Skip to content

O fosta cooperativa agricola din Germania a devenit spatiu de rezidente artistice. Initiativa apartine unui artist conceptual, Danh Vo

La o ora de Berlin, in zona rurala germana, o fost cooperativa agricola a devenit un refugiu cultural pentru artisti, la initiativa artistului conceptual Danh Vo. Spatiul de rezidente artistice se afla in Brandenburg, iar la prima vedere pare ca aduna o multime de vechituri, care capata sens in casa pe care a transformat-o in spatiu pentru artisti.

Vo, in varsta de 46 de ani, este un artist conceptual de origine vietnameza care face adesea obiecte noi din cele vechi, cum ar fi masina de spalat, frigiderul si televizorul pe care bunica sa le-a primit de la o organizatie caritabila catolica la sosirea in anii 1980 ca vietnameza refugiata in Germania. Acestea fac parte acum din instalatia „Oma Totem”, prezentata publicului inca din 2009.

Proprietatea lui Vo, numita Güldenhof, a fost in trecut o cooperativa agricola est-germana, unde majoritatea cladirilor sale fusesera abandonate de aproape 30 de ani. Vo a achizitionat-o in 2016, iar o data cu cladirile construite inca din anii 1800, a preluat si parcele intregi de teren arabil, acum spatiu de arta pentru Vo si invitatii lui.

Dintr-o ruina, Vo a transformat proprietatea intr-un incubator cultural. „Este locul in care invita oamenii sa faca lucruri, fie ele de arta sau nu, si unde el insusi experimenteaza mereu lucruri”, mentioneaza publicatia New York Times. „Arta sa analizeaza adesea intersectiile istoriei colective si ale istoriei personale – sau, asa cum o numeste el, diasporele minuscule ale vietii unei persoane”, adauga New York Times.

Initial, artistul si prietenii sau aveau nevoie de un loc unde sa-si depoziteze materialele si lucrarile, iar de la acest proiect, au ajuns la Güldenhof, unde a contribuit si arhitectul Pietro Balp de la Heim Balp Architekten din Berlin.

„Au existat doua directive initiale pentru renovare: sa transforme unul dintre hambare intr-o arhiva functionala care sa poata stoca totul, de la fotografii la sculpturi si sa transforme ferma intr-un spatiu de locuit adecvat, care ar putea gazdui oricat de multi oaspeti”, subliniaza New York Times..

Spatiul este generos si are amprenta artistului, care a intervenit in fiecare incapere cu lucrari ale sale. Totodata, a gandit totul ca spatiu deschis, care se poate oricand transforma intr-un dormitor, in functie de cati invitati are.

Citește în continuare