Skip to content

La aniversarea de 75 de ani Magnum Photos, agentia vinde o serie de fotografii de arhiva cu The Beatles, Marlene Dietrich, Audrey Hepburn sau Bob Dylan. Preturile pornesc de la 100 dolari.

foto Elliot Landy

In 2022, Magnum Photos sarbatoreste cea de-a 75-a aniversare si lanseaza o serie de trei serii de vanzari de tiparituri care le vor permite colectionarilor sa construiasca un triptic de imagini, organizate pe tot parcursul anului. Fiecare fotograf si-a organizat selectia, astfel incat imaginile sa functioneze singure sau in dialog intre ele. Peste 70 de printuri semnate sau stampilate, la calitate de muzeu, de 15,5 cm x 15,5 cm sunt disponibile pentru 100 de dolari.

Prima vanzare a anului, Precedents, are loc in perioada 14-20 martie, unde fotografiile pun accent pe cariera timpurie a fotografului, aratand cum au fost lucrurile la inceput, sau ar putea fi o fotografie care a inceput ceva, a determinat un gand sau o calatorie.

Cu lucrari a peste 70 de fotografi Magnum, fotografiile puse in vanzare se intind pe sapte decenii si, impreuna, creeaza un sondaj convingator al istoriei si fotojurnalismului. La vanzare sunt imagini de la evenimente celebre din istorie, cum ar fi fotografia lui Stuart Franklin cu un tanar protestatar sfidator in Piata Tiananmen in 1989, alaturi de imaginea lui Peter Marlow cu copii aparent lipsiti de griji care mananca inghetata in timp ce inconjoara un soldat in Londonderry/Derry in 1979.

O alta serie cuprinde chipuri celebre precum The Beatles capturate de David Hurn in timp ce alearga de-a lungul unui peron de tren la filmarile de la „A Hard Day’s Night” Marlene Dietrich fotografiata la mijlocul inregistrarii cantecului de Eve Arnold la studioul Columbia Records in 1952 sau Marilyn Monroe pe platourile de filmare de la The Misfits, in 1960, intr-o fotografie realizata de Cornel Capa si Bob Dylan cu fiul lui Jesse in 1968, fotografie de  Elliot Landy.

Alti fotografi introduc peisaje mai putin familiare si locuri. Imaginea lui Alec Soth a unui cimitir care se profileaza deasupra unei benzinarii din Wisconsin si fotografia lui Hannah Price cu busturi prezidentiale uriase ofera o perspectiva a cotidianului sau a ciudatului.

Urmatoarea colectie este Decade by decade, cu fotografii care se intind pe 85 de ani – de la cea mai veche lucrare a lui Philippe Halsman si cea mai recenta a lui Lorenzo Meloni.

Behind the Scenes este seria in care Alec Soth, Hannah Price, Christopher Anderson si altii impartasesc detalii despre realizarea imaginilor.

Magnum Photos este o organizatie internationala de tip cooperativa a fotografilor detinuta de fotografi-membri, cu birouri in New York, Paris, Londra si Tokyo. Printre co-fondatori este si Henri Cartier-Bresson.

Fotografiile se pot comanda de aici.

Citește în continuare