majoritatea proiectelor de redecorare a resedintei prezidentiale, proiectul fiind supervizat, in mod traditional, de Prima Doamna. Astfel, a lucrat pentru Casa Alba sub administratiile conduse de Harry S.Truman, Dwight Eisenhower, John F.Kennedy, Lyndon B.Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan si Bill Clinton.

Imediat dupa implinirea a 84 de ani, Institutul de Costume de la Muzeul Metropolitan de Arta din New York i-a dedicat o expozitie in care i-a expus o mare parte din vasta ei colectie. De atunci, popularitatea ei a fost in continua ascensiune si are inclusiv o papusa Barbie care ii seamana. 

Asa cum veti observa, colectiei H&M ii lipsesc ramele si ochelarii de soare in stilul specific lui Apfel. Acest lucru se intampla pentru ca muza de 100 de ani a lansat anul trecut o colaborare cu Edward Bess despre care puteti afla mai jos.

Citește în continuare